Vijenac 261

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Bluetooth svuda oko nas

FUTUROPOLIS

slikaRačunala — Bluetooth svuda oko nas

DiNovo Bluetooth Desktop naziv je Logitechova kompleta perifernih uređaja za komunikaciju s računalom. Paket uključuje tipkovnicu, miš i mediapad. Svima je zajedničko da s računalom komuniciraju putem bluetootha. Bežično davanje komandi na udaljenosti od deset metara time više nije nikakav problem. Miš je optički, tako da ne pati od prljanja kuglice. Tipkovnica osim lijepa izgleda nudi i pregršt komandnih tipki putem kojih se jednim potezom mogu davati složene upute (npr. pokretanje DVD-a i pokretanje hrvatskih titlova istodobno). Vrhunac je paketa svakako mediapad, svojevrstan daljinski upravljač za računalo. Njime se jednostavno upravlja svim željenim fukcijama — listanje po digitalnom fotoalbumu, poglašnjavanje filma, prebacivanje na idući MP3... Sve dakako bez ustajanja.

www.presence-pc.com

slikaAudio-video — Minijaturni multitalent

Panasonicov camcorder SVAV30 ističe se na prvi pogled uočljivim skromnim dimenzijama. Da ipak nije riječ o igrački niske uporabne vrijednosti, govori popis funkcija koje nudi. Prva i osnovna ugrađena je digitalna kamera. Uz nju ide digitalni fotoaparat. Uz sliku njime se može snimati i zvuk — SVAV30 podupire digitalno audiosnimanje. Zanimljive su i mogućnosti reprodukcije najrazličitijih materijala. Na ugrađenom dvoinčnom LCD-ekranu tako se mogu gledati filmovi zapisani u MPEG4-formatu. Mali Panasonic također može poslužiti kao MP3-plejer. Uređaj se dakako vrlo jednostavno spaja na računalo, tako da prijenos fotografija, filmova i MP3-a ne pričinjava nikakve poteškoće. Jednako se jednostavno spaja i na televizor pa se njegovi sadržaji mogu pregledavati i na većem ekranu. Minijaturni multitalent.

www.mobileplanet.com

GSM — Slikaj uvijek i svagdje

slikaMultimedijalni mobilni telefoni s ugrađenim fotografskim aparatima dobili su novu dimenziju — fleš. I dok je fotografiranje mobitelima do sada prestajalo s padom mraka, zabava sa Samsungom SGH-X600 tek počinje. Osim zgodna dizajna i kompletne ponude standarnih mogućnosti taj mobilni telefon nudi i bljesak više. Osim fleša novi Samsung ima i ugrađen posebni objektiv koji se automatski prilagođava osvijetljenosti. Tako u sumraku bez problema može slikati pristojne slike. Kako se kamera može rotirati za 180 stupnjeva, aparatom se doslovce može slikati iz svakog kuta. SGH-X600 dakle nije samo mobitel za svako doba dana, nego i za svaku okolinu.

www.samsung.com

CD-ROM — Izvrstan rječnik

Treće CD-ROM izdanje iznimno ugledna Collinsova rječnika donosi nenadmašan vodič u suvremeni engleski jezik. Cobuild nije samo rječnik; on donosi i vodič za uporabu, gramatiku, bazu podataka s pet milijuna riječi iz govornoga jezika, tezaurus s više od 130 000 sinonima te više od 67 000 zvučnih zapisa s pravilnim izgovorom jezičnih formi. Sučelje ovog programa omogućuje vam da tekst iz Collinsa kopirate u ostale aplikacije Windowsa te da vježbate svoj izgovor uspoređujući ga s originalom. Ovaj CD-ROM ne morate stalno umetati u CD-uređaj, jer se čitav njegov sadržaj kopira na vaš hard disk. Koristan je kako za učenje jezika tako i za naprednu uporabu.

www.algoritam.hr

Domagoj Cerovac

Vijenac 261

261 - 4. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak