Vijenac 261

Likovnost

Dodijeljene nagrade Grigor Vitez za 2003.

Provjereno vrednovanje najboljih

Nagradu Grigor Vitez (godišnja nagrada za najuspješnija književna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu stvaralaca koji žive i djeluju na tlu Hrvatske) osnovao je 1967. Savez društava Naša djeca Hrvatske

Dodijeljene nagrade Grigor Vitez za 2003.

Provjereno vrednovanje najboljih

Nagradu Grigor Vitez (godišnja nagrada za najuspješnija književna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu stvaralaca koji žive i djeluju na tlu Hrvatske) osnovao je 1967. Savez društava Naša djeca Hrvatske

U ponedjeljak, 23. veljače, u Čitaonici Gradske knjižnice Zagreb na Starčevićevu trgu, dodijeljene su nagrade Grigor Vitez — Zvonku Todorovskom za knjigu Prozor zelenog bljeska koju je objavila Naklada Haid i Sanji Rešček za ilustracije u slikovnicama Miševi i mačke naglavačke Luka Paljetka, Dječak u zvjezdanim čizmama Larise Mravunac, Najbogatiji vrabac na svijetu Eduarda Patiške, sve objavljeno u Golden marketingu, te u slikovnici Miki Trasi i primadona Vesne Parun, Profil International. Svjetlanu Junakoviću uručeno je posebno priznanje Zlatna ptica, koje se ove godine dodjeljuje prvi put, i to za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših umjetničkih vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu. Nagradu je dobio za četiri slikovnice — Kako živi Antuntun Grigora Viteza, Zlatna lađa Vladimira Nazora, Profil Intrernatinal, i dvije autorske slikovnice Krokačev TV-kanal i Oh, ti, radosna večeri, Kašmir promet.

Inače, nagradu Grigor Vitez (godišnja nagrada za najuspješnija književna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu stvaralaca koji žive i djeluju na tlu Hrvatske) osnovao je 1967. Savez društava Naša djeca Hrvatske. Od tada do danas najviše puta primili su je književnici Zvonimir Balog (1970, 1973, 1991) i Sunčana Škrinjarić (1970, 1978, 1983), te ilustratori Ivica Antolčić (1975, 1980, 1987, 1989, 1992), Mladen Veža (1973, 1980, 1990), Ivan Vitez (1988, 1993, 1995, 1996) i Svjetlan Junaković (1997, 1998, 2002, 2003).

Roman Prozor zelenog bljeska Zvonka Todorovskog drugi je dio trilogije (i općenito drugo autorovo književno djelo), koja je započeta Mirakulom od mora. U njemu se pisac bavi nekim vječnim temama, poput borbe dobra i zla, zatim paralelnim svjetovima, a unosi i elemente metafizike i angeologije. Todorovski priču veže uz domaće tlo — uz Stari Grad na Hvaru, što romanu, prema riječima stručne komisije, daje uvjerljivost, prepoznatljivost i osebujnost.

Sanja Rešček, mlada akademska slikarica i grafičarka, bavi se dizajnom i slikarstvom te se u posljednje vrijeme nametnula kao osobito perspektivna ilustratorica knjiga i časopisa za djecu, a radi i ilustracije za odrasle u »Elle« i »Večernjem listu«. Do sada je likovno oblikovala dvadesetak slikovnica. Sanja Rešček ilustracije stvara koristeći se slikarskim iskustvom — širokim potezima i bogatim koloritom, čiju izražajnost naglašava stalnom izmjenom toplo-hladnih kontrasta te stiliziranim i narativnim likovima naglašene karakterne izražajnosti.

Svjetlana Junakovića doista ne treba dodatno predstavljati. Jedan od naših najplodnijih i svjetski najpoznatijih ilustratora, autor je brojnih autorskih slikovnica, a duhovitim i inovativnim likovnim rješenjima sposoban je odgovoriti na izazov stihova pjesnika poput Grigora Viteza i Vladimira Nazora.

Barbara Vujanović

Vijenac 261

261 - 4. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak