Vijenac 262

Mm

Kultura na CD-ROM-u: Martin Rota Kolunić i Natale Bonifacio, djela u hrvatskim zbirkama

Grafika u novom mediju

Kultura na CD-ROM-u: Martin Rota Kolunić i Natale Bonifacio, djela u hrvatskim zbirkama

Grafika u novom mediju

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti osnovan je 1916, a 1951. započeo je djelovati kao samostalna ustanova unutar HAZU. Osnovni fundus Kabineta obuhvaća grafike i crteže stranih i domaćih umjetnika od 15. stoljeća do današnjih dana (A. Dürer, H. S. Beham, A. Aldegrewer, J. Klović, T. Krizman, K. Hegedušić, Ž. Hegedušić, K. Crnčić, N. Mašić, J. Račić, M. Kraljević), a posjeduje i zbirku plakata domaćih i stranih umjetnika od kraja 19. stoljeća (oko 4000) i zbirku originalnih bakrenih i drvenih ploča (oko 400).

U Kabinetu grafike održavaju se zanimljive i vrijedne izložbe (25. ožujka otvara se izložba izbora grafika iz donacije Zlatka Price), a u moje ruke nedavno je stiglo nekoliko kataloga i CD-ROM-ova izložbi održanih tijekom protekle dvije godine. Kvaliteta sadržaja CD-ROM-ova ugodno me iznenadila te sam za predstavljanje izabrala jedan od njih, onaj izdan u povodu izložbe Martin Rota Kolunić i Natale Bonifacio, djela u hrvatskim zbirkama održane u proljeće prošle godine.

Kratki jingle prati uvodnu špicu koja nas vodi do pregledna glavnog izbornika. Nakon diskretna predstavljanja sponzora praćena glasnim i prodornim zvukom koji nakon višekratnih posjeta glavnom izborniku postaje iritantan možemo krenuti u pregledavanje sadržaja. Opcija otvorenje donosi fotografije koje prenose atmosferu s otvaranja izložbe. Mišljenja sam da bi slike govornika na otvaranju ipak trebale biti potpisane. Za pregledavanje izložbe možemo izabrati dva načina slide show (niz fotografija koje se mijenjaju svakih pet sekundi) i panoramski razgled, koji je na razini ideje dobar (omogućuje da sami izaberemo između nekoliko kutova gledanja i povećavanjem se približimo slici), ali pri realizaciji došlo je do podbačaja, jer kutovi gledanja nisu baš najbolje izabrani tako da pri uvećavanju možemo vidjeti detalje zida, no ne i izloženih radova. Reprezentativni katalog velikoga formata koji je pratio izložbu dostupan je u pdf-formatu, a www prezentacija nudi mogućnost pregledavanja malog dijela radova prezentiranih na izložbi. Radovi su prema autorima podijeljeni u tri skupine (uz dvojicu autora navedenih u naslovu izložbe tu je i treći Šibenčanin Oracio Fortezza, koji je također živio i stvarao u 16. stoljeću), a posebni link vodi nas i do profesionalne biografije (na hrvatskom i engleskom jeziku) autora koncepcije izložbe, izbora radova i kataloške obrade dr. Milana Pelca. Osnovni podaci o svakom izlošku u tom malom izboru dostupni su na hrvatskom i engleskom jeziku, dok je prateći, iz kataloga preuzeti tekst, dostupan samo u hrvatskoj varijanti. Iz nepoznatih razloga podaci na engleskom za iznimno lijepo graviran mjedeni umivaonik jedino djelo kojim je predstavljen Oracio Fortezza ne postoje.

Svi navedeni propusti ne umanjuju bitno pozitivno mišljenje koje CD-ROM izložbe Martin Rota Kolunić i Natale Bonifacio, djela u hrvatskim zbirkama u cjelini ostavlja. Autoru računalnoga programa, grafičkog dizajna i logičke podloge CD-ROM-a Rajku Markoviću predlažemo da sljedeći sličan projekt poprati glazbom iz vremena u kojem su djelovali autori zastupljeni na izložbi što bi to dalo dodatnu dimenziju izdanju i samim djelima.

Sandra Cekol

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak