Vijenac 261

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Nagrada za mlade arhitekte

ARHITEKTONSKI GLOBUS

slikaNagrada za mlade arhitekte

U galeriji Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA) u Londonu do kraja ožujka postavljena je izložba nagrađenih i »visoko pohvaljenih« radova na natječaju za »nadolazeće arhitekte« (do 45 godina) što ga svake godine, već peti put, organizira časopis The Architectural Review u suradnji s danskom tvrtkom d line. Žiri u kojem su bili Shigeru Ban, Ahmed Bucheery, Françoise-Helene Jourda, Farshid Moussavi, Michael Sorkin i Peter Davey, glavni urednik časopisa i predsjednik žirija, nagradio je arhitekte čiji su projekti »utjelovili invenciju, tektoničke kvalitete i respekt za prirodne izvore«: Ville Hara u suradnji sa HUT Wood Studiom iz Finske za vidikovac u Helsinškom zoološkom vrtu, nizozemska firma NIO za autobusnu postaju Hoofddorp, GPY Arquitectos za centar kulture u mjestu Los Silos na Tenerifima i kanadski krajobrazni arhitekt Pierre Thibault za vatrenu liniju na zaleđenom jezeru u Quebecu osvojili su nagrade, a dodijeljeno je još desetak pohvala, među kojima i poznatom talijanskom arhitektu Mariju Cucinelli za dva izložbena paviljona u središtu Bologne.

Arhitektonski vodič Ljubljane

Slovenski izdavač Rokus nedavno je objavio arhitektonski vodič Ljubljane. Stotinu građevina u izboru Andreja Hrauskog i Janeza Koželja ilustrira povijesni pregled ljubljanske arhitekture u rasponu od feudalnoga dvorca, staroga Ljubljanskog grada koji je obnovljen prema projektu Ede Ravnikara i Majde Kregar, do suvremenih ostvarenja, s naglaskom na trima ključnim fazama: palačama građenim u stilu talijanskog baroka, zatim brojnim primjerima lokalne secesije, koji su ostavili dubok trag tijekom Austro-Ugarske Monarhije te snažnom revolucionarnom rukopisu Jože Plečnika, kreatora moderne Ljubljane. Izabrane realizacije poredane su kronološki i brižljivo dokumentirane u zasebnim jedinicama označenim identifikacijskim oznakama koje odgovaraju priloženim zemljovidima. Pored uvodnoga teksta vodič je dopunjen pojmovnikom, indeksima i informacijama o arhitektima, u maniri pregledne i uporabljive publikacije kakvu danas ima gotovo svaka europska metropola.

Interveniranje u europskim gradovima

slikaTradicionalna, treća po redu, proljetna jednodnevna konferencija u organizaciji vodećega svjetskog arhitektonskog magazina The Architectural Review ove je godine posvećena temi Interveniranje u europskim gradovima. Konferencija se održava 16. ožujka u londonskom središtu Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA) uz sudjelovanje brojnih arhitekata, planera, dizajnera i investitora, koji će imati priliku istražiti neke od najkreativnijih suvremenih intervencija u europskim gradovima, što je najčešća zadaća europskih arhitekata. Na listi govornika nalaze se redom ugledna imena arhitekture: Günther Domenig, Massimiliano Fuksas, Chris Wilkinson, Francine Houben iz nizozemske grupe Mecanoo, Ole Wiig iz norveškog ureda Narud Stoke Wiig te legendarni Peter Cook, autor spektakularnoga Kunsthausa u Grazu. Izlaganja će potanko obrazložiti metode kreativnih intervencija na arhitektonskim spomenicima, baštinjenim od prethodnih generacija, i njihove prilagodbe današnjim potrebama i aspiracijama, posebno u pogledu uporabe novih materijala i metoda građenja te suvremenih radikalnih poimanja forme, prostora i svjetla u relaciji prema postojećim urbanim matricama, koje su najčešće derivirane, u mjerilu i teksturi, iz odlika drveta i zidanih konstrukcija.

Grubešić u Muzeju arhitekture

slikaU Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu do 17. ožujka postavljena je izložba radova Vladimira Grubešića (1942), kojom je prezentiran tridesetogodišnji kreativni opus poznatoga riječkog arhitekta, od prvih ostvarenja s početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća do recentnih radova. Kao vodeći projektant riječkoga Građevno-projektnog zavoda, Grubišić je ostvario velik broj natječajnih rješenja, projekata i realiziranih građevina, a posebno se istaknuo na najzahtjevnijim zadaćama interpolacija u zaštićenim povijesnim jezgrama — od povijesne zone Starog grada u Rijeci, preko istarskih lokacija do najuže povijesne jezgre grada Dubrovnika, gdje usklađuje staro i novo uz uporabu suvremenih oblikovnog repertoara. Njegova najvažnija ostvarenja uključuju poslovne zgrade Jadroagenta, Delte, Jadrošpeda, Novotehne i Croatialinea u Rijeci, Srednjoškolski centar i Osnovnu školu u Bujama te projekt za arheološku zonu Pustijerne u Dubrovniku. Tipološku raznolikost opusa dopunjuju Postrojenje za kondicioniranje vode Butoniga, brojni interijeri te, posljednjih godina zastupljenija, sakralna arhitektura: crkva sv. Ivana Nepomuka u Saborskom te crkva sv. Ivana Krstitelja i Pastoralni centar Škurinje u Rijeci.

Vinko Penezić

Vijenac 261

261 - 4. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak