Vijenac 261

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Započinje digitalizacija Bachova arhiva

GLAZBENI GLOBUS

Započinje digitalizacija Bachova arhiva

slikaLeipzig Uprava Leipziškoga arhiva s vrijednom zbirkom rukopisa Johanna Sebastiana Bacha najavila je kako uskoro započinje s digitalizacijom izvora. Na taj će način svi izvori pohranjeni u tome arhivu putem interneta postati dostupni javnosti. Projektom su, među ostalim, obuhvaćene četrdeset i četiri izvorne skladbe iz drugoga ciklusa Bachovih kantata nastalih u Leipzigu. Digitalizaciju sa stotinu i deset tisuća eura u potpunosti financira hamburška Zaklada Ebelin i Gerd Bucerius ZEIT. Istodobno će biti pokrenuta i elektronska katalogizacija cjelokupnog arhiva.

Barenboim napušta Chicago

slikaChicago Daniel Barenboim (61) napustit će mjesto šefa dirigenta Čikaškoga simfonijskog orkestra sa završetkom koncertne sezone 2005/06. »Nakon mnogo razmišljanja, shvatio sam da mjesto šefa dirigenta u Sjedinjenim Državama zahtijeva mnogo neumjetničkih obveza, a ja osjećam kako nemam ni dovoljno energije ni vremena da ih zadovoljim«, piše ugledni dirigent i pijanist u izjavi u povodu odluke. Barenboim je preuzeo mjesto šefa dirigenta Čikaškog orkestra od Georga Soltija 1991, a 1995. na mjesto je glavnoga gosta dirigenta postavio Pierrea Bouleza, kako bi intenzivnije usmjerio orkestar ususret suvremenoj glazbi. William H. Strong, predsjedavajući vijeća orkestra, najavio je da će uskoro biti osnovano povjerenstvo koje će pokušati pronaći Barenboimova nasljednika.

Počasni doktorat Seijiju Ozawi

slikaPariz Japanski dirigent Seiji Ozawa (68) primit će 29. ožujka u Parizu počasni doktorat Sveučilišta Sorbonne. Na taj način ta cijenjena ustanova želi odati »počast jednom od najeminentnijih izvođača današnjice, koji je ravnao nekima među remek-djelima francuske glazbe«. Među ostalim, Ozawa je 1983. u Pariškoj operi dirigirao praizvedbom jedine opere Oliviera Messiaena Sveti Franjo Asiški. Još 1998. ugledni dirigent primio je iz ruku francuskoga predsjednika Jacquesa Chiraca odličje Chevalier de la Légion d’Honneur za potporu francuskim skladateljima i rad u Pariškoj operi.

Vitez Murray Perahia

slikaLondon Na svečanosti 8. ožujka američki će pijanist Murray Perahia primiti odličje Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire. U viteški red promovirat će ga sama britanska kraljica Elizabeta II. »za služenje glazbi«. »Tijekom trideset godina koncertantne djelatnosti Murray Perahia je izvanrednim i proćućenim interpretacijama djela mnogih skladatelja uključujući Johanna Sebastiana Bacha, Frederica Chopina i Wolfganga Amadeusa Mozarta, uvelike utjecao na izvedbenu praksu u svjetskim razmjerima«, piše u obrazloženju britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw. »Nije stoga pretjerano reći da je njegov prinos neprocjenjiv«. Perahia nije britanski državljanin, pa je stoga odličje počasno.

Digitalni snovi u Miamiju

slikaStudenti MIT Media Laba i predstavnici tvrtke Cisneros Group započeli su rad na projektu inkorporiranja visoke digitalne tehnologije u novu koncertnu dvoranu u Miamiju, čije se otvaranje planira za sezonu 2006/07. Među studentima nalaze se diplomanti iz tehnologije, izvedbenih umjetnosti, ekonomije, financija, arhitekture i dizajna. Među idejama za digitalizaciju novoga koncertnog centra spominju se trodimenzionalni hologrami koji dirigiraju orkestrima, u potpunosti digitalizirane scenografije, televizijski zasloni u naslonima sjedala u gledalištu i sl. Uprava dvorane u izgradnji spremna je uložiti vlastitih stotinu tisuća dolara u projekt (ne računajući eventualne druge prihode). Projekt će, nadaju se članovi uprave, Miami Performing Arts Center pretvoriti u predvodnika »brisanja granica između živih prijenosa, televizije, radija, interneta, filma i zvučnih snimaka«. http://www.pacfmiami.org/

Borko Špoljarić

Vijenac 261

261 - 4. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak