Vijenac 262

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Peter Maxwell Davies novi Master of the Queen’s Music

GLAZBENI GLOBUS

Peter Maxwell Davies novi Master of the Queen’s Music

slikaLondon Sir Peter Maxwell Davies (69), ugledni britanski skladatelj kojega se sjećamo s gostovanja na Muzičkom biennalu Zagreb 2001, kada je izveden njegov projekt Turn of the Tide, primio je u nedjelju, 7. ožujka, titulu Master of the Queen’s Music. Titula je počasna, a od kralja Georgea V. ne uključuje strogo određene dužnosti. Iako, stoga, nije obvezatan skladati djela za posebne nacionalne i kraljevske prigode, u povodu proglašenja Sir Peter je izjavio: »Bit ću itekako iznenađen ne nađu li potrebnim velike događaje poput Kraljičina rođendana obilježiti odgovarajućim riječima koje istodobno zahtijevaju i ozbiljnu glazbu. S njima o tome nisam raspravljao, no svako slavljenje mira mora biti vrijedno stvaranja glazbe, a šezdeseta godišnjica završetka Drugoga svjetskog rata pada sljedeće godine.« Dužnost je nekad bila doživotna, a od toga je imenovanja skraćena na deset godina. Tako je pružena mogućnost većem broju skladatelja da je preuzmu, napose s obzirom na činjenicu da uključuje i počasnu stipendiju. Peter Maxwell Davies upravo je zaključio desetu godinu na mjestu dirigenta i skladatelja u Londonskoj kraljevskoj filharmoniji i Filharmoniji BBC-a u Manchesteru; usto je i počasni skladatelj Škotskoga komornog orkestra. Među gotovo tristo njegovih objavljenih djela opere su Taverner i The Lighthouse te baleti Salome i Caroline Mathilde. Među orkestralnim djelima nalazi se osam simfonija, četrnaest koncertantnih djela i vrlo popularna orkestralna skladba Orkney Wedding with Sunrise.

Glazba i tehnologija

Robot ravna Tokijskom filharmonijom

slikaTokio QRIO, humanoidni robot razvijen u Sonyju spreman je debitirati kao dirigent ispred Tokijske filharmonije u izvedbi prvoga stavka Beethovenove Pete simfonije. Neobičan susret stroja i orkestra planiran je za subotu, 13. svibnja ove godine. QRIO, prvi put predstavljen javnosti 2000. godine, robot je koji rabi umjetnu inteligenciju i druge sofisticirane tehnologije za hodanje, plesanje, prepoznavanje osoba i razgovaranje. U utorak, 9. ožujka, održan je pokus uoči javnog nastupa. Pedeset i osam centimetara visok robot pojavio se pred sedamdesetak članova orkestra usput promumljavši: »Osjećam se nervozno.«

Toyota predstavila robota trubača

Tokio Da bi dostigla predvodnike na području robotike — Hondu i Sony — Toyota je početkom mjeseca predstavila robota trubača. Sto dvadeset centimetara visok hodajući robot svira temu When you wish upon a star, njišući se u ritmu popularne pjesme iz Disneyjeva animiranog filma Pinocchio. Toyota planira utemeljiti i robot band koji će nastupiti na Svjetskoj izložbi 2005. u japanskom gradu Aichiju. Još nije poznato hoće li Sonyjev robot dirigent preuzeti ravnanje Toyotinim robotskim orkestrom.

Vijesti iz opere

Charles Anthony — pjevač s najviše nastupa u povijesti Meta

slikaNew York Tenor Charles Anthony, pravim imenom Calogero Antonio Caruso, pjevač je s najviše nastupa u povijesti Metropolitana. Od debija 6. ožujka 1954. u Musorgskijevu Borisu Godunovu Anthony nije preskočio ni jednu sezonu u Metu, nastupivši otad do danas dvije tisuće osamsto osamdeset i dva puta u stotinu i deset uloga. Tim povodom u Metu je, njemu u čast, održana svečana predstava Puccinijeve Toske, koja je, usto, obilježila i početak posljednje sezone Luciana Pavarottija u ovoj opernoj kući.

Pariška opera u sezoni 2004/05.

Pariz Nova produkcija Wagnerove opere Tristan i Izolda u režiji Petere Sellarsa središnji je događaj sljedeće sezone u Pariškoj operi, prve na čelu s novim direktorom i poznatim menedžerom Gérardom Mortierom. Predstava sa scenografijom Billa Viole premijerno se prikazuje 12. travnja 2005, a u naslovnim ulogama nastupaju Ben Heppner i Waltraud Meier. Dirigent je Esa-Pekka Salonen. Sezona donosi i dvije nove produkcije Janáčekovih opera: Katju Kabanovu s Angelom Denoke 31. listopada 2004. te Iz mrtvog doma s Joséom van Damom 14. svibnja 2005. Među devet je novih produkcija i Händelov Hercules. Predstavu pod dirigentskim vodstvom Williama Christieja režira Luc Bondy. http://www.opera-de-paris.fr/

Prijenosi iz Meta produljeni za godinu dana

New York Službenici Metropolitana objavili su primitak donacije od tri i pol milijuna dolara, koja će godinu dana produljiti održavanje poznatih radijskih prijenosa iz ove operne kuće. Financijska injekcija stigla je iz Zaklade Stabile, devet mjeseci nakon što je Met izgubio dugogodišnjega sponzora ChevronTexaco.

Borko Špoljarić

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak