Vijenac 262

Fotografija

U FOKUSU

Pariz Velimira Trnskog

U FOKUSU

slikaPariz Velimira Trnskog

Zagreb U Galeriji Badrov otvorena je izložba fotografija u boji slikara i fotografa Velimira Trnskog. Tematski one obrađuju Pariz, poznate i manje poznate spomenike i vizure, pejzaže Luksemburškog parka, jezera uz Eiffelov toranj, Seinu i njezine mostove. Kao što je zapazio Darko Glavan, autor teksta kataloga izložbe, Trnski ima na umu tradiciju koju određeni pariški prikazi imaju u hrvatskom slikarstvu i vezanosti uz Pariz nekih od najvrsnijih naših slikara. Trnski, koji je i sam akademski slikar, u drugom mediju i drukčijom tehnikom uprizoruje naizgled ono blisko i poznato, zauzima fotografski stav naspram slikarskog. Naglašavanjem prednjeg plana, skrivanjem i otkrivanjem sadržaja, neobičnim rakursima i svjetlošću obojenim prizorima postigao je začudnost priče i ozračja. Izložba ostaje otvorena do 27. ožujka.

Boris Berc u Samoboru

slikaSamobor Fotogalerija Lang upravo je predstavila ciklus fotografija Borisa Berca pod naslovom Šuma. Berc je autor koji se profesionalno bavi fotografijom, modnom, reklamnom, interijerima (snima za »Elle Decore«), a umjetničke radove samostalno izlaže više od petnaest godina. Nije prošlo mnogo vremena od Bercove posljednje izložbe održane u studenome prošle godine u Galeriji ULUPUH-a u Zagrebu, gdje se autor predstavio sa Tri male priče, serijom izvedenom preslikavanjem polaroidne fotografije na akvarel papir. U ciklusu koji izlaže u Samoboru autor se oslonio na klasičniji pristup, ne mijenjajući predložak, nego već samo dodajući pomake u boji i efektu, odlučan da kroz detalj prikaže Šumu kao crno bijelu i u boji. Izložba ostaje otvorena do 4. travnja.

Studentski radovi u KIC-u

slikaZagreb Fotogalerija Kluba KIC u Preradovićevoj 5 izložila je fotografske radove studenata dizajna koji pri Arhitekonskom fakultetu u Zagrebu u sklopu studija dizajna slušaju kolegij Fotografija i film. Tijekom pet semestara, kroz koje ih vode Stanko Herceg i Krešimir Mikić, studenti se pripremaju za što kvalitetniju suradnju s budućim naručiteljima i suradnicima, a rezultate u smislu nastalih autorskih fotografija možete vidjeti u prostoru galerije KIC-a do 30. ožujka. Zanimljivost ovog projekta je i suradnja sa studentima povijesti umjetnosti sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji su tekstovima popratili radove svojih kolega sa dizajna, te su tako i oni dobili priliku da, možda prvi put, iskušaju svoje kritičarsko pero.

Vidjeti više

slikaVidjeti više, Hrvatski fotosavez, 2004. Hrvatski fotosavez izdao je publikaciju u kojoj su predstavljeni odabrani radovi sudionika radionica koje je Savez održao tokom 2003. u sklopu programa za mlade i za one koji s njima izravno rade. Kataloški su predstavljeni projekti na kojima se radilo tijekom prošle godine, objavljeni su najuspješniji radovi, kronološki su zabilježeni provedeni programi za mlade i izložbe od 1994. do 2003. godine. Ta sjajna knjižica na 250 stranica govori o uspjehu polaznika radionica i onih koji su te programe osmislili i proveli. Od uvodnoga teksta Vladimira Gudca do grafičke opreme pinhead_ureda, sve govori u prilog ozbiljnosti pristupa i visokom profesionalnom rezultatu, a radovi koji su predstavljeni o visokoj kvaliteti polaznika. Katalog se može dobiti, odnosno pogledati, u prostorijama Hrvatskoga fotosaveza.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak