Vijenac 259

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Kupkina retrospektiva

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Kupkina retrospektiva

slikaStrasbourg Izložba posvećena češkom umjetniku Františeku Kupki postavljena je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Strasbourgu. Većina izloženih radova dolazi iz pariškog Centra Pompidou, a riječ je o stotinjak slika, pastela, crteža i grafika iz brojnih faza Kupkina stvaralaštva, od fovizma i kubizma do čistog apstraktnog slikarstva. Izložba je otvorena do 8. veljače, a dodatne su informacije na stranici www.musee-strasbourg.org.

Kandinsky i Schönberg

slikaNew York U Židovskom muzeju na Petoj aveniji u New Yorku postavljena je izložba u organizaciji bečkog Centra Arnold Schoenberg, koja se zasniva na intelektualnoj vezi i prijateljstvu Schoenberga i Kandinskog. Otvorena do 12. veljače, izložba Schoenberg, Kandinsky and the Blue Rider dokumentaristički prikazuje kako radove Schoenberga, Kandinskog i ostalih protagonista Plavog jahača, tako i pisma, fotografije i arhivsku građu. Tu energiju glazbe i slikarstva imali smo prilike prije nekoliko godina vidjeti u Beču. Informacije na www.jewishmuseum.org.

Kleeovi kasni radovi

slikaHannover Otprilike stotinu kasnih Kleeovih djela iz Beyerler Foundation te stalne zbirke hanoverskog Sprengel Museuma postavljeno je na izložbi Paul Klee — Late Works u Sprengel Museum Hannover, www.sprengel-museum.de. Dio je trilogije Kleeovih izložbi uz Bremen i Hamburg, a opisuje pojednostavnjenje vizualnog rječnika u Kleeovu slikarstvu vezano uz političku situaciju u Njemačkoj, Kleeovu bolest i egzil. Izložba je otvorena do 15. veljače.

Knjige

slikaSgarbi Vittorio, Parmigianino, Rizzoli Libri Illustrati, 2003.

Nova monografija o Parmigianinu tiskana u povodu petstote godišnjice njegova rođenja autora Sgarbija Vittorija na gotovo dvjesto pedeset stranica iznova tretira višeslojno razumijevanje života i djela sjajna manirista. Sgarbijevi eseji u detalje analiziraju kratak, buran i pustolovan život, umjetnost i sudbinu Francesca Mazzole, koji umire pomućena uma u 37. godini. Knjiga ima gotovo dvjesto pedeset ilustracija, u boji i crno-bijelih, i vezana je uz umjetnički kontekst tadašnje Europe, posebice Pariza i Praga sa sjajnim katalogom djela, dokumentima i biografijom.

Video & CD-ROM

slikaPainters Painting, red. Emile de Antonio, 1972. Dokumentarac Painters Painting: The New York Art Scene 1940-1970 nastao je prije tridesetak godina i referira se na izložbu održanu u njujorškom Metropolitan Museumu, koja je obilježila snažne umjetničke ličnosti u New Yorku unutar tridesetak godina. Osim velika broja umjetnika uhvaćenih u neobične situacije i intimne razgovore kao što su Albers, de Kooning, Johns, Newman, Pollock, Rauschenberg, Stella ili Warhol, dokumentarac dostupan na različitim medijima pokazuje i likovne kritičare te mecene koji su začinjavali tadašnje umjetničke težnje.

Internet

slikawww.pinakothek.de Veliki minhenski Kunstareal predstavljen je na ovoj internetskoj stranici. Projekt koji obuhvaća sjajne kulturne institucije poput Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, nedavno otvorenu Pinakothek der Moderne, Lenbachhaus, Glyptothek, Staatliche Antikensammlungen te Museum Brandthorst, koji se ima otvoriti do 2006, a sve uz još desetak galerija u krugu od nekoliko stotina metara, sačinjava najveći kulturni i umjetnički prostor unutar neke urbane cjeline na svijetu. O svakoj od institucija možete doznati i više.

Marko Kružić

Vijenac 259

259 - 5. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak