Vijenac 260

Film

FILMSKA ČETVRT

Svjedoci nakon Berlina

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Svjedoci nakon Berlina

slikaZagreb Nakon povratka iz Berlina i sudjelovanja u službenoj konkurenciji tamošnjega 54. međunarodnog filmskog festivala, ekipa se ratne drame Svjedoci redatelja Vinka Brešana vraća kući na početak prikazivanja filma u Hrvatskoj. Svjedoci u domaća kina stižu 26. veljače, a kao što je poznato riječ je o prilagodbi romana Ovce od gipsa Jurice Pavičića u kojoj glume Alma Prica, Leon Lučev i Dražen Kühn. Uz Brešanov film, u hrvatske kinodvorane dolazi i povijesni spektakl Studengora Anthonyja Minghelle, nominiran za sedam Oscara, zatim novi film Tima Burtona Krupna riba, britanska hit komedija Djevojke s duplerice Nigela Colea, te SF triler Isplata Johna Wooa.

TV-premijere: Ljubavne komedije

slikaZagreb U kinima vlada prava gužva, a na programu Hrvatske televizije — ljubavne komedije. Među njima je i španjolski film San Bernardo Joana Potaua, luckasta priča o zavodniku koji se istodobno viđa sa četiri djevojke. U glavnoj je ulozi Alberto San Juan, a partnerica mu je Patricia Velazquez (HTV 1, 22. veljače, 22.45). Uz španjolske filmaše ljubavnim se (ne)zgodama bave i Austrijanci, i to u hvaljenoj komediji Žute trešnje redatelja Leopolda Lummerstorfera (HTV 1, 29. veljače, 22.45). Napokon, ljubavi ne nedostaje ni u američkom filmu Na ušću rijeke, ali je riječ o obiteljskoj drami o narkomanki koja s djecom odlazi na Jug. Film je režirala Maya Angelou, dok je u glavnoj ulozi Afre Woodard (HTV 1, 29. veljače, 5.30).

Hrvatska: 3. revija amaterskog filma

Zagreb Jedan od najneobičnijih filmskih festivala u Hrvatskoj zagrebačka je Revija amaterskog filma. Zašto? Revija nema selekcije, nego se prikazuju svi filmovi koji pristignu na natječaj. A ove ih je godine pristiglo čak 140 iz nekoliko zemalja, uključujući i Hrvatsku. Filmovi su žanrovski različiti, traju od dvije sekunde do dvadeset minuta, dok će popratni programi obuhvatiti ciklus filmova sinjskoga kung-fu majstora Bore Leeja, radove FKVK Zaprešić, Stranku dobrih ljudi iz Kutine, filmove tvrtke Fade In te dvije filmske radionice. Filmove vrednuje publika u Centru za kulturu Trešnjevka, a Revija se ove godine (29. veljače — 6. ožujka) održava treći put.

Kanada: Invazija nagrada

slikaMontreal Hoće li kanadski hit Les Invasions barbares potvrditi status favorita u utrci za Oscara u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku, znat će se 29. veljače na svečanoj dodjeli u Los Angelesu. Ta je gorko-slatka komedija redatelja Denysa Arcanda (Isus iz Montreala), jednog od vodećih sineasta u Quebecu, već zavrijedila niz nagrada (Europska filmska akademija, Međunarodni festival u Cannesu), pa joj nedostaje još samo priznanje Američke filmske akademije. U glavnoj je ulozi Rémy Girard (Amoureux fou), koji tumači čovjeka na samrti željna izgladiti nesporazume s otuđenim sinom, bivšom ženom i nekolicinom znanaca.

SAD: Posljednji Kristovi sati

slikaLos Angeles Zasigurno najiščekivaniji film u 2004. u američka i velik broj svjetskih kina stiže 25. veljače. Riječ je o dosad najstudioznijoj filmskoj obradi Novog zavjeta The Passion of the Christ, odnosno o posljednjim satima života Isusa Krista. Autor je filma, njegov redatelj i koscenarist Mel Gibson, čija je želja bila osmisliti realističan prikaz života u Svetoj zemlji prije dvije tisuće godina. Tako glumci govore aramejskim i latinskim jezikom, dok Isusa Krista portretira Amerikanac James Caviezel. Marija je Rumunjka Maia Morgenstern, Poncije Pilat Bugarin Hristo Šopov, a Marija Magdalena talijanska zvijezda Monica Bellucci. Film je sniman u Italiji.

Internet: A Oscara dobiva...

slikahttp://www.oscarguy.com Ako dvojite tko bi mogao ugroziti izglede spektakla Gospodar prstenova: Povratak kralja Petera Jacksona na 76. dodjeli Oscara u Los Angelesu, svakako posjetite neslužbenu stranicu nagrade Oscarguy. Vizualno poprilično jednostavna, ali sadržajno iznimno bogata stranica nudi niz kritika filmova nominiranih ove godine, prognoze oko njihova (ne)uspjeha te zanimljive statističke podatke. Ukratko, idealno za predoskarovsko surfanje internetom.

Boško Picula

Vijenac 260

260 - 19. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak