Vijenac 262

Glazba

CD klasika

Tradicija zborskog pjevanja

Mješoviti pjevački zbor i Komorni orkestar Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu

CD klasika: Mješoviti pjevački zbor i Komorni orkestar Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Glorija, BeSTmusic

Tradicija zborskog pjevanja

Privatni nakladnici nosača zvuka klasične glazbe u nas se mogu nabrojiti na prste jedne ruke, no kvalitetni rezultati njihova rada obično zaslužuju pozornost. Jedna od novijih kompaktnih ploča takve produkcije, koja se pojavila prije nešto više od godinu dana, zanimljiva je u prvom redu zato jer prezentira dio djelatnosti glazbene institucije koja nije zagrebačka, pa je samim tim i lagano pomaknuta na marginu medijskog (i općeg) interesa u današnjem tvrdo centraliziranu ustroju hrvatskoga glazbenog života.

Riječ je o nosaču zvuka naslovljenu Gloria Mješovitoga pjevačkog zbora i Komornog orkestra Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, odnosno live snimci njihova nastupa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, 20. svibnja 2002. godine. Pod ravnanjem Vlade Sunka, uz sudjelovanje vokalnih solista, sopranistica Miljenke Grđan i Loredane Milokanović i mezzosporanistice Aide Vidović Krilanović izvedene su Gloria Antonija Vivaldija, Benedictus Vlade Sunka i Te Deum Benjamina Brittena.

Od predstavljenih ansambala Komorni orkestar ima mnogo kraći staž; u javnosti je prvi put nastupio 2001. Što se pak zbora splitske Umjetničke akademije tiče, on se smatra izravnim nasljednikom zbora studenata studija Glazbene kulture, utemeljena još 1970. pri Fakultetu prirodno-matematičkih znanosti, koji je danas u proširenu sastavu dopunjen studentima odjela Glazbene umjetnosti. Skladatelj i dirigent Vlado Sunko još je od 1988. na čelu cijenjenoga splitskog Gradskog zbora Brodosplit, a od 1992. vodi i spomenuti mješoviti zbor Umjetničke akademije.

Na ovoj kompaktnoj ploči, snimci vrlo dobre akademske produkcije, zbor svakako ostaje u prvom planu, kao izvođačko tijelo dobro uravoteženih, čvrstih glasova i homogena cjelovitog zvuka. Split uopće ima veliku tradiciju zborskoga pjevanja (ne treba zaboraviti da zbor Splitske opere u nas već godinama slovi kao najbolji u svojoj vrsti), a zbor Umjetničke akademije nastavak te tradicije uspješno bilježi i ovim nosačem zvuka.

Bogata izdavačka djelatnost

Valja podsjetiti da je produkcija nosača zvuka tek dio bogate izdavačke djelatnosti Glazbenog odjela splitske Umjetničke akademije, te da ta djelatnost obuhvaća još izdanja nota, udžbenika, knjiga i časopisa. Kao izdavač ove kompaktne ploče pojavljuje se tvrtka BeSTmusic, u vlasništvu jednog od spomenutih malobrojnih naših privatnih nakladnika nosača zvuka klasične glazbe, Branka Starca. On je ujedno producent i tonmajstor potpisan pod vrlo dobre snimke zabilježene na ovom CD-u, koji ima i dokumentarnu vrijednost, kao trag rada i visokog dosega izvođačke razine ansambala Glazbenog odjela splitske Umjetničke akademije. Poput sličnih diskografskih produkcija u nas, i ova je kompaktna ploča rađena u maloj nakladi, a kao korisnu informaciju, zainteresiranima za kvalitetne uratke hrvatske ionako oskudne proizvodnje nosača zvuka klasične glazbe, valja dodati da ju je moguće nabaviti putem interneta (na adresi www.bestmusic.hr).

Bosiljka Perić Kempf

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak