Vijenac 259

Časopisi

Bolji dani za hrvatske lutkare

»LuKa«, revija za lutkarsko kazalište, gl. ur. Igor Mrduljaš, br. 20/21, Zagreb, 2003.

Bolji dani za hrvatske lutkare

»LuKa«, revija za lutkarsko kazalište, gl. ur. Igor Mrduljaš, br. 20/21, Zagreb, 2003.

Prvi tekst »LuKe« prenosi veliku i sretnu vijest. Nakon više od tri godine čekanja vrijedni su djelatnici Zagrebačkoga kazališta lutaka dočekali nastavak radova na uređenju nove dvorane u dvorišnom dijelu kuće na Trgu kralja Tomislava 19. Radovi su nastavljeni 4. studenoga 2003. i, ako je suditi prema riječima čelnice gradskog ureda za kulturu Zagreba Andreje Zlatar izrečenima na prvoj konferenciji za novinare novog ministra kulture Bože Biškupića, grad je odlučio ZKL, višegodišnjeg podstanara Centra za kulturu Trešnjevka, vratiti u novu zgradu na staroj adresi. Rezultati bi se trebali vidjeti jako brzo, već u svibnju ove godine. Držimo palčeve lutkarima i njihovim lutkama!

U nastavku, u rubrici Stajalište/propadalište, revija donosi tekst Petre Mrduljaš Paukova mreža od čokolade/Tumačenje bajke o Ivici i Marici. Ukazivanje na promjene koje su braća Grimm provela u svakom novom izdanju bajki, čime su ih učinila sentimentalnijima, manje okrutnima i poučnijima, te iscrpna analiza bajke u kontekstu vremena njezina nastanka i zapisivanja osvjetljava Ivicu i Maricu na posve nov način i možda potakne nekog od čitatelja da potraže izvorni tekst prvog izdanja, u kojem je zapisana manje modificirana usmena predaja.

Slijedi blok u kojem je predstavljena djelatnost lutkarskih kazališta u Osijeku, Rijeci, Zadru i Splitu u prošloj i na početku ove kazališne sezone. Nemoguće je ne prisjetiti se opet već spomenute konferencije za novinare na kojoj su najavljeni bolji dani i za splitske i zadarske lutkare beskućnike.

»LuKa« je zavirila i izvan granica Hrvatske. ZKL je skoknuo do Metkovića i Mostara, a Olga Vujović potegla je do Moskve i tamošnjega lutkarskog festivala. Budući da je ovaj dvobroj bio posljednji prošlogodišnji broj revije, u rubrici Lutkokaz objavljen je Božićni lutkokaz Mladena Čuture Narodil nam se Kralj nebeski. Rubrika Prijatelji donosi dirljiv zapis o posjetu članova Udruge gluhoslijepih osoba Dodir jednoj od kazališnih predstava ZKL-a.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 259

259 - 5. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak