Vijenac 259

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Gumb i pol

FUTUROPOLIS

Računala — Gumb i pol

Miš, tastatura, joystick, joypad... Popis perifernih uređaja za komunikaciju s računalom sve je dulji i dulji. Njima se upravo pridružio još jedan: Griffin PowerMate. PowerMate u prvovitnoj je funkciji regulator glasnoće. Namijenjen je dakle onima koji se računalom koriste za slušanje glazbe. Tu ipak tek počinju funkcije Griffina. Jednostavnim podešavanjem može podržavati različite programe. Može se njime koristiti za skrolanje po aplikacijama, olakšava montiranje filmova na PC-u ili Macu, može pospremiti dokumente ili otvarati fajlove. Ukratko, PowerMate otvara vrata bržoj i djelotvornijoj primjeni računala. A k tome još izgleda zgodno.

www.griffintechnology.com

Audio-video — Digitalna sveznalica

slikaUvijek je zgodno imati jedan uređaj koji zamjenjuje dva ili tri. Baš je takav i Archosov Avcam 300. Prema tvrdnjama proizvođača riječ je o prvoj digitalnoj kameri koja je ujedno i digitalni fotoaparat, MP3 rekorder i USB harddisk od dva gigabajta. Kamera radi zapise u MPEG4 formatu, a fotoaparat ima rezoluciju od 3,3 megapiksela. Velika interna memorija omogućava snimanje čak osamdeset sati filmske građe ili četrdeset tisuća fotografija vrhunske kvalitete. Kamera ima deseterostruki digitalni i trostruki optički zoom. Sve snimljeno odmah se može pogledati na ugrađenom LCD-ekranu. Za samo dvjesto dolara ovaj proizvod nudi pregršt funkcija.

www.archos.com

GSM — Moda mobitela

slikaSiemensova linija mobitela Xelibri ulazi u novi krug. Dizajnerski mobilni telefoni, koji se od konkurencije izdižu ponajprije privlačnom vanjštinom prate trendove modne industrije u stopu. Nova kolekcija jesen/zima zato je već gotovo rasprodana. I dok su drugi novi mobiteli pretrpani tehnološkim čudesima kojima se prosječni korisnik nikada neće koristiti a Xelibriji diče jednostavnom, ali solidnom ponudom. Na kraju krajeva — Xelibri je moda, a moda traje kratko. Čemu se onda razbacivati skupim funkcijama, kada će njihovo mjesto sutra ionako zauzeti drugi mobitel.

www.xelibri.com

Izumi — Inteligentna odjeća

slikaOdjeća ne smije biti samo lijepa, mora biti i korisna. Po hladnoći mora grijati, po kiši biti otporna na vodu... Sasvim novi vid korisnosti daje inteligentna odjeća tvrtke Infinion. U nju, naime, ugrađuju sofisticirane mikročipove, koji osobi koja ih nosi otvaraju nove dimenzije. Skijaši tako primjerice mogu imati čip ugrađen u jaknu te slušalice i mikrofon u kacigi. Čipmodul sadrži mobitel i MP3 plejer kojim se upravlja mekanom tipkovnicom integriranom u jaknu. Skijaš spuštajući se padinom može slušati glazbu ili telefonirati. Veza između čipa i slušalica održava se putem Bluetootha. Ali mogućnostima uporabe inteligentnih tkanina tu nije kraj. Proizvođač već najavljuje prvi inteligentni tepih.

www.infineon.com

CD-ROM — Porezni sustav za obične smrtnike

slikaSjedinjene Države imaju razvijen složen sustav u kojem se obveznici moraju snaći. Što se može odbiti od poreza, koje prihode treba prijaviti i kako, koji su rokovi, kako se promijenila zakonska regulativa? Turbo Tax Basic odgovara na sva ta pitanja. Ispunjavanjem jednostavna upitnika američki porezni obveznik korak po korak od države izvlači svaki dolar koji može. Sve, dakako, sasvim legalno! Ugrađeni update-manager s interneta automatski prikuplja promjene u poreznom sustavu.

www.turbotax.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 259

259 - 5. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak