Vijenac 263

Film

Tajnica (Secretary), red. Steven Shainberg

Bajka iznenađenja

Tajnica (Secretary), red. Steven Shainberg

Bajka iznenađenja

Već je činjenica da je Tajnica film baziran na kontroverznoj kratkoj priči Mary Gaitskill (po kojoj je nadograđeni i nagrađivani scenarij napisala Erin Cressida Wilson) te da ju je režirao čovjek koji je devedesete proveo u zen-samostanu, upućivala u najmanju ruku na zanimljiv film. No te je fakte bilo lako previdjeti nakon foršpana koji daju naslutiti svega još jednu romantičnu limunadu i ništa više od toga. Stoga se Tajnica pri gledanju otkriva kao pravi mali film iznenađenja, otkriće kompleksne dinamike — mračnog humora, energične zabranjene seksualnosti te povrh svega nježnih emocija. Jer površinska priča o ’nastranosti’ njezinih glavnih protagonista zapravo je priča o neobičnoj no dragocjenoj interakciji dvoje ljudi’ drugačijih’ od standarda općeprihvaćenih u ’normalnom’ društvu.

Redatelj pritom instinktivno osjeća kako radnju, tako i likove (kao osjetilne individue), samozatajno ih i metodično vodeći u pravome smjeru — do neisforsirana i prirodna hepienda, bez da imalo posklizne u lažni sentiment.

Ta zrcalna međuigra kompulzivnog odvjetnika (James Spader) i samoranjavanjima sklone tajnice (Maggie Gyllenhaal) ujedno je i stožerna točka filma, a oboje glumaca kanaliziraju je maksimalno. I dok je za Maggie Gyllenhaal ovo zasigurno prekretnička rola karijere, Spader glumi vlastiti nadograđeni lik iz Seksa, laži i videovrpci, gradeći osobnost pogođenom mimikom i tihom i smirenom glasovnom rezolucijom. Stoga Tajnica (od puritanaca proglašena mekim pornom!) zapravo govori o neurozama, depresijama, nemogućnosti komunikacije; ali i dijeljenju intimnosti, te posljedično prepoznavanju potreba i prirode onog drugog. Na taj se način, kako je to netko lijepo rekao, otkriva kao čista bajka o erotskoj ljubavi — hrabra i pustolovna u izvedbi.

Sylvia, red. Christine Jeffs

Ženski Lazar

slika

Ne bi trebalo biti teško portretirati život umjetnika pretapajući njegove osebujne svjetove u za to izuzetno podatan filmski medij, ako to radi netko s maštom i senzibilitetom. No upravo je maštovitost vizije autora ono što ovom, bazno faktografsko-pravolinijskom filmu nedostaje; i koji njezinom deficitarnošću postaje svojevrsna rutinska lektira golih činjenica, namijenjena primarnoj edukaciji onih koji će ga gledati kao mainstream melodramu, bez pozadinsko-povijesnog predznanja o likovima koje obrađuje.

Sylvia je kronika života pjesnikinje-ikone Sylvije Plath, od njezinih studentskih dana do smrti suicidom (1963) — kratko sedmogodišnje razdoblje obilježeno ljubavlju prema suprugu, također pjesniku Tedu Hughesu, kao i njezinim snažnim pregnućima ka smrti — strahom od nje i fascinacijom istom; posebice kroz posvemašnje opsesije dezintegracije, rastakanja bića i ponovnog uskrsnuća. Ipak, artikulacija ovih ekstremnih iskustava kroz pjesništvo, bogata i iskonski mračna svijeta nutarnjih prostranstava, nije uspjela inspirirati filmovanje barem približno snažnog i potentna filma. Manje je on, naime, trebao biti prepričavanje pukih događaja, a više opservacija protagonista te priče u cilju kreiranja kvalitetne studije karaktera. Stoga tugu koju u sebi nosi ne uspijeva do kraja prenijeti na publiku i u tom segmentu ozbiljno podbacuje.

Ipak, decentno skida imidž negativca s Hughesova lika (u intenzivnoj no nenametljivoj i odmjerenoj izvedbi Daniela Craiga) — idealnog feminističkog prototipa muškarca kakvog treba mrziti, i oponenta senzitivnom požrtvovnom pjesnikinjinu biću kao sukrivcu njezine smrti. Naime, njegove se nevjere ovdje pravdaju Sylvijinom depresivnom naravi, sposobnom samo za najteže emocije — kako strasne ljubavi tako i jednake ljubomore, koje nije htjela ni mogla kontrolirati osim kroz kanaliziranje u stihove. Tome u prilog svjedoči i zbirka s pjesmama posvećenima neprežaljenoj supruzi, koju je Hughes objavio nekoliko mjeseci prije svoje smrti — Birthday Letters, i koja je postala najbrže prodavana zbirka u povijesti, uskrsnuvši Sylviju Plath, baš poput biblijskog Lazara, za sva vremena.

Katarina Marić

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak