Vijenac 262

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Kraljević u Adrisu

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Kraljević u Adrisu

slikaRovinj Nakon niza zapaženih izložbi (Bukovac, Medović, Crnčić, Vidović, Dulčić, Meštrović, Kuliš, Šohaj, Gliha i Babić), koje je vidjelo više od sto tisuća posjetitelja, Galerija Adris u Rovinju postavila je izložbu Miroslava Kraljevića. Uz šesnaest ulja na platnu na izložbi je izloženo šest crteža i tri skulpture. Ponajbolja djela Miroslava Kraljevića, uglavnom iz zagrebačke Moderne galerije, predstavio je Igor Zidić, autor izložbenog postava i teksta u katalogu. Izložba je otvorena do 28. travnja, a vi se informirajte na www.tdr.hr/hrv/public.

Dubuffet u Guggenheimu

slikaBilbao Izložba Jean Dubuffet: Trace of an Adventure otvorena je u Muzeju Guggenheim u Bilbau u suradnji sa salzburškim Museum der Moderne i pariškom Fondation Dubuffet. Tu je predstavljeno gotovo stotinu i šezdeset grafika, slika, skulptura, oslikanih kolaža, mobila, radova na papiru i kostima. Izložba je podijeljena u tri cjeline, od četrdesetih pa do druge polovice pedesetih te od ranih šezdesetih pa do posljednjih deset godina. Ona istražuje Dubuffetove kompleksne istrage u umjetnosti koja nije diktirana, a otvorena je do 18. travnja. Informacije na internetu www.guggenheim-bilbao.es.

Johnsovi brojevi

slikaLos Angeles Los Angeles County Museum of Art predstavlja izložbu Jasper Johns: Numbers. Izbor djela sveden je na motive brojeva koji se vrlo često ponavljaju u Johnsovim djelima u raznolikim medijima i tehnikama iz brojnih javnih i privatnih zbirki. Broju od tridesetak djela pridodani su i radovi iz vlastite zbirke, a riječ je o litografijama i gravurama nastalim od 1969. do 2001. Informacije o Johnsovoj izložbi, koja je otvorena do 18. travnja, potražite na www.lacma.org.

Richter u Malagi

slikaMalaga Do 18. travnja u Centro de Arte Contemporáneo de Málaga otvorena je izložba Gerharda Richtera. Slike koje ne pripadaju ni u kakve stilske ladice nastajale su u razdoblju od 1960. do 2003. godine. Izbor se sastoji od tridesetak djela različitih motiva, od portreta, pejzaža i geometrijskih kompozicija do tzv. sivih slika, apstraktno-ekspresionističkih djela te realističkih slika zasnovanih na fotografijama modela. Ostale informacije dostupne su na www.cacmalaga.org.

Closeove grafike

slikaNew York U The Helen and Milton A. Kimmelman Gallery u njujorškom Metropolitan Museumu otvorena je izložba Chuck Close Prints: Process and Collaboration. Do 18. travnja možete pogledati brojne grafike iz Closeova opusa, od velikih formata s motivima rodbine i prijatelja umjetnika pa do poznatih autoportreta. Među stotinjak grafika predstavljene su i Keith, njegova prva grafika iz 1972. te Emma, drvorez iz 2002. Uz grafike izložene su i matrice. Pogledajte i www.metmuseum.org.

Knjige

slikaMaria Grazia Bernardini (ur.), Van Dyck. Riflessi italiani, Skira, 2004. Velika izložba u Sala delle Cariatidi u Palazzo Reale u Milanu otvorena do 20. lipnja upotpunjena je ovim izdanjem Skire na 180 strana s brojnim ilustracijama. Prošireni katalog izložbe otkriva utjecaj talijanskih putovanja Van Dycka u razdoblju između 1621. i 1626, kada je posjetio Genovu, Veneciju, Torino, Rim i Palermo. Izložba je koncipirana oko serije slika Lamentation of Christ iz 1630-ih s kojih se očitavaju utjecaji Tiziana i Correggia. Knjigu upotpunjuju brojni eseji, katalog djela, Van Dycov životopis i opsežna bibliografija.

Internet

www.kunstaspekte.de Internetska stranica www.kunstaspekte.de obiluje likovnim informacijama. Ovdje možete, na njemačkom jeziku, saznati brojne izložbene termine po Europi, a i s pomoću odlična pretraživača te pristupiti mnogim kulturnim i likovnim institucijama deset njemačkih gradova, od Hamburga do Münchena. Obilna linklista daje nam popis galerija, muzeja, instituta, biblioteka i izdavača širom Europe, a i nekih umjetnika koji posjeduju svoje stranice. Jednostavno oblikovana i vrlo pregledna, ta je stranica neizbježna za tragača za umjetnosti.

Marko Kružić

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak