Vijenac 262

Filatelija

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Marke i kune

Petar Strpić, PS Katalog poštanskih maraka, Grafex dizajn, Zagreb, 2003.

Filatelija

Marke i kune

Petar Strpić, PS Katalog poštanskih maraka, Grafex dizajn, Zagreb, 2003.

Nabava kvalitetnog klasera i filatelističke pincete prvi su korak na putu ozbiljnijega bavljenja filatelijom. Nakon nekog vremena svaki će filatelist poželjeti saznati koliko zapravo vrijedi njegova zbirka i skriva li se među njemu dragim markama poneki pravi filatelistički dragulj, a od te misli od kupnje kataloga poštanskih maraka, malen je korak.

Najnovije, peto po redu, izdanje donedavna jedinog kataloga hrvatskih poštanskih maraka na hrvatskom jeziku PS Kataloga poštanskih maraka autora Petra Strpića iz tiska je izašlo sredinom prošle godine i nadopunjeno je svim markama Republike Hrvatske koje je Hrvatska pošta izdala u razdoblju od četvrtog izdanja kataloga zaključno s blok-izdanjem marke Plašt hrvatsko-ugarskog kralja Ladislava, koja je u poštanski promet puštena 13. lipnja prošle godine.

PS Katalog obuhvaća poštanske marke (redovite i doplatne) i drugi filatelistički materijal (doplatne marke, dopisnice, službene marke, porto marke, vojne naljepnice...) triju suverenih poštanskih vlasti na teritoriju današnje Republike Hrvatske: hrvatska izdanja Države Slovenaca, Hrvata i Srba (1918-1919), Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945) te Republike Hrvatske (od 1991. od 1. srpnja 2003), a prvi put objavljena su i izdanja s tijekom Domovinskoga rata okupiranih područja Hrvatske iz tzv. Republike Srpske Krajine.

Katalog je tiskan na kvalitetnom papiru, a marke su pregledno prezentirane kronološkim slijedom i preslikama u boji (uz opis motiva) te kronološkim slijedom uz navođenje osnovnih podataka: datuma izdanja, naziva serije, imena autora, tehnike tiska i tiskare, naklade, vrsta papira i zupčanja te cijenom.

Autor je nadahnutoga pregovora kataloga, naslovljena Palčić u nacionalnom dresu, Nedjeljko Fabrio.

Zanima vas koja je najskuplja marka Republike Hrvatske? To je nezupčani arak doplatnih maraka serije Donošenje Hrvatskog ustava iz 1991, čija je kataloška cijena devetsto kuna, dok je najskuplje izdanje u katalogu, blok izdanje Izvanredno izdanje s doplatom za I. hrvatsku udarnu diviziju (među filatelistima poznato pod nazivom Udarni blok) izdano 9. listopada 1944, čija cijena doseže dvanaest tisuća kuna ili čak vrtoglavih četrdeset tisuća kuna za nezupčanu varijantu.

Sandra Cekol

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak