Vijenac 261

Glazba

CD jazz

Pravo osvježenje

Gerry Hayes — Charly Antolini, Swing Explosion, Bell Records

CD jazz: Gerry Hayes — Charly Antolini, Swing Explosion, Bell Records

Pravo osvježenje

Kao što su svojedobno neki samozvani jazz-eksperti formaciji big banda kao preživjelom jazz-reliktu proricali skori kraj, tako su neki drugi o tradicionalnom jazzu, te napose swingu kao stilu, govorili kao o pojavama koje mogu zanimati eventualno još samo starce jazza. I jedni su kao i drugi, što je danas očito, bili dakako u potpunoj zabludi. Samo je jedan od dokaza za tu tvrdnju i nedavno objavljeni Swing Explosion međunarodnoga kvinteta američkog vibrafonista i vokalista Gerrya Hayesa i jamačno najboljeg europskog bubnjara swinga, Švicarca Charlyja Antolinija. Njima se uz bok mora svakako spomenuti i njemački klarinetist Charlie Höllering, uz Finca Anttija Sarpilu, sigurno najboljega europskog predstavnika swinga na tom instrumentu. Uz njih su u spomenutom projektu snimali i profilirani njemački predstavnici tog stila, pijanist Thilo Wagner i kontrabasist Karsten Gnettner. U takvoj kombinaciji stilskih i izričajnih odrednica pogreške nije moglo biti.

Provjerena formula

Izbor skladbi ne iznenađuje, s razlogom! Program diska započinje naime temom Bennyja Goodmana Rachel’s Dream, u izvedbi koje se ponovno potvrđuje da je zvukovna kombinacija klarineta i vibrafona u sferi swinga već davno provjerena formula. Klasična swing-tema Charlieja Shaversa Undecided, u efektnoj izvedbi kvinteta, također potvrđuje tu činjenicu, dok stari jazz-hit On The Alamo u najboljem svjetlu predstavlja Charlieja Hölleringa, klarinetista profinjena tona s izrazitim smislom za interpretaciju swinga, europsku inačicu Peanutsa Hucka i Bennyja Goodmana. A kad je o Goodmanu riječ, onda vrijedi svakako istaknuti izvedbu Blakeove skladbe Memories Of You, nezamjenjive nekad u programima Kralja swinga. Interpretacije tema Avalon i Get Happy izvedene su također s nizovima inventivnih solističkih korusa, a Hölleringove se interpretacije kompozicije Northwest Passage, neizostavno u programima big banda Woodyja Hermana, ne bi zacijelo postidio ni taj znameniti autor i klarinetist. Nezaboravna melodija Hoagyja Carmichaela Star Dust u programu je diska prepuštena interpretaciji solistu-kontrabasistu Karstenu Gnettneru, a u skladbama Nancy i On A Clear Day, vibrafonist se Gerry Hayes predstavlja i kao vokalist. Charly Antolini, nedvojbeno jedan od najboljih produkata bogate švicarske bubnjarske škole, za svoju je prezentaciju na disku odabrao dvije izvedbe. Najprije temu Neala Heftyja Cute, napisanu posebno za bubnjeve i big band, te za kraj niza od dvanaest izvedbi i vlastiti blues By The Way, naglasivši u njima kao soliste i ostale članove kvinteta.

U današnjoj poplavi svega i svačega u jazzu, bremenitoj i brojnim dezinformacijama, prije nekoliko godina objavljen disk Gerrya Hayesa i Charlyja Antolinija Swing Explosion stilski i po tehničkoj razini izvođenja pravo je osvježenje. I to zasigurno ne samo za profilirane ljubitelje swinga.

Mladen Mazur

Vijenac 261

261 - 4. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak