Vijenac 260

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — PDA daljinski

slikaRačunala — PDA daljinski

Nije novost da postoje univerzalni daljinski upravljači za najrazličitije uređaje. Također nije novost da neki dlanovnici imaju tu mogućnost. Novost je, međutim, Griffinov Total Remote Software za Pocket PC koji omogućava davanje komandi na trostruko većoj udaljenosti nego s originalnim upravljačem. Kako? Softver se ne koristi samo infracrvenim portom PDA, nego signal pojačava putem audiohardvera. Paljenje televizora, pojačanje glasnoće zvuka ili gašenje klimauređaja mogući su s udaljenosti i do trideset metara. Osim velikog dometa naglašene su funkcionalnost i prilagodljivost korisniku. Softver lako uči od drugih daljinskih, a komande se daju putem interaktivnoga sučelja, koje korisnik sam može odabrati. Pravo blago za vlasnike dlanovnika.

www.griffintechnology.com

slikaAudio-video — Analogni digitalac

Analogni digitalni fotografski aparat. Suprotnost u pojmovima? Ne. Samo vrlo dobar spoj moderne digitalne tehnologije i dokazanih kvaliteta mehanike. Leica Digilux II spaja najbolje iz dvaju svjetova. S jedne strane nudi sve prednosti digitalne fotografije: digitalni zapis fotografija, rezoluciju od pet milijuna piksela, memorijsku karticu od 64 MB, ugrađeni displej rezolucije 235 000 piksela, mogućnost spajanja na računalo... S druge pak strane njime se upravlja baš kao s konvencionalnim uređajem: ima optički zoom, klasičan objektiv i tradicionalan dizajn. Proizvođač obećava savršen omjer staroga i novog, mehanike i elektronike. Savršen ulaz u svijet digitalnih uređaja za fotografe staroga kova.

www.leica-camera.com

slikaGSM — Autić koji sluša

Zašto predstavljamo autić u rubrici o mobilnoj telefoniji? Jer je riječ o akcesoaru uz mobilni telefon. Riječ je naime o autiću na daljinsko upravljanje, a upravlja se njime upravo mobitelom. Točnije: bilo kojim Ericssonom koji ima ugrađen bluetooth. No GSM uređaj ne služi samo kao upravljač. CAR-100, kako se mališan službeno zove, puni se također putem mobitela. Iako je auto zapravo samo igračka, mora se pohvaliti poruka koju su njegovi tvorci nastojali prenijeti — da je bluetooth u potpunosti zapostavljen način prijenosa podataka koji nudi tisuće mogućnosti raznih primjena. I izvan svijeta igrački.

www.mobileplanet.com

slikaIzumi — Leti sam

San o letenju odsada je ostvariv i za prosti puk. To omogućava tvrtka AirScooter svojim istoimenim izumom. Riječ je o malom helikopteru jednosjedu prilagođenu neiskusnim pilotima. U prijevodu to znači da se za upravljanje njime ne traži nikakva posebna vozačka dozvola. Dovoljno je savladati osnovne komande, koje prema rječima proizvođača nisu zahtjevnije od onih prosječnoga motocikla, i osvajanju neba ne stoji ništa na putu. Istina, brzina mu i nije vrlina — 55 čvorova gornja je granica. Zato se međutim može čak dva sata u komadu lebdjeti nad svijetom. Inženjeri su to omogućili neobično laganom konstrukcijom. U kombinaciji s modernim motorom koji razvija do 75 konjskih snaga tako može ponijeti do 150 kilograma. Za pedeset tisuća dolara sigurno nećete naći bolju letjelicu.

www.airscooter.com

slikaCD-ROM — Romantika na računalu

Nedavno je bio dan zaljubljenih — Valentinovo. Koja je povijesna pozadina tog blagdana, kako su nastali simboli koji ga prate, tko je bio sveti Valentin? Na sva ta pitanja odgovara CD-ROM Hearts and Flowers. Osim toga nudi i dodatne mogućnosti, koje će dobro doći amaterima u svijetu ljubavi. CD uključuje program za oblikovanje romantičnih sličica i čestitki, bazu prigodnih slika te niz iznenađenja. Tako na temu Valentinovo primjerice nudi niz zanimljivih igrica, križaljki, kvizova i sličnih sadržaja. Za one koji stvarno žele znati sve o najromantičnijem danu u godini nudi se cijela prezentacija, koja slikom i zvukom detaljno opisuje sve zanimljivosti.

www.nordicsoftware.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 260

260 - 19. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak