Vijenac 260

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Umrla Janet Frame

KNJIŽEVNI GLOBUS

slikaUmrla Janet Frame

Novi Zeland Janet Frame, jedna od najvažnijih spisateljica Novoga Zelanda, umrla je u 79. godini. U Europi je ponajprije poznata po autobiografskom romanu An Angel At My Table, po kojemu je novozelandska redateljica Jane Campion 1990. snimila vrlo uspješan istoimeni film. Roman opisuje djetinjstvo, mladost i težak put u spisateljstvo autorice, koja je cijeloga života patila od psihičkih problema, a liječena je i elektrošokovima zbog navodne shizofrenije. Janet Frame autorica je jedanaest romana, pet zbirki priča, jedne zbirke pjesama te trodijelne autobiografije. Autorica je 1983. dobila Orden britanskog imperija za književnost, a 1990. Orden Novog Zelanda, najviše građansko odličje u zemlji. Više puta predlagana je za Nobelovu nagradu za književnost, posljednji put 2003.

slikaNagrada Siegfrieda Unselda Handkeu

Njemačka Autor Peter Handke dobitnik je Nagrade Siegfrieda Unselda, koja se ove godine dodjeljuje prvi put. Nagrada je dotirana s 50 000 eura, a dodjeljuje je Zaklada Siegfrieda Unselda, nekadašnjega voditelja izdavačke kuće Suhrkamp. Handkeu će nagrada biti predana 28. veljače u Frankfurtu, na rođendan izdavača, koji je umro 2002. godine. Unseld je Handkea poticao i podupro još od njegova prvog romana, Die Hornissen, iz 1966, preko Die Angst des Tormanns beim elfmeter, Publikumsbeschimpfung i Die Innenwelt der Außenwelt der Innenwelt. Unseldova potpora nije prestala ni devedesetih godina, kada je Handke polemičkim izjavama i publikacijama stao na stranu Srbije. Zakladu, koja se bavi poticanjem znanosti i umjetnosti u svim književnim područjima, osnovao je Unseld sa suprugom Ullom Unseld-Berkewicz, sadašnjom voditeljicom kuće Suhrkamp. Nagrada će se dodjeljivati svake dvije godine.

slikaOdgođen postupak protiv Houellebecqa

Francuska U posljednji je čas odgođen žalbeni postupak zbog navodnih rasističkih izjava francuskog autora Michela Houellebecqa. Pred pariškim prizivnim sudom svi tužitelji, osim Islamske svjetske lige, povukli su tužbu protiv Houellebecqa. Sada će postupak o vjeri i slobodi mišljenja biti vođen u drugoj instanci od kraja veljače, pod uvjetom da Islamska svjetska liga ne povuče tužbu. Houellebecq je poznat po romanima Les particules élémentaires i Extension du domaine de la lutte iz devedesetih godina. Autor je u više intervjua islam nazvao »najglupljom religijom na svijetu« i »oduvijek opasnim«. U prvoj sudskoj raspravi Houellebecq je naglasio da prezire islam, ali da nema ništa protiv muslimana. U listopadu 2002. oslobođen je optužbe za poziv na međuvjersku mržnju, protiv čega je više organizacija započelo žalbeni postupak.

Promjene u »New York Times Book Review«

SAD Novi urednik kulture u dnevniku »Times«, bivši berlinski dopisnik, Steven Erlanger, planira promjenu izdavačke politike u književnom prilogu »New York Times Book Review«. »Book Review« gotovo se isključivo sastoji od recenzija, a smatra se jednom od najvažnijih publikacija američkog književnog svijeta, što uglavnom može zahvaliti vrlo istaknutim autorima koji surađuju s tim književnim prilogom. Međ u planirane novosti pripada i objavljivanje više intervjua, više izvještaja o svijetu izdavaštva te odlučnija komentatorska linija. Steven Erlanger navodno za promjenu izdavačke politike želi iskoristiti odlazak dosadašnjeg urednika književnog priloga, Chipa McGratha. Osim toga, ubuduće bi tematsko težište trebalo biti na političkim knjigama.

slikaPerez-Reverte oslobođen optužbi za plagijat

Španjolska Španjolski autor bestselera Arturo Pérez-Reverte oslobođen je optužbi za plagijat. Nakon gotovo trogodišnjega sudskog postupka, madridski je sud slučaj stavio ad acta, s objašnjenjem da nema konkretnih dokaza da je Pérez-Reverte prepisivao. Autor brojnih uspješnica, čiji je najnoviji roman, El caballero del jubon amarillo, objavljen potkraj prošle godine, bio je optužen da je pri pisanju scenarija za film Gitano prepisao skript redatelja Antonija Gonzáleza-Vigila, koji je 2001. pokrenuo sudski proces. Pérez-Reverte je nakon oslobađajuće presude najavio tužbu zbog klevete protiv redatelja.

Umro Castillo-Puche

Španjolska Španjolski pisac i novinar José Luis Castillo-Puche umro je u 84. godini u Madridu. Castillo-Puche bio je dobar prijatelj Ernesta Hemingwaya, dok je ovaj pedesetih godina boravio u Španjolskoj. O Hemingwayu je napisao biografiju i scenarij, u kojima je detaljno analizirao strastveni odnos američkog autora sa Španjolskim građanskim ratom i diktaturom. Osim toga, objavio je i dvanaest romana, između ostaloga Sin Camino, knjigu koja je za vrijeme Francove diktature u Španjolskoj bila zabranjena. Castillo-Puche bio je i profesor madridskog sveučilista Complutense, a dobitnik je i španjolske Nacionalne književne nagrade.

Iva Krtalić

Vijenac 260

260 - 19. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak