Vijenac 262

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi HFS-a na Tuškancu

FILMSKA ČETVRT

slikaFilmski programi HFS-a na Tuškancu

Ciklusi filmova koje je Hrvatski filmski savez dosada realizirao u okviru programa Filmskog centra i prikazivao u Kinoteci u Kordunskoj nastavit će se kao Filmski programi HFS-a u kinu Tuškanac

Zagreb Proljetnu sezonu otvara ciklus hrvatskoga filmaša Nikole Tanhofera. U četvrtak 18. ožujka na rasporedu je redateljev film Nije bilo uzalud, a slijede Tanhoferovo remek-djelo H-8... (23. ožujka), zatim Sreća dolazi u 9 (25. ožujka), te Dvostruki obruč (30. ožujka). Također, započinje ciklus britanskog redatelja Mikea Leigha (18. ožujka Težak rad i premijerno The Bridgeman, 20. ožujka Tajne i laži i Tko je tko, te 23. ožujka Sve ili ništa), a 23. ožujka Ucjenom i ciklus britanskih filmova Alfreda Hitchcocka (25. ožujka Bogati i čudni i 39 stepenica, 27. ožujka Tajni agent te Mladi i nevini).

U kinima: Konjanik i Sanjari

slikaZagreb Nakon drame Duga mračna noćAntuna Vrdoljaka hrvatskoj se kinopublici premijerno predstavlja i redatelj Branko Ivanda s povijesnom dramom Konjanik, čiji je koscenarist Ivan Aralica. U ratno-ljubavnoj priči iz 18. stoljeća na granici Mletačke Republike i Otomanskog Carstva glume Nikša Kušelj i Zrinka Cvitešić. U kina bi trebao stići i novi film Bernarda Bertoluccija Sanjari, svojevrsna reinterpretacija revolucionarne 1968. s erotski provokativnim zapletom o odnosu brata i sestre. Tu je još i romantična komedija Ljubav nema pravila Nancy Meyers s Jackom Nicholsonom i Diane Keaton te hvaljena glazbena komedija Rock’n’roll škola Richarda Linklatera s Jackom Blackom.

TV premijere: Od zapada prema istoku

Zagreb Među europskim se filmovima u programu Hrvatske televizije izdvaja drama Istok-zapad francuskoga redatelja Régisa Wargniera iz 1999, nominirana za Oscar u kategoriji najboljega filma na neengleskom jeziku (HTV 1, 27. ožujka, 01. 00). U središtu je priče ruski liječnik emigrant koji se sa suprugom vraća u SSSR 1946, ali upadne u zamku. U glavnim su ulogama Sandrine Bonnaire, Oleg Menchikov i — Catherine Deneuve. Politička je drama Pravda u zemlji čudesa pak britanski film u režiji Tima Leonarda, a govori o korupciji među parlamentarcima (HTV 2, 20. ožujka, 17. 55). Napokon, priča se njemačkog trilera Na rubu ponora Erwina Keuscha zapleće oko policajke koja istražuje samoubojstvo kolegice (HTV 1, 21. ožujka, 00. 25).

Hrvatska: Reper podno Marjana

slikaSplit Uz hrvatske glumice i glumce Nives Ivanković, Mladena Vulića, Marinka Prgu, Mariju Škaričić i Vicka Bilandžića u filmu Ta divna splitska noćnastupa i američki reper Coolio. Iako slavni glazbenik ima tek epizodnu ulogu mornara, Coolio je filmu redatelja i scenarista Arsena Antona Ostojića donio itekako dobru reklamu. Film je, inače, koloplet tri ljubavne priče uoči dočeka Nove godine, a proteklih se pet tjedana snimao na lokacijama u Splitu. Uz domaće producente iz Alka filma i HRT-a Ostojićev projekt financira i Helas film iz Münchena. Premijera se Te divne splitske noći očekuje u jednoj od pulskih noći tijekom 51. pulskog filmskog festivala ovoga ljeta.

Brazil: Traženi Meirelles

slikaRio de Janeiro Nakon svjetskog uspjeha kriminalističke drame Božji grad i četiri nominacije za Oscar, uključujući i onu za najbolju režiju, brazilski redatelj Fernando Meirelles dobiva ponude sa svih strana. U međuvremenu priprema se za snimanje trilera The Constant Gardener, koje počinje u svibnju u Keniji. Film je ekranizacija špijunskog romana Johna Le Carréa, a riječ je o britanskom diplomatu u Nairobiju čija su supruga i njezin ljubavnik okrutno umoreni. U glavnim su ulogama Ralph Fiennes i Rachel Weisz, film se snima u američko-britanskoj koprodukciji, dok je premijera najavljena za 2005.

SAD: Hanks i braća Coen

slikaLos Angeles Zvijezda velikih holivudskih studija i zvijezde američkoga nezavisnog filma napokon su u zajedničkom projektu. To su glumac Tom Hanks i redateljsko-scenarističko-bratski dvojac Ethan i Joel Coen. Njihova je suradnja rezultirala prepravkom filma The Ladykillers iz 1955, a riječ je o kriminalističkoj komediji o profesoru s Juga koji sa skupinom lopova planira pljačku kasina. Nevolje će iskrsnuti kada družina otme vlasnicu stana preko puta svog pljačkaškog odredišta. Uz Hanksa u filmu glume i Marlon Wayans, te J. K. Simmons, a film u američka kina stiže 26. ožujka.

Knjiga: Nacrtano i stvarno

Midhat Ajanović, Animacija i realizam, Hrvatski filmski savez, 2004. Povijest animacije na marginama filmskog realizma, crtani realizam Walta Disneyja, fenomen zagrebačke škole crtanog filma, animacija u Srednjoj Europi, animacija u odnosu s propagandom te japanski crtani film, teme su dvojezične knjige Midhata Ajanovića o hrvatskoj i svjetskoj animaciji. Knjiga je treća u nizu u ediciji Filmološki eseji, a odlikuje se faktografskom iscrpnošću i publicističkom širinom. Nezaobilazno djelo kada su u pitanju promišljanja o animiranom filmu.

Boško Picula

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak