Vijenac 262

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Natječaj za Europsku središnju banku

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Natječaj za Europsku središnju banku

slikaNa arhitektonskom natječaju za buduće sjedište Europske centralne banke u Frankfurtu na Majni prvu nagradu osvojio je bečki ured Coop Himmelb(l)au, druga je pripala njemačkom timu ASP Schweger Assoziierte iz Berlina, a treća njemačko-malezijskoj kombinaciji 54f architekten/T. R. Hamzah & Yeang. Natječaj, čiji su rezultati izloženi u Njemačkom muzeju arhitekture u Frankfurtu, proveden je u dva stupnja. Nakon što je između tristo prijavljenih raspisivač odabrao listu od osamdeset natjecatelja (sedamdeset etabliranih i deset nadolazećih arhitekata), koji su anonimno izradili prijedloge u prvoj fazi, za detaljnu razradu u finalnom krugu žiri je odredio dvanaest radova između kojih su odabrani nagrađeni. Od natjecatelja se tražilo da predlože rješenje sjedišta ECB-a sa 2500 radnih mjesta i pratećim sadržajima (parking, servisi i sl.) na lokaciji Grossmarkthalle, površine 120 000 četvornih metara, na obali rijeke u istočnom dijelu Frankfurta. Koncizan i funkcionalan koncept prvonagrađenoga rada predstavlja »inteligentnu kombinaciju starog i novog u skulpturalnoj formi«. Ansambl je komponiran od tri elementa: Grossmarkthalle, zemljodera i poligonalnih tornjeva blizanaca. Grossmarkthalle služi kao glavni ulaz i javna zona, a povezan je s uredskim tornjevima preko konferencijskog centra u zemljoderu.

Heatherwick u londonskom Muzeju dizajna

slikaThomas Heatherwick, cijenjeni dizajner, arhitekt i kipar, suočio se s neobičnim izazovom: »Kako potrošiti trideset tisuća funti na stvari s kojima biste željeli živjeti?« kao predigrom za izložbu iz serije Conran Foundation Collection, postavljene u londonskom Muzeju dizajna od 17. siječnja do 21. ožujka. Heatherwick je utrošio novac na ingeniozne invencije, nakon što je pretražio tvornice, trgovine i tržnice po cijelom svijetu i pronašao objekte, koji po njegovom vjerovanju »utjelovljuju određenu ideju — veliku ili malu, što je poslužila kao inspiracija nekome da ih stvori i oblikuje«. Neki su objekti iz masovne produkcije, što se mogu naći u trgovinama velikih prodajnih lanaca, drugi su amaterske invencije koje su ga privukle na uličnim štandovima. Njegov je izbor u rasponu od japanskog ljepila za očne kapke do biodegradirajućeg kartonskog lijesa i obojenog kečapa. »Uvijek sam bio fasciniran invencijama, posebno anonimno oblikovanim i nezamjetljivim«, izjavio je Heatherwick, koji je deseti odabrani kurator za izložbe iz serije Conran Foundation Collection, a prije njega to su učinili između ostalih produkt dizajneri Marc Newson i Jasper Morrison. Sve izložbe nakon postava u Muzeju dizajna pohranjuju se u poseban arhiv.

Berlinske ambasade

slikaU rimskom prostoru San Michele a Ripa do kraja ožujka organiziran je niz događanja pod zajedničkim naslovom Izgradnja identiteta. Raspravama, filmovima i izložbom istražuje se uloga europskih prijestolnica, posebno Berlina, s naglaskom na koncept tipologije veleposlanstava i njihove arhitektonske ekspresije. Naime posljednjih je godina pristup temi doživio drastične promjene na način da je nekadašnja anonimnost u izričaju zamijenjena naglašenom ekspresivnošću arhitekture, što izvozi karakter nacije koju reprezentira. Izraziti je primjer takva pristupa Berlin, koji je u posljednjem desetljeću kao nova-stara metropola ujedinjene Njemačke izgradio ili obnovio brojna veleposlanstva uz sudjelovanje vodećih svjetskih arhitekata, uposlenih na dizajnu izloga svojih zemalja: Hans Hollein za Austriju, Christian de Portzamparc za Francusku, Diener & Diener za Švicarsku, Berger & Parkinnen za skandinavske zemlje, Michael Wilford za Veliku Britaniju, Vittorio De Feo za Italiju (obnova zdanja iz tridesetih) i posljednji na sceni Rem Koolhaas za Nizozemsku. Nove europske ambasade zasebno su poglavlje na izložbi. Prezentirane modelima, fotografijama i nacrtima, mogu se promatrati sa stanovišta zasebnih objekata i kao dio multikulturalnoga gradskog dijaloga.

Vinko Penezić

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak