Vijenac 260

Glazba

CD pop-rock

Oni znaju što je rock

The Babies, The Babies, Dancing Bear

CD pop rock

Oni znaju što je rock

The Babies, The Babies, Dancing Bear

The Babies slove za najveće mlade nade hrvatskoga rocka, i to ne bez razloga. Oni su i prije izlaska debitantskog albuma nazvana po bendu pokupili vrlo dobre kritike, a publika im je od prvih koncerata bila iznimno naklonjena. Zagrebačko-vinkovačka rock-atrakcija postoji od 1997, u sastavu: Goran Lautar (gitara, vokal), Nino Šarić (bubnjevi) i Mislav Kurspahić (bas, vokal).

Nakon nekoliko zapaženih demo-snimaka i nebrojenih koncerata u zemlji i inozemstvu, osvojili su publiku energičnim nastupima na Crnom mačku u Bjelovaru 2002. i Osijeku 2003.

The Babies izvode energičan garažni punk-rock na engleskom, a kao uzore navode legendarne bendove poput Iggy Pop and Stooges, The Dead Boys, The Damned, The Sonics i MC5. Njihov dugosvirajući prvenac sadrži dvanaest autorskih pjesama te dvije obrade (Pablo Picasso Johnatana Richmana i Boston Babies punk-benda Slaughter and The Dogs). Sve je to posve dovoljno da posumnjamo u njihov prolaz na domaćem tržištu. Ipak, posve je sigurno da će The Babies zainteresirati ponajprije mlađu publiku skloniju alternativnijem rock-zvuku. Problem je u tome što mnogi zapravo i ne znaju što je to rock’n’roll, a kamoli punk’n’roll kao njegova žešća varijanta.

Zato su The Babies prvim singlom Do You Know What’s R’N’R? programski krenuli u educiranje publike. Koliko će ono biti uspješno, još ćemo vidjeti. Spomenuti prvi singl s albuma posve je u skladu s pjesmom Whatever Happened To Rock’N’Roll Black Rebel Motrocycle Cluba. Tako bi The Babies mogli dobiti priličan vjetar u leđa, jer je riječ o bendu koji je glazbeno vrlo sličan spomenutom Black Rebel Motrocycle Club i The Strokesima, koji su pokrenuli rock-revoluciju na Zapadu. S pojavom ta dva benda rock je ponovno ušao u modu. Nije sigurno hoće li The Babies u nas pokrenuti takvu rock’n’roll lavinu kakva je zahvatila Zapad, no, upornošću i sviranjem, gdje god je to bilo moguće, odškrinuli su vrata sebi, a možda i još ponekom bendu.

Debitantski album The Babiesa donosi dašak nužne svježine na našu rock-scenu, koja je već dugo na klimavim nogama. No, svatko tko je slušao dinamični rock-trio uživo zapazit će da na njihovu albumu nema toliko žestine i spontanosti kao na koncertima. To je možda i nebitna zamjerka, najvažnije je da smo dobili kvalitetan bend koji zna što je to rock’n’roll i koji se ne dodvorava najširim masama.

Goran Jovetić

Vijenac 260

260 - 19. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak