Vijenac 259

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Seiji Ozawa na poštanskoj marki

GLAZBENI GLOBUS

Seiji Ozawa na poštanskoj marki

slikaBeč U petak, 16. siječnja, u prodaju je puštena prigodna poštanska marka s likom japanskoga dirigenta Seijija Ozawe (68), umjetničkog direktora Bečke državne opere. Marka, u vrijednosti jednoga eura, objavljena je kao dio serije Austrijske pošte u kojoj se na markama pojavljuju vodeći svjetski dirigenti i glazbenici. Naklada Ozawine marke šesto je tisuća primjeraka. Marku je moguće naručiti putem internetske adrese: http://www.philatelie.at/

Zimsko putovanje Davida Pisaroa

slikaAmerički pjevač David Pisaro otpočeo je dvjestotinjak kilometara dugo putovanje s jedne na drugu obalu Engleske. Tijekom putovanja nastupat će u mjesnim dvoranama, u trgovinama i crkvama, a izvodit će u svakoj prigodi, ukupno trinaest puta, ciklus solo-popijevki Zimsko putovanje Franza Schuberta. U toj neobičnoj glazbenoj pustolovini pridružit će mu se pijanist Quentin Thomas. Putovanje će potrajati dva tjedna.

Obljetnice

Les Arts florissants u dvadeset i petoj

slikaPariz Les Arts florissants i njegov utemeljitelj te umjetnički voditelj William Christie obilježavaju dvadeset i petu obljetnicu djelovanja Ansambla. Tim povodom održat će europsku i sjevernoameričku turneju na kojoj će izvoditi dvije opere Marc-Antoinea Charpentiera, Les Arts florissants (po kojoj je Ansambl dobio naziv) i La descente d’Orphée aux Enfers. Turneja je započela sredinom siječnja u Parizu, a nastavlja se tijekom godine u Utrechtu, Bruxellesu, Londonu, Caenu, Beču, Zürichu, Chicagu, Washingtonu, New Yorku i Atlanti. http://www.arts-florissants.com/

Iz svijeta opere

slikaSeviljska Carmen U rujnu ove godine u španjolskom će gradu, na mjestima na kojima se izvorno odvija radnja opere, biti postavljena Carmen Georgesa Bizeta. Ambiciozna operna produkcija planira se u okviru prvoga međunarodnog glazbenog festivala toga grada (2-12. rujna), na kojemu će nastupiti neka od najvećih imena suvremene klasične glazbe, od violončelista Mstislava Rostropoviča i pijanista Langa Langa do Njujorške filharmonije pod ravnanjem Sir Colina Davisa. Umjetnički direktor Michael Ecker očekuje da će festival posjetiti osamdesetetak tisuća ljudi, a ukupni budžet iznosi dvadeset i jedan milijun dolara. Bizetovu Carmen režirat će poznati španjolski filmski redatelj Carlos Saura, a londonskim orkestrom Philharmonia ravnat će Lorin Maazel. U predstavi će sudjelovati osamsto umjetnika, a među pjevačima pojavit će se Olga Borodina, Angela Gheorghiu, Denyce Graves te Ekaterina Sementschuk, koja će tumačiti ulogu Carmen. Iako je izvorno zamišljeno da svaki čin bude postavljen na drugoj lokaciji, Saura je odlučio ponešto pojednostavniti produkciju: prva dva čina odigrat će se na otvorenoj pozornici trga Espańa, treći u parku Maria Louisa, a finalni u Maestranzi, seviljskoj areni za borbe s bikovima. Publika će se, zajedno s umjetnicima, seliti od prostora do prostora. Dirigent Maazel prihvatio je zahvat kojim će Bizetova partitura na trenutak biti prekinuta umetanjem flamenka, koji Saura smatra bitnim za seviljski kontekst priče o Carmen. Iako se ubojstvo u posljednjem činu odigrava izvan arene, u Saurinoj verziji ono će se odigrati u njoj. »Imamo veliku sreću da će se posljednji čin odigrati u Maestranzi, pravom svetištu borbe s bikovima. To je najljepša arena u Španjolskoj«, tvrdi Saura, redatelj nominiran za Oscara godine 1983. za film Carmen. Rasvjetu će ostvariti Vittorio Storaro, trostruki dobitnik Oscara za najbolju fotografiju, japanski stručnjak za rasvjetu Motoko Ishii realizirat će rasvjetu javnih prostora, a Wolfgang Fritz — oblikovatelj zvuka u Bečkoj operi i na Festivalu u Bregenzu — bit će zadužen za akustiku prostora. Predstava će započeti u sumrak i s pauzama potrajati punih sedam sati.

Premijera Respighijeve opere

slikaRim Rimska operna kuća otpočela je tekuću godinu 24. siječnja svjetskom premijerom opere Marie Victoire talijanskoga skladatelja Ottorina Respighija. Djelo je nastalo u osvit Prvoga svjetskog rata te nikad nije izvedeno. Zasniva se na dramskom tekstu Edmonda Guirauda o Francuskoj u doba Revolucije. Četveročina opera s dvadeset i jednim likom izvodi se na francuskom jeziku s talijanskim potpisima. Dirigent je Gianluigi Gelmetti.

Borko Špoljarić

Vijenac 259

259 - 5. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak