Vijenac 259

Matica hrvatska, Naslovnica

Priopćenje o Hrvatskome pravopisu Matice hrvatske

Nakon opsežnih i sustavnih priprema i konzultacija, u okviru svoga programskog i stručnog sustava, Matica hrvatska započela je izradbu novoga pravopisa hrvatskoga jezika. Hrvatski jezik i, napose, pitanja njegove standardizacije jedno su od uporišta tradicije Matice hrvatske, ali i središnjih točaka njezina suvremenoga programa.

Priopćenje o Hrvatskome pravopisu Matice hrvatske

Nakon opsežnih i sustavnih priprema i konzultacija, u okviru svoga programskog i stručnog sustava, Matica hrvatska započela je izradbu novoga pravopisa hrvatskoga jezika. Hrvatski jezik i, napose, pitanja njegove standardizacije jedno su od uporišta tradicije Matice hrvatske, ali i središnjih točaka njezina suvremenoga programa.

Matica hrvatska tijekom proteklih dvaju stoljeća, primjereno društvenim uvjetima, odlučno i razborito, ali s punom odgovornošću u zagovaranju prava hrvatskoga jezika na dostojanstvo, stručnu i narodnosnu podlogu njegova razvoja, u više navrata, kad god je ocijenila da to treba učiniti, brinula se oko hrvatskog jezika i njegova pravopisa. Matica hrvatska i u proteklom je razdoblju pune suverenosti hrvatske znanstvene i kulturne zajednice u svojim izdanjima i kroz rad svojih odjela nastavila razvijati svoje programske obveze prema hrvatskomu jeziku. Pritom je posebno vodila računa kako o prvenstvu struke, koja više nije bila sputana društvenim ograničenjima, tako i o očekivanoj inicijativi državne uprave u stvaranju bitnih pretpostavki za sustavnu i stabilnu nacionalnu jezičnu politiku, odnosno za svima razumljiv i prihvatljiv hrvatski standardni jezik.

Matica hrvatska ne želi samostalno razrješavati pitanja hrvatskoga jezičnog standarda. Zato je Matica poticala i stručnjake i tijela državne uprave da poduzmu takve korake koji će voditi k obvezujućim rješenjima i dogovorima.

Matica hrvatska poštovala je i poštuje struku, jezikoslovnu kroatistiku te zbog toga u pitanjima hrvatskoga jezika i pravopisa ne može zaobići katedre i ustanove koje ga proučavaju, održavajući u tome smislu i dalje neposrednu vezu sa središnjom matičnom nacionalnom katedrom na Sveučilištu u Zagrebu.

Matica hrvatska ne može više, u novim okolnostima, prihvaćati vaninstitucionalno prosuđivanje o jezičnim pitanjima, iako ni raspravu koju bi poticali pojedinci ili grupe stručnjaka ne smatra nepotrebnom ni štetnom.

Matica hrvatska vjeruje da su velike napetosti u vezi s hrvatskim pravopisnim problemima posljedica prakse što se pravopisi nisu pripremali kroz strukovno institucijske dogovore, nego kao samostalan rad pojedinaca ili grupe, koje su podržali pojedini izdavači, što je, s pravom ili ne, poticalo nepotrebne nesporazume ili nesuglasice.

Izradbom svoga Hrvatskoga pravopisa Matica hrvatska želi pomoći svomu članstvu i hrvatskoj javnosti u snalaženju pri pisanju hrvatskim standardnim jezikom i taj pravopis ni na koji način nije ni potaknut ni suprotstavljen drugim pravopisnim prijedlozima.

Matica hrvatska stoga je uz svoju stručnu skupinu koja priređuje pravopis sastavila pravopisno povjerenstvo. To je povjerenstvo pripravno primiti i razmotriti svako stručno i meritorno mišljenje koje bi u tome poslu moglo pomoći.

Matica hrvatska ne smatra stanje u hrvatskome jeziku i stanje njegove standardizacije dramatičnim. Naprotiv, ona je svjesna uvjeta otvorena društvenoga okruženja u svim pitanjima razvoja, pa stoga i ovu svoju nakanu provodi tako da vodi računa o njezinim primjerenim i mogućim stručnim i praktičnim dosezima.

Zbog ugleda koji je Matica hrvatska u našoj kulturnoj javnosti uživala kao zastupnica nacionalnih interesa u brojnim borbama oko očuvanja hrvatskoga jezika, mislimo da je u ovoj prilici dobro reći kako naša akcija, ni u ovoj zgodi, ne ide za tim da učini nacionalno upitnim nastojanja onih koji su već ponudili svoja pravopisna rješenja i koji su svoje priručnike već udomili u mnogoj hrvatskoj kući. Matica hrvatska visoko cijeni dugogodišnju borbu i značajan napredak koji su takva rješenja značila u odnosu na tzv. »novosadski pravopis«.

Matica hrvatska svoj će pravopis ponuditi na javnu i stručnu raspravu i konstruktivno i tolerantno sudjelovati u raspravi oko tih i svih drugih jezičnih pitanja.

Predsjedništvo Matice hrvatske

Vijenac 259

259 - 5. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak