Vijenac 260

Fotografija

U FOKUSU

Fašnik u Langu

U FOKUSU

Fašnik u Langu

slikaSamobor Fotogalerija Lang pripremila je pravu fašničku poslasticu za fotosladokusce, u gradu fašnika Samoboru, u Langovoj 15, 8. 2. u podne otvorena je izložba Face i grimase. Riječ je o grupnoj izložbi dobro poznatih autora, koji su za ovu prigodu odabrali radove iz svojih opusa u kojima poznate i nepoznate face svojim likom i grimasom obilježavaju nadolazeće zamaskirano vrijeme, vrijeme igre, šale i, kako autor izložbe kaže, sveopćega kreveljenja. Autori koji su dali priloge veseloj fašničkoj izložbi su Petar Dabac, Davor Mezak, Maja Moro, Vesna Pleše, Fedor Vučemilović, Boris Berc, Goran Trbuljak, Irena Mataušić, Andrej Kreutz, Mare Milin, Ines Stipetić, Mio Vesović, Marijan Crtalić, Tomislav Marvar i Ivica Kiš. Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

Otkrivanje Diane Arbus

slikaSan Francisco Dokumentarne fotografije Diane Arbus istražene i ponovno pronađene, danas, više od trideset godina nakon njezine smrti, predstavio je Museum of Modern Art San Francisca izložbom i katalogom pod naslovom Revelation. Većinu opusa Diane Arbus snima pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća, najčešće u New Yorku portretira ljude iz različitih društvenih slojeva, u potrazi za njihovim pojedinačnim ili skupnim identitetima. Katalog koji prati izložbu sadrži dvjesto fotografija Diane Arbus te ilustriranu kronologiju njezina rada, koja uključuje autoričine tekstove što bitno pojašnjavaju osobnu viziju umjetnice kontroverzna stava i pročišćena izraza. Katalog možete naručiti na www.sfmoma.org.

Simryn Gill i zaustavljeno vrijeme

slikaBerkeley U Berkeley Art Museumu otvorena je izložba Simryn Gill na kojoj se autorica predstavila sa 110 fotografija iz aktualnoga ciklusa Standing Still. Fotografije su nastale između 2000. i 2003. u doba nastanka većeg ciklusa, kada Gill dokumentaristički snima malezijske interijere. U ciklusu Standing Still autorica se ne bavi socijalnom ili etničkom tematikom, nego se okreće samu vremenu, u kojem se čini da prostori postoje u zasebnoj dimenziji, zaustavljeni u vremenu. Simryn Gill pripada mlađoj generaciji autora, malezijskoga je porijekla, a živi i radi u Australiji. Nakon niza samostalnih i skupnih izložbi, u Australiji i Europi (izlagala je na Venecijanskom bijenalu 1995) ovo je njezino prvo samostalno predstavljanje u nekom od američkih muzeja. Izložba ostaje otvorena do 4. travnja.

Zemaljska tijela Irvina Penna

slikaMaria Morris Hambourg, Earthly Bodies, Irvin Penn’s Nudes, 1949-50, Bulfinch Press, 2002. Pri postavu izložbe Irvina Penna u Meropolitan Museumu u New Yorku, prve samostalne izložbe toga autora u nekom muzejskom prostoru, objavljen je katalog u kojem su otisnuta pedeset i tri njegova rada s temom akta, koje ja Penn snimio između 1949. i 1950. godine. Irvin Penn autor je kojega znamo kao vrsna portretista i modnog fotografa, autor koji je u poslijeratnom modnom svijetu, radeći za Vogue, pomaknuo granice u načinu prikazivanja mode i modnog glamoura. Zanimljivost kataloga i izložbe Earthly Bodies predstavljanje je njegovih manje poznatih radova, aktova, u kojima je pokazao ponovno svu svoju inventivnost i osobit stil. Katalog možete naručiti na www.metmuseum.org.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 260

260 - 19. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak