Vijenac 261

Mm

Kultura na internetu: www.posta.hr

Hrvatski arak

Kultura na internetu: www.posta.hr

Hrvatski arak

Hrvatska pošta (HP) ima veliku internetsku stranicu na kojoj predstavlja sve svoje djelatnosti no mi ćemo ovom prigodom zaviriti samo u one dijelove namijenjene ljubiteljima filatelije. Odmah pri dolasku na stranicu HP-a dočekat će nas šarenilo maraka. Na glavnom izborniku s lijeve strane nalazi se i poseban kutak za filateliste koji nas vodi do kratkih vijesti, dok do duljih verzija istih dolazimo putem još jednog klika miša.

Riječ dobrodošlice uvodi nas u svijet poštanskih maraka. Podsjetimo — prva redovita poštanska marka Republike Hrvatske Zračna pošta Zagreb — Dubrovnik izdana je 9. rujna 1991, a proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada 1991. obilježeno je izdavanjem prve prigodne poštanske marke 10. prosinca 1991. (na tom mjestu na stranici naveden je krivi podatak da je bila riječ o 1. prosinca 1991). Od ponuđenih tekstova zanimljivošću se izdvaja tekst Povijest i tematika hrvatskih poštanskih maraka, u kojem je opisan izgled hrvatskog arka (trideset mjesta i s dvadeset i pet maraka, u kojem trinaestu poziciju zauzima grb, a dvadeset četvrtu, dvadeset petu, dvadeset devetu i tridesetu uvećan motiv same marke, dakako, bez nominale). Slika često govori mnogo više od riječi pa sam mišljenja da je tako detaljan opis ipak trebalo ilustrirati slikom jednog od hrvatskih araka koji su do sada objavljeni.

Ipak, najveći je problem stranice pristup detaljnijim podacima o samim markama. Klik na link opširnije, koji se na naslovnici nalazi uz svaku marku izdanu u nekoliko posljednjih tjedana, vodi nas do svih maraka koje su ove godine objavljene i tek tu možemo pristupiti željenoj marci. Zbirkama maraka prošlih godišta pristup je također nespretan. Kada dođemo do željene marke, podaci o njoj su, zahvaljujući nedavnu redizajnu, preglednije izloženi no prateći tekstovi koje često potpisuju stručnjaci za pojedina područja nerijetko ostaju nepotpisani, a ponekad se i djelomično razlikuju od pisane varijante objavljene u letku koji prati izdanje maraka.

Sadržajno kvalitetno i dizajnerski nedotjerano — tako bismo u najkraćim crtama mogli opisati filatelistički dio internetske stranice hrvatske pošte.

Sandra Cekol

Vijenac 261

261 - 4. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak