Vijenac 262

Ples

PLESNI GLOBUS

Dobro došli u Budimpeštu!

PLESNI GLOBUS

Dobro došli u Budimpeštu!

Ovogodišnji Budimpeštanski proljetni festival, tradicionalna glazbenoscenska priredba, trajat će od 19. ožujka do 4. travnja. (Podsjetimo se da je početkom proljeća u mađarskoj metropoli vrijeme prilično ružno, pa se stranci nastoje privući bogatim i kvalitetnim programom temeljenim na neverbalnim priredbama.) Uz ciklus posvećen Astoru Piazzoli, flamenku i tangu, predstavit će se litavska koreografkinja Anželika Cholina te skupina Marie Serrano. Beogradska Komorna operna kuća nastupit će s predstavom Nižinski — zlatna ptica u režiji G. Dragovića i koreografiji K. Simića, a Mađarska državna opera izvesti će Hačaturjanova Spartaka (kor. L. Seregi).

Plesači Španjolskoga nacionalnog plesnog kazališta gostuju 25. i 26. ožujka s trima koreografskim točkama Nachoa Duatoa, a Nizozemski plesni teatar nastupa 2. i 3. travnja s koreografijama Ingera, van Manena i Naharina. Ansambl iz Bordeauxa ima na repertoaru Taylora, Faviera, Malandaina, Garniera i Limona, a njihova druga večer nosi naslov Picasso i ples (jer se koristi umjetnikova scenografija i kostimografija) iako je zapravo posvećena čuvenom ruskom impresariju Djagiljevu, pa se kao koreografi pojavljuju Massine, Lifar i Balanchine.

Posljednjeg dana mjeseca ožujka u prelijepom, nedavno izgrađenom budimpeštanskom kazalištu Millenaris Teatrum nastupit će Središnje europsko plesno kazalište s predstavom čuvenoga japanskog koreografa Mina Tanaka Cedar.

Olga Vujović

Vijenac 262

262 - 18. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak