Vijenac 259

Film

FILMSKA ČETVRT

Posljednji samuraj

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Posljednji samuraj

slikaZagreb S četiri nominacije za Oscara u hrvatske kinodvorane stiže povijesni spektakl Posljednji samuraj redatelja Edwarda Zwicka. U središtu je priče veteran Američkoga građanskog rata koji 1876. odlazi u Japan kako bi nadgledao modernizaciju tamošnje vojske, ali mu se suprotstavljaju samuraji neskloni promjenama. Glavnu ulogu tumači Tom Cruise, a partner mu je Ken Watanabe, nominiran za Oscara u kategoriji najbolje muške epizodne uloge. Uz Zwickov film hrvatske premijere očekuje i romantično-politička komedija Zapravo ljubav Michaela Curtisa s Hughom Grantom te francusko-španjolska komedija o studentima Putovanje u Španjolsku Cédrica Klapischa.

TV-premijere: Od Grčke do Švedske

slikaZagreb Od filmskih premijera na Hrvatskoj televiziji treba izdvojiti komediju Enas & Enas. Redatelj joj je i scenarist grčki filmaš Nikos Zapatinas, a riječ je o zatvoreniku i duševnom bolesniku koji se sretnu na privremenom puštsnju iz zatvora, odnosno iz bolnice. Inače, Zapatinasova je komedija osvojila priznanje grčkoga ministarstva kulture kao najbolji film u 2000. (HTV 2, 14. veljače, 17.00). Od ostalih premijera ističu se švedska humoristična drama Gossip u režiji Colina Nutleyja s Pernillom August (HTV 1, 8. veljače, 22. 45) te britansko-njemačka kriminalistička komedija Klub otmičara (HTV 1, 13. veljače, 20.50) redatelja Stefana Schwartza.

Hrvatska: Svjedoci u Berlinu

Berlin Prvi put od stjecanja državne neovisnosti hrvatska kinematografija ima predstavnika u službenoj konkurenciji jednog od tri najvažnija filmska festivala na svijetu. Ratna je drama Svjedoci Vinka Brešana uvrštena u glavni dio programa 54. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji se ove godine održava od 5. do 15. veljače. Brešanov je film na rasporedu 7. veljače, a uz njegov se rad za Zlatnog medvjeda natječe još dvadeset i jedan film u službenoj konkurenciji. Podsjetimo, film je prilagodba Ovce od gipsa romana Jurice Pavičića o zločinima tijekom Domovinskog rata. Glume Alma Prica, Leon Lučev, Mirjana Karanović, Dražen Kuhn i Marinko Prga. Producent je filma Ivan Maloča.

Češka: Selo moje romantično

slikaPrag Češka kinematografija ponovno ima naslov nominiran za Oscara u kategoriji najboljega filma na neengleskom jeziku. Ove je godine to romantična drama Želary redatelja Ondreja Trojana (Pelisky). Premda je radnja smještena u kontekst Drugoga svjetskog rata, redatelj ističe da je naglasak na ljubavnoj priči. Njezina je protagonistica bolničarka koja s ljubavnikom napušta grad i odlazi u zabačeno moravsko seoce Želary na granici s također okupiranom Poljskom. U glavnim su ulogama Anja Geislerova i Gyorgy Cserhalmi, a film je prilagodba romana književnice Kvete Legatove, dugogodišnje disidentice u komunističkom režimu.

SAD: Predsjednik pa gradonačelnik

slikaLos Angeles Ima li karijere nakon predsjednikovanja Sjedinjenim Državama? Sudeći po političkoj komediji Welcome to Mooseport ima! Riječ je o novom uratku redatelja Donalda Petrieja (Kako izgubiti frajera u 10 dana), čiji je scenarist oskarovac Tom Schulman (Društvo mrtvih pjesnika). U filmu se bivši američki predsjednik Monroe Cole vraća u rodni gradić Mooseport u državi Maine i ondje se natječe za mjesto gradonačelnika. Predsjednika glumi Gene Hackman, a njegova suparnika u izborima TV komičar Ray Romano. Glavna je ženska uloga pripala Marciji Gay Harden, dok film u američka kina stiže 13. veljače.

Internet: O filmu na hrvatskom

http://www.filmski.net Filmski portal »Filmski. net« nova je i iznimno informativna stranica na hrvatskom jeziku koja se bavi sedmom umjetnošću. Grafički dotjerana, a sadržajno bogata, stranica je usporediva sa sličnim američkim projektima, o čemu svjedoči niz rubrika. Uz vijesti, posjetitelj može otvoriti i njihov arhiv, doznati što je novo u kinima i videotekama, pročitati dossiere, informirati se o top-ljestvicama i aktualnim filmskim festivalima, odgovoriti na anketna pitanja te se poslužiti preciznim tražilicama. Urednica je stranice Inesa Antić.

Boško Picula

Vijenac 259

259 - 5. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak