Vijenac 262

Matica hrvatska

KULTURNA KRONIKA

Izložba o Augusteumu Narone u Barceloni

Izložba o Augusteumu Narone u Barceloni

slikaBarcelona, 27. veljače Gradski muzej u Barceloni ugostit će od 4. studenog ove do 30. siječnja sljedeće godine izložbu splitskog Arheološkog muzeja o Augusteumu Narone, koja će prethodno biti postavljena u Splitu, 4. svibnja, te u Oxfordu 6. srpnja. Tim povodom gradonačelnik Barcelone Joan Clos primio je hrvatsko izaslanstvo, u kojem je bio i ravnatelj Arheološkog muzeja Split Emilio Marin, a koje mu je predstavilo pripreme za izložbu kipova julijevsko-klaudijevske i flavijevske dinastije iz dosad najbrojnije skupine rimske dinastičke skulpture na svijetu.

Izložba sadrži i proizvode umjetničkog obrta pronađene u hramu sagrađenu u posljednjem desetljeću prije Krista. Nakon Barcelone izložba će biti postavljena u Vatikanskim muzejima te u Gliptoteci HAZU u Zagrebu.

Obnova Gornjega grada

slikaZagreb, 1. ožujka Na Gornjem gradu ove godine kreću brojni projekti obnove, koje vodi Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. U pripremi je i dokumentacija za radove na obnovi spomeničke baštine na donjogradskim trgovima i zelenoj potkovi.

U unutrašnjosti crkve sv. Marka uredit će se zidovi, a kreće i obnova zapadnog i južnog portala crkve, koji je u osobito lošem stanju, dok će ploha Markova trga biti popločena kockama.

Obnovit će se i gornjogradska crkva sv. Ćirila i Metoda, čija se fasada nije obnavljala od 1936. Nastavlja se obnova Zakmardijevih stuba i Strossmayerova šetališta sanacijom potpornoga zida i obnovom staze. Na Vranicanijevoj poljani nastavljaju se arheološki radovi na istraživanju srednjovjekovnog gradskog bedema u duljini od 70 metara, ostataka gotičke kapele sv. Marije s grobljem, kapucinskoga samostana i nekadašnjeg pavlinskog majura iz 17. stoljeća. Obnavlja se i kula Lotršćak, kojoj će stručnjaci Zavoda vratiti nekadašnji izgled i izvornu strukturu pročelja kakva je bila prije nego što su 1979. fasade ožbukane na pogrešan način i ugrađeni krivi detalji. S obnovom kasnobaroknog pročelja na palači Kulmer na Katarinskom trgu istražit će se tragovi starije ranobarokne palače. Na palači Balbi obnovlja se dvorišni zid s kasnobaroknim portalom i plohe dvorišta s bunarom iz 18. stoljeća koji je zasut i oštećen. Predviđeno je i krajobrazno uređenje dvorišta i staza kako bi se palača s dvorištem i bunarom prezentirala primjereno svom značenju.

Ugašen zadarski časopis »Glasje«

slikaZadar, 5. ožujka Nakon deset godina izlaženja u Zadru je, po izlasku dvobroja 13-14, ugašen vrijedan i kvalitetan časopis za književnost i umjetnost »Glasje«, čiji je glavni urednik od osnutka 1993. dr. Stipe Grgas, profesor na Odsjeku za engleski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru. Časopis prestaje izlaziti jer nema dovoljno novca za njegovo tiskanje. U časopisu su osim tekstova o književnim temama bili osobito zapaženi tekstovi iz područja likovnih umjetnosti iz pera Vinka Srhoja.

Nova obnova zagrebačkih fasada

Zagreb, 8. ožujka Uz prigodnu izložbu, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo predstavilo je u predvorju Gradskog poglavarstva prošireni Program obnove zagrebačkih pročelja, po kojemu bi tijekom 2004. trebalo biti obnovljeno njih 35, a u tu je svrhu za ovu godinu osigurano 27 milijuna kuna. Obnovu pročelja s 25 posto udjela u ukupnoj investiciji pomaže Gradsko poglavarstvo, uz mogućnost dodatnog sufinanciranja obnove u iznosu od 30 posto ukupne vrijednosti radova ako se istodobno obnavljaju ulično i dvorišno pročelje. Osim toga programa, Grad Zagreb provodi i petogodišnji Program sufinanciranja obnove registriranih i preventivno zaštićenih zgrada koji obuhvaća 115 zgrada, čiju će obnovu Grad sufinancirati u iznosu od 50 posto ukupne vrijednosti radova.

Lužkov za Ruski kulturni centar u Zagrebu

Moskva, 3. ožujka Prilikom susreta zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić s moskovskim gradonačelnikom Jurijem Lužkovim potpisan je dvogodišnji program kulturne suradnje između dvaju gradova prijatelja te načelno dogovoreno da će se u Zagrebu otvoriti Ruski kulturni centar, a ozbiljno se razmotrila i Lužkovljeva inicijativa za održavanje Dana Moskve u okviru Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma na kojemu će Rusija biti zemlja partner.

Nagrade Hrvatskoga arheološkog društva

slikaZagreb, 3. ožujka U Arheološkom muzeju u Zagrebu prof. dr. Dušanu Duji Jelovini uručena je nagrada Don Frane Bulićza životno djelo, koju Hrvatsko arheološko društvo dodjeljuje svake četvrte godine, a akademik Nenad Cambi dobio je godišnju nagradu Josip Brunšmid za knjigu Antika, objavljenu 2002. godine u ediciji Povijest umjetnosti u Hrvatskoj. Objavljeno je i da je dr. Željku Rapaniću pripala nagrada Šime Ljubićza rad u društvu.

Brešanovi Svjedoci na sedamnaest međunarodnih festivala

slikaZagreb, 4. ožujka Nakon zapažena prikazivanja u Berlinu, film Svjedoci redatelja Vinka Brešana u produkciji Interfilma i HRT-a pozvan je na međunarodne filmske festivale u Parizu, Lisabonu, Brisbaneu, Brooklynu, Kopenhagenu, na tri filmska festivala Amnesty Internationala — West Hollywood, Hampton i Amsterdam, na festival novoga europskog filma u Essonneu, festival istočnoeuropskog filma u Wiesbadenu i na mediteranski festival u Haifi u Izraelu, te na festivale u Podgorici i Skoplju. Jošprije uvrštavanja u Glavni program Berlinalea film Svjedoci je pozvan na filmske festivale u Jeruzalemu, Beogradu i Sydneyju.

Priručnik o scenskim i koncertnim prostorima

Zagreb, 8. ožujka U biblioteci Kulturni razvitak — Velika edicija dovršena je knjiga Scenski i koncertni prostori u Hrvatskoj — priručnik o dvoranama i ostalim prostorijama za predstavljanje gostujuće i vlastite kazališne produkcije i za koncerte ozbiljne glazbe u hrvatskim naseljima. Voditelj je projekta Krunoslav Leko, viši savjetnik za kulturu u Upravi za kulturni razvitak i kulturnu politiku Ministarstva kulture, a u radnoj grupi projekta bili su i Roman Šušković-Stipanović (kazališni producent), Maja Đurinović (plesna publicistica), Erika Krpan (muzikologinja), Stjepan Bahert (Teatar u gostima), Tomislav Heferer (graditelj i restaurator orgulja i glasovira), Vladimir Stojsavljević (pročelnik za kulturu Grada Zagreba) i Davor Gvozdić (asistent voditelja projekta). Priručnik je dostupan na adresi http://www.min-kulture.hr/novosti/novosti_fr.html

Hoće li Split dobiti dvije koncertne dvorane?

Split, 8. ožujka Gordan Sladoljev, ravnatelj Glazbene škole Josipa Hatzea, pozvao je u »Slobodnoj Dalmaciji« sve mjerodavne da pomognu da Split naposljetku dobije reprezentativnu koncertnu dvoranu. Grad Split prošle je godine dodijelio dvoranu na Lovretu glazbenoj školi, a odlučeno je da se rekonstruira zgrada nekadašnjega Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici, u kojoj bi se uredila koncertna dvorana. Za obnovu dvorane u Lovretu, koja bi imala 180 sjedala, treba 3 i pol milijuna kuna, dok za koncertnu dvoranu u zgradi Hrvatskog doma sa 360 sjedala tek predstoji izrada projektne dokumentacije, za što je Grad osigurao pedeset tisuća kuna.

Koncert za Milka Kelemena

slikaStuttgart, 10. ožujka U dvorani Treffpunkt održan je koncert posvećen osamdesetom rođendanu hrvatskoga skladatelja Milka Kelemena, čime su otvoreni Tjedni hrvatske kulture u Baden Württembergu, koji će trajati do 15. srpnja. Violinist Joachim Schall, pijanistica Gunilde Cramer i mezzosopranistica Stephanie Haas izveli su izbor iz njegova komornoglazbenog stvaralaštva. Na početku večeri prikazan je film Fantastične životinje redatelja Petra Krelje, u kojem Kelemen govori o nastanku svojeg djela, osobito skladbi Fantastične životinje. Milko Kelemen, koji danas živi u Stuttgartu, proslavit će osamdeseti rođendan 30. ožujka.

Kajana Pačko na Euroviziji

slikaZagreb, 11 ožujka Violončelistica Kajana Pačko (Split, 1985) predstavljat će Hrvatsku na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika u svibnju u Luzernu. To je nakon nastupa sa Simfonijskim orkestrom HRT pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija u HGZ-u odlučio žiri u sastavu Tonči Bilić, Saša Britvić, Frano Parać, Renata Penezić i predsjednik Tonko Ninić. Kajana Pačko, koja je svojedobno s petnaest godina bila najmlađa hrvatska studentica, održala je 3. studenog 2003. koncert u sklopu ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj.

Povjerenstva nagrade Vladimir Nazor

Zagreb, 13. ožujka Odbor nagrade Vladimir Nazor osnovao je povjerenstva za književnost, glazbu, likovne i primijenjene umjetnosti, filmsku i kazališnu umjetnost te za arhitekturu i urbanizam. Natječaj za dodjelu nagrada za 2003. objavljen je 6. ožujka, a prijedlozi će se zaprimati do 15. travnja. Povjerenstvu za književnost predsjeda Krešimir Nemec, za glazbu Jagoda Majski-Martinčević, za likovne i primijenjene umjetnosti Feđa Vukić, za filmsku umjetnost Ante Peterlić, za kazališnu umjetnost Goran Grgić te za arhitekturu i urbanizam Jerko Rošin.

Ministarstvo kulture povećava broj inspektora kulturne baštine

Poreč, 13. ožujka Pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturnih spomenika Krešimir Filipec najavio je tijekom posjeta Poreču da će Ministarstvo kulture povećati broj inspektora kulturne baštine zbog problema s bespravnim zahvatima na kulturnim spomenicima, naglasivši da nered u gradnji pritišće Hrvatsku.

Dodjelom nagrada završeni 13. dani hrvatskog filma

Zagreb, 14. ožujka Veliku nagradu žirija Dana hrvatskog filma dobio je dokumentarni film Uvozne vrane, redatelja i scenarista Gorana Devića, studenta treće godine na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Devićev dokumentarac govori o vranama koje su pedesetih godina bile uvezene u Sisak, a s razmnožavanjem postale ozbiljan problem Siščana. Dević je dobio i nagradu za najbolju režiju i scenarij. Nagradu žirija za najbolju kameru dobio je Boris Poljak za kameru u dokumentarnom filmu La Strada, redatelja Damira Čučića. Nagrada za najbolju glazbu dodijeljena je ansamblu Cinkuši za glazbu u animiranom filmu Ciganjska, redatelja Marka Meštrovića i Davora Međurečana, a isti je film dobio i nagradu za najbolju montažu. Nagradu za najboljega debitanta dobila je Marija Prusina za eksperimentalni film Uterus. Za najboljeg producenta nagrađen je Factum, za produkciju filmova Pešćenopolis i Sve o Evi.

Nagrade Oktavijan, koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK), dobili su ovi redatelji: za srednjometražni igrani film Robert Orhel za Leti, leti; za kratkometražni igrani film Ida Tomić za Radio i ja, za srednjometražni ili dugometražni dokumentarni film Igor Mirković za Sretno dijete, za kratkometražni dokumentarni film Goran Dević za Uvozne vrane, za animirani film Marko Meštrović i Davor Međurečan za Ciganjsku, za eksperimentalni film Ivan Ladislav Galeta za film Endart i Marija Prusina za film Uterus, za glazbeni spot Radislav Jovanov Gonzo za spot pjesme Mara Pogibejčićglazbenih skupina E. N. I. i LET 3, a za namjenski film Bruno Anžović za reklamni film Karlovačko pivo / Milijunaš. Nagradu Zlatna uljanica, za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, koju dodjeljuje tjednik »Glas Koncila«, dobio je redatelj, scenarist i animator Davor Međurečan za film Kyrie Eleison. Nagradu Jelena RajkovićHrvatskoga društva filmskih redatelja, za redatelja mlađeg od trideset godina, dobila je Marija Prusina za film Uterus. Projekcija svih nagrađenih filmova održat će se u petak, 19. ožujka, u MM centru.

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak