Vijenac 260

Filatelija

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Prozračnost i rafiniranost

Autor Ivica Belinić, dizajner, dimenzije 41,18 x 35,5 mm, naklada 350 000, datum izdanja 16. rujna 1999.

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Prozračnost i rafiniranost

Autor Ivica Belinić, dizajner, dimenzije 41,18 x 35,5 mm, naklada 350 000, datum izdanja 16. rujna 1999.

Upravo na dan izlaženja ovoga broja »Vijenca« bit će poznat pobjednik u izboru najljepšeg izdanja hrvatskih poštanskih maraka za proteklu godinu. Dok s nestrpljenjem očekujemo rezultate ovogodišnjega, sedmog po redu izbora u organizaciji Hrvatske pošte, odlučila sam podsjetiti na marku koja je lentu najljepše ponijela 2000.

slika

Riječ je o prigodnoj poštanskoj marki čijim je izdavanjem Hrvatska pošta obilježila 16. rujna, međunarodni Dan zaštite ozonskog omotača. Tog je dana u Montrealu 1987. potpisan Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski omotač po mišljenjima mnogih najuspješnije globalno provedena akcija na području zaštite okoliša. Tim su protokolom točno prepoznate tvari koje oštećuju ozonski omotač, te su propisane mjere i rokovi za ukidanje njihove proizvodnje i potrošnje.

Notifikacijom o sukcesiji Republika je Hrvatska od 8. listopada 1991. stranka Bečke konvencije i Montrealskog protokola, a ratificirala je i dvije dopune Montrealskog protokola (Londonsku iz 1993. te Kopenhagensku iz 1996) i time se obvezala na sudjelovanje u globalnim naporima za zaštitu ozonskog omotača od daljeg onečišćenja.

Dizajnersko rješenje marke autora Ivice Belinića odlično je u svakom segmentu, od izbora motiva do konačnog izgleda marke, koji se odlikuje prozračnošću i rafiniranošću. Posebnost marke je i u tome što je u njezinu tisku, uz uobičajeni offset-tisak, prvi put u nas primijenjena tehnika foliotiska, kojom je otisnut srebreni kemijski simbol ozona (O3).

Ljepotu marke prepoznali su i na izložbama u inozemstvu pa je marka osvojila jedan od deset Grand Prixa u kategoriji najljepših izdanja u 1999. na izložbi WIPA održanoj 2000. u Beču, Iste godine u Rigi tijekom održavanja seminara u organizaciji UPU-a pod naslovom Promocija i razvoj filatelije za poštanske uprave država srednje i istočne Europe te zemalja u razvoju marka je dobila dvije nagrade — za najbolju marku i za najbolji žig.

Marka je tiskana u arku od dvanaest maraka, a osim prigodne omotnice prvog dana (FDC) izdanje je pratio i list prvog dana.

Sandra Cekol

Vijenac 260

260 - 19. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak