Vijenac 260

Matica hrvatska, Naslovnica

Obilježen Dan Matice hrvatske

U palači Matice hrvatske 10. veljače obilježena je 162. obljetnica Matice hrvatske govorom predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića i koncertom Chopinovih skladbi u izvedbi pijanistice Naire Asatryan.

Obilježen Dan Matice hrvatske

U palači Matice hrvatske 10. veljače obilježena je 162. obljetnica Matice hrvatske govorom predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića i koncertom Chopinovih skladbi u izvedbi pijanistice Naire Asatryan.

Igor Zidić istaknuo je da smo dosta vremena proveli u borbama svih vrsti, no danas se lakše diše, pa ovaj dan treba provesti u miru i zadovoljstvu i posvetiti glazbi, i to glazbi skladatelja koji je umro sedam godina nakon osnivanja Matice hrvatske. Maticu još i danas svi vuku za uši, sjete se da bi je mogli nečemu naučiti, no Matica je stara pa to teško ide, rekao je Zidić.

slika

U jednoj emisiji Trećega programa Hrvatskog radija na kojoj je Zidić gostovao jedno od pitanja bilo je što Matica hrvatska može danas. Našli su se sugovornici koji su rekli da Matica ne može mnogo, da je stara, na rubu odumiranja i da nije moderna, našto ih je on upitao: »A je li moderno biti nepismen?« To je jedan od produkata društva u kojem živimo i za koji su odgovorni političari, rekao je Zidić, osporivši argument da Matica ne može uspjeti jer je nacionalno društvo u multinacionalnom svijetu tezom da je internacionalni svijet zbroj Hrvata i svih drugih. »Tražimo naše mjesto u svijetu, ne tražimo ga protiv svijeta. Tražimo ga i u globalizacijskom i u drugim procesima koji nas ne ostavljaju uvijek mirnima. Teško je vjerovati da je samo narod, nacionalna država nešto što odumire, a ne vjerovati da će i neki globalni sustavi kao ljudske tvorevine također odumrijeti. Naše nam iskustvo govori da najbrže odumiru najveći mehanizmi i njih je najteže držati dugo vremena u redu i skladu«, istaknuo je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, najavivši glazbeni dio programa.

Mlada armenska pijanistica Naira Asatryan potom je izvela nekoliko skladbi Frederica Chopina: Balade (g-mol, F-dur, As-dur, f-mol) te Nocturno op. 9 br. 1; op. 32 br. 1; op. 32 br. 2, a nakon službenoga programa i skladbu Dore Pejačević.

Naira Asatryan rođena je 1977. u Erevanu, gdje je studirala glasovir na konzervatoriju Komitas u klasi prof. Tandilijan. U Hrvatskoj boravi od studenoga 2000. studirajući kod prof. Nasetkina, a na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji usvršavala se u klasi prof. Glodića. Održala je više koncerata u Hrvatskoj, od Dubrovnika do Osijeka.

Vijenac 260

260 - 19. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak