Vijenac 262

Časopisi

Hrvatski korijeni

»Matica«, mjesečna revija za hrvatske zajednice u svijetu, gl. ur. Stjepo Martinović, Hrvatska matica iseljenika, br. 2/2004.

Hrvatski korijeni

slika»Matica«, mjesečna revija za hrvatske zajednice u svijetu, gl. ur. Stjepo Martinović, Hrvatska matica iseljenika, br. 2/2004.

»Matica« je mjesečnik koji izlazi već pedeset i četvrtu godinu, a njezina je osnovna zadaća povezivanje ljudi hrvatskih korijena u više od dvadeset zemalja svijeta u kojima oni žive kao useljenici i njihovi potomci ili kao pripadnici autohtonih manjinskih zajednica. Tekstovi u reviji različita su sadržaja, informativni i vrlo dobro spajaju aktualne s klasičnim iseljeničkim temama, kao i tri različita jezika. Većina je tekstova objavljena na hrvatskom jeziku, a manji broj na engleskom i španjolskom jeziku.

Temat je broja Dubrovnik kojem su posvećena tri članka (izvješće s feste svetog Vlaha, zapis o vodiču Gradom koji je nacrtao slavni otac La linee Osvaldo Cavandoli i prikaz dubrovačkoga Pomorskog muzeja), a pozornost privlače i tekstovi o posjetu čileanskoga predsjednika Ricarda Lagosa Escobara Splitu i Braču te o riječkom karnevalu nekad i danas.

Kajkavska postmoderna

slika»Kaj«, časopis za književnost, umjetnost i kulturu, gl. ur. Božica Pažur, br. 6/2003, Kajkavsko spravišče, Zagreb

Tradicija časopisa »Kaj« duga je trideset i šest godina. I u ovom broju o redovitim rubrikama koje su tematski vezane za jezik i književnost, povijesne i umjetničke teme te tradicijsku kulturu »Kaj« nastavlja istraživati i otkrivati taj lepi naš kaj, njegovu prošlost, ali i sadašnjost na prostoru oko Zagreba u tzv. zagrebačkom prstenu.

Broj otvara znanstveni rad Ive Kalinskog Suvremeno hrvatskokajkavsko (recitalno) pjesništvo, svojevrsna mala antologija recitalne kajkavske postmoderne koji sadrži i pjesme desetak autora. U nastavku slijede izabrani i nagrađeni radovi s 22. recitala suvremenoga kajkavskog pjesništva Dragutin Domjanić održana u Svetom Ivanu Zelini (seniorska i dječija konkurencija). Svadbene običaje sela Markuševec zapisao je Tomislav Đurić, a izvješće s 5. susreta Kajkavskog spravišča i Čakavskog sabora priredila je Božica Pažur.

Znanstvenici o medijima

slika»Društvena istraživanja«, časopis za opća društvena pitanja, gl. ur. Maja Štambuk, br. 68, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, 2003.

Temat ovog broja »Društvenih istraživanja«, Mediji u hrvatskoj — nekoliko aspekata, vrlo je aktualan. Osim nastojanja da se ovlada medijima, drugih interesa upravljenih prema medijima u Hrvatskoj gotovo da i nije bilo. Znanstvenici su do sada uglavnom izbjegavali pisati o toj temi, tako da je ovaj temat u kojem šestoro autora obrađuje medije možda malen, no svakako dobrodošao korak ka boljem razumijevanju djelovanja medija, a svojom kvalitetom i informativnošću svakako zaslužuje pozornost.

U nastavku slijede, između ostalih, studije o agrarnoj politici u Hrvatskoj, te rezultati istraživanja provedena na 225 srednjoškolaca o povezanosti straha od negativne evaluacije sa samopoimanjem i socijalnom percepcijom u adolescenata.

Možda ponajbolja preporuka svima kojima se svidi ovaj broj »Društvenih istraživanja« da se priključe stalnim čitateljima jest popis zanimljivih glavnih tema svih ovogodišnjih brojeva časopisa objavljen na samu kraju.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak