Vijenac 259

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Nagrada Whitbread za Marka Haddona

KNJIŽEVNI GLOBUS

Nagrada Whitbread za Marka Haddona

slikaVelika Britanija Mark Haddon dobitnik je nagrade Whitbread za knjigu godine za svoj roman The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time. Priča o petnaestogodišnjaku koji boluje od Aspergerova sindroma, oblika autizma, bila je jedan od favorita za nagradu, dotiranu s 25 000 funti. Haddon je pobijedio drugoga favorita, DBC Pierrea s Vernon God Little, dobitnika prošlogodišnje nagrade Booker, koji je pobijedio u kategoriji prvoga romana, a sam se kvalificirao za nagradu za knjigu godine, pobijedivši u kategoriji najboljega romana. U konkurenciji su još bili DJ Taylor s biografijom Orwell: The Life, Don Paterson sa zbirkom poezije Landing Light i David Almond s knjigom za mlade The Fire-Eaters. Ove godine za nagradu Whitbread radove je priložilo rekordnih 468 autora, od njih 111 s knjigama za djecu. Prošlogodišnja je dobitnica bila Claire Tomalin s biografijom Samuel Pepys.

Online-magazin o njemačkoj književnosti

Njemačka Uz pomoć novoga online-magazina Litrix.de-German Literature Online, Goethe Institut želi poticati recepciju njemačke književnosti u inozemstvu. Magazin nudi izvatke iz novih izdanja, pokusne prijevode i aktualne informacije o njemačkom tržištu knjiga. Projekt koji je inicirala i koji sufinancira Savezna zaklada za kulturu, obraća se ponajprije izdavačima, lektorima i prevoditeljima u inozemstvu. Sjedište je projekta Goethe Institut u Münchenu, a partner je frankfurtski Sajam knjige. Litrix. de predstavljat će godišnje tridesetak aktualnih naslova iz područja beletristike, knjiga za djecu i omladinu, informacije o autorima, naslovima i izdavačima, recenzije i linkove u vezi s obrađenim temama. Magazin će izlaziti na njemačkom i engleskom te na još jednom jeziku, koji će se svake godine izmjenjivati. www.litrix.de

Umro Abdul Rahman Munif

slikaSirija Arapski pisac Abdul Rahman Munif umro je u Damasku u 71. godini, usred rada na novoj knjizi o Iraku. Sin oca iz Saudijske Arabije i majke Iračanke, Munif je od 1986. godine živio u glavnom gradu Sirije. Od sredine sedamdesetih godina bio je čvrsto etablirana figura arapske književne scene, a objavio je petnaestak romana, od kojih su mnogi stekli i međunarodnu slavu. Rođen 1933. u Ammanu, studirao je u Iraku, koji je napustio 1955. iz političkih razloga. Studij je završio u Kairu, a doktorirao je na beogradskom sveučilistu. Nakon karijere u politici sasvim se posvetio književnosti. Nakon objavljivanja romana Mudun al milh, 1989. godine, saudijska vlada oduzela mu je državljanstvo. Munif se zalagao za demokratizaciju arapskih država, ali je smatrao da je koncept moderne države u arapskom svijetu završio u pozadini.

Donu Patersonu nagrada T. S. Eliot

slikaVelika Britanija Škotski pjesnik i glazbenik Don Paterson dobitnik je čuvene Nagrade T.S. Eliota za poeziju, i to već drugi put u šest godina, čime je postao prvi dvostruki laureat te nagrade. Njegova zbirka Landing Light proglašena je najboljom u poeziji objavljenom u Velikoj Britaniji i Irskoj u posljednjih dvanaest mjeseci. Nagrada, koju dodjeljuje Poetry Book Society, dotirana je sa 10 000 funti. Među dosadašnjim su dobitnicima Les Murray, Ted Hughes i Alice Oswald. Paterson je istom nagradom nagrađen 1997. za zbirku God’s Gift to Women. Kako je u obrazloženju napisao Szirtes, »Don Paterson nudi ono što je Eliot tražio: kompleksnost i intenzitet emocija, intuitivno razumijevanje tradicije i onoga što je omogućava, a istodobno svježinu.« Paterson radi kao pisac, urednik i jazz-gitarist.

Umro Jordan Radickov

Bugarska Jedan od najpoznatijih bugarskih pisaca, Jordan Radickov, umro je u 74. godini u Sofiji. Sa svojih četrdeset objavljenih knjiga, između ostaloga kazališnim komadima, Radickov je u Bugarskoj slovio za autora koji bi mogao dobiti Nobelovu nagradu. Nagrađen je nagradama Grinzane Cavour u Italiji, švedskom nagradom Nordstern i bugarskom državnom književnom nagradom. Zvan i Kafka iz Sofije, Radickov je grotesku koristio za kritiku apsurdnosti svakodnevice, a njegovi su književni likovi seljaci s Balkana, životinje, ptice, cvijeće i stabla. Kako je sam jednom rekao, »čovjek je vrlo duga rečenica napisana s velikom ljubavlju i elanom, ali puna pravopisnih pogrešaka«.

Umrla Olivia Goldsmith

slikaSAD U New Yorku je u 54. godini umrla američka autorica Olivia Goldsmith. Autorica bestselera First Wives Club, po kojem je snimljen i film s Bette Midler, Diane Keaton i Goldie Hawn, bila je već cijelo desetljeće jedna od najpopularnijih autorica ženske zabavne literature. Među najpoznatijim su joj knjigama The Bestseller, Flavor of the Month, Young Wives i Marrying Mom.

Iva Krtalić

Vijenac 259

259 - 5. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak