Vijenac 260

Mm

Kultura na internetu: www.filmski.net

Početničke slabosti

Kultura na internetu: www.filmski.net

Početničke slabosti

Dana 21. siječnja startao je na adresi www.filmski.net prvi sveobuhvatni hrvatski filmski portal, koji će svoje stranice svakodnevno nadopunjavati novim vijestima. Ta vijest, koju su prenijeli mnogi hrvatski internetski portali, ali i nekoliko tiskovina, potaknula me da posjetim navedenu adresu.

Dolazak na stranicu bio je ugodno iznenađenje. Dobar dizajn, izbornik koji zahtijeva manju doradu, ali zadovoljava, i obilje informacija uz koje je moguće potrošiti mnogo vremena (ukoliko ga imate). Novinarsko-tehnička ekipa od petnaestak suradnika pod vodstvom urednice Inese Antić svoj je projekt zamislila prilično ambiciozno — na stranicama bi se trebao naći cjelovit pregled kinoprograma, DVD- i VHS-izdanja u Hrvatskoj, s dnevnim vijestima iz najatraktivnijeg igranog, ali i manje zastupljenih žanrova dokumentarnog, animiranog i kratkog filma.

Surfanje sam započela pregledom kinoprograma i odmah se suočila s problemom lošega pretraživača, koji mi je nakon upisanih parametara danas, kino, zagrebačka županija, dokumentarni film (željela sam saznati termine prikazivanja Sretnog djeteta) kao jedini rezultat pretraživanja prikazao Ludi za oružjem (!?). Slična se stvar ponovila i s nekolicinom drugih filmova te sam odustala od tražilice i potražila drugi put do željena naslova. Valja reći da je svaki od filmova na kinorepertoaru dobio zasebnu stranicu, na kojoj je osim uobičajena sadržaja i imena redatelja i glumaca moguće vidjeti ocjene i recenzije posjetitelja. Putem internih linkova dolazimo do širih informacijama o nekim filmskim djelatnicima (glumci, redatelji). Tekstovi su zanimljivi, no imena filmova koji se u njima spominju navode se u izvorniku i onda kada je film bio u hrvatskoj kino- i(li) videodistribuciji ili na televiziji! Takvi propusti spuštaju razinu filmski. neta na ni po čemu osobit internetski prevoditeljski servis.

Konkurencija domaćih internetskih stranica koje se bave i filmom velika je i, da bi se nametnuo kao najbolji (što mu uistinu želim jer domaći filmofili trebaju kvalitetnu stranicu na hrvatskom jeziku), filmski.net morat će uložiti više truda.

Sandra Cekol

Vijenac 260

260 - 19. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak