Vijenac 261

Glazba

CD klasika

Fino brušeno

Pannon Filharmonikusok Pécs, Inspirácio, Zsolt Hamar

CD klasika: Pannon Filharmonikusok Pécs, Inspirácio, Zsolt Hamar

Fino brušeno

Prije kratka vremena na mađarskom se diskografskom tržištu pojavio dvostruki CD Panonske filharmonije iz Pécsi (Pečuha) s djelima Bele Bartoka, snimkama njegovih baleta Drveni princ i Čudesni mandarin. Materijal za ovaj nosač zvuka (produkcija je iz 2003) Panonska je filharmonija realizirala pod ravnanjem svoga šefa dirigenta Zsolta Hamara, koji je na čelu orkestra od 2000. godine. Hamar pripada najdarovitijim mađarskim glazbenicima mlađe generacije (rođen je 1968), a ugled je stekao i na međunarodnom planu. Bio je asistent Lorina Maazela na Salzburškim svečanim igrama, gostovao je po Europi i u Americi, gdje je u posljednje vrijeme, upravo na čelu Panonske filharmonije, nastupao u čuvenim koncertnim dvoranama kao što su Concertgebouw Amsterdam, Köllner Philharmonie, Tonhalle Zürich ili londonski Royal Festival Hall. U tom kontekstu treba spomenuti i činjenicu da je Zsolt Hamar prije šest godina na preporuku Zoltana Kocsisa, glazbenoga ravnatelja Mađarske nacionalne filharmonije, imenovan prvim dirigentom tog orkestra. Što već, samo po sebi, dovoljno govori o njegovu talentu.

Visoki sjaj

Na putu punog umjetničkog osamostaljenja, Hamar je preuzeo odgovornost za kvalitetu rada Panonske filharmonije, kojoj je — ako je suditi po ovom nosaču zvuka — mjesto među najboljim današnjim mađarskim simfonijskim orkestrima. A to nije malo, ako se zna da danas samo u Budimpešti djeluje šest simfonijskih orkestara visoke kvalitete i međunarodno jake konkurentnosti.

Bartokovi baleti Drveni princ i Čudesni mandarin predstavljeni na ovom CD-u mogu se — kako zbog problematike sižea, tako i zbog karaktera glazbe same — smatrati komplementarnima, pa se zbog toga često i scenski postavljaju zajedno. Ove Bartokove partiture tvrdi su orah za svaki orkestar; Bartoku tako svojstveni vehementni ritmovi, zahtjevno pisane orkestralne dionice svih sekcija, posebice puhačke i udaraljkaške, gustoća zvučne mase, koja traži transparentnost vertikale i horizontale glazbenog protoka — sve su to zadaće ostvarive jedino visokom kvalitetom orkestralnog muziciranja. Temperamentni Zsolt Hamar, dirigent koji sjedinjuje znanje, muzikalnost i snažnu volju, izvedbe je Drvenog princa i Čudesnog mandarina na čelu Panonske filharmonije ostvario visokim sjajem fino brušene interpretacije. U orkestru očito sjede odlični glazbenici, a Hamarova sigurna ruka vodi ih suvereno i s mnogo fleksibilne muzikalnosti.

Odlične digitalne snimske realizirane su u do-lá Studiju u Pécsi s potpisom glazbenog producenta Lászla Dobosa. Posebna vrijednost izdanja vrlo je dobro opremljeni booklet u trojezičnoj verziji (mađarski, engleski, njemački) teksta Andrása Batte, s preciznim biografskim podacima o orkestru i dirigentu te vrlo lijepim tekstom o povijesti nastanka i značajkama sižea oba baleta. Nosač zvuka znakovita naslova Inspirácio u svim je segmentima kvalitetan diskografski uradak, koji će posebno obradovati ljubitelje i poštovatelje Bartokove glazbe.

Bosiljka Perić Kempf

Vijenac 261

261 - 4. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak