Vijenac 261

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Badurinine varke

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Badurinine varke

slikaZagreb U Studiju Moderne galerije Josip Račić, Margaretska 3, u Zagrebu otvorena je do 14. ožujka izložba Željka Badurine Computerwelt (Mensch, Natur, Technik). Zamijenivši tradicionalni atelijer virtualnim, u novom projektu Badurina se bavi sagledavanjem i propitivanjem teme tradicionalnih slikarskih postupaka: akrilik i ulje na platnu, u kontekstu tehnoloških mogućnosti suvremenih digitalnih medija. Svrha je ispitati u kojoj mjeri uporaba ove tehnologije pomiče granice slikarstva, stavljajući ga u novi kontekst digitalnoga doba, čije tehnološke mogućnosti ne bi trebalo zanemarivati.

Tu i tamo

slikaLjubljana Izložba U3 — Trienale sodobne slovenske umetnosti, koja se održava svake tri godine, otvorena je u ljubljanskoj Modernoj galeriji do kraja ožujka. Cilj joj je, uz izborništvo Christine Van Assche iz Musee national d’art moderne, Centre Georges Pompidou iz Pariza, omogućiti pogled na suvremenu i trenutnu situaciju u slovenskoj umjetnosti. Na trijenalu, četvrtom po redu, sudjeluju umjetnici poput Bojana Brecelja, Tomaža Gregoriča, Žige Kariža, Boruta Peterlina, Franca Purga, Tobiasa Putriha te Andreja Kulunčić. Info na www.mg-lj.si.

Bosch i Bruegel

slikaLondon Inventions, Enigmas and Variations ime je izložbe koja je otvorena u londonskoj National Gallery. Izložba donosi slike, crteže i grafike Hieronymusa Boscha i Pietera Bruegela Starijeg te pokazuje utjecaje koje je Bosch imao na Bruegela. Izložena su i neka restaurirana djela poput ranih verzija Boschovih Poklonstva kraljeva ili Bruegelove Smrti Bogorodice. Visoko inventivni umjetnici zajednički su utjecaj imali na brojne generacije umjetnika u sljedećim stoljećima. Izložba je otvorena do 4. travnja ili na www.nationalgallery.org.uk.

Kandinski u Kunstforumu

slikaBeč U bečkom se Kunstforumu 19. ožujka otvara izložba djela Vasilija Kandinskog. Prva velika austrijska izložba sa sedamdesetak radova, uključujući slike i radove na papiru, sastojat će se od radova pristiglih i brojnih ruskih zbirki iz Moskve, Sankt Petersburga, Erevana, Gorkog i ostalih dosad neviđenih u Europi. Radovi pokazani na izložbi nastali su u razdoblju od njegovih početaka pa do 1921., od puta ka apstrakciji i Blaue Reitera, preko ruskih godina pa do vremena kada se vratio u Njemačku, u Bauhaus. Izložba će potrajati do 18. srpnja, a vi se informirajte na www.kunstforumwien.at.

Canovina retrospektiva

slikaBassano del Grappa i Possagno Na dva mjesta u Venetu, u Museo Civico u Bassano del Grappa i u Gipsoteki u njegovu rodnom Possagnu, traje velika retrospektivna izložba Antonija Canove. Dvadeset i pet velikih skulptura, stotinu crteža, četrdeset slika i gotovo dvije stotine gipsanih odljeva čine samo dio izložbe koja teži istražiti sve aspekte njegove umjetnosti, a zapravo čini veliki kanovijanski itinerer. Izložbu su osim gradova domaćna organizirali Fondazione Canova i Ermitaž. Canovina je retrospektiva otvorena do 14. travnja, a vi barem pogledajte sjajnu internetsku stranicu wwm.mostracanovait.

Knjige

slikaGerhard Richter, The Daily Practice of Painting, Writings and Interviews 1962-1993, Thames & Hudson, 2004. Kao susponzor izložbe Atlas Gerharda Richtera u Whitechapel Gallery, koja još traje, pod uredništvom Hansa-Ulricha Obrista, Thames & Hudson objavio je ovu knjigu na gotovo tri stotine stranica. Sedam godina priprema rezultiralo je knjigom u kojoj je prezentiran izbor iz Ricterovih tekstova, pisama, intervjua te razmišljanja. Iz umjetnikove privatne zbirke odabrane su fotografije, a uz jedanaest ključnih djela obuhvaćena je cijela četrdesetogodišnja karijera vrlo utjecajna umjetnika.

Internet

slikawww.mdc.hr/mestrovic Nedavno je postavljena nova internetska stranica Fundacije Meštrović. Na vrlo organiziranoj dvojezičnoj stranici možete doznati opće podatke, povijest i djelatnosti Fundacije, Ateljea i Galerije Meštrović te ostalih subjekata unutar Fundacije. Odličan je postav i preglednik Meštrovićevih djela s pojedinim opisima, dokumentirana biografija te virtualne šetnje. Ovdje možete pogledati i tzv. okrugli stol o Meštrovićevim djelima u zbirkama, muzejima i galerijama te video o čikaškim Indijancima.

Marko Kružić

Vijenac 261

261 - 4. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak