Vijenac 259

Fotografija

U FOKUSU

Australska fotografija u Zagrebu

U FOKUSU

slikaAustralska fotografija u Zagrebu

Zagreb U Galeriji Spot u Ilici 29/III otvorena je gostujuća izložba Melbourn Camera Cluba, kluba koji je po kontinuitetu, dugoj tradiciji i brojnim aktivnostima pandan našem Fotoklubu Zagreb. Melbourn Camera Club osnovan je 1891. godine, samo godinu dana prije nastanka zagrebačkog Fotokluba, i dok je u prvim godinama djelovao u okvirima Working Men’s Collega, uskoro je proširio svoje djelovanje i uključio puno širi krug poklonika fotografije. Danas pripada najprestižnijim klupskim prostorima u Australiji, sa vlastitim laboratorijem, knjižnicom i galerijskim prostorom. Odabir radova članova kluba može se pogledati do 20. veljače, a zanimljiva je i daljnja suradnja koju Fotoklub Zagreb planira s klubom iz Melbournea, koja uključuje i gostovanje članova našeg Fotokluba u Melbourneu.

Maske u Badrovu

slikaZagreb Maja Strgar Kurečić izložila je u galeriji Badrov svoj ciklus venecijanskih maski koji je nastao tijekom nekoliko posjeta Veneciji u karnevalsko vrijeme. Te živopisne maske autorici poziraju, samostalno ili u paru, u gradskom ambijentu, a opet daleko od njega; ona sama stvara kolorističko suglasje i specifičnu atmosferu. Trećinu izložbe čine radovi iz 1995. godine, nagrađeni kao najbolje fotografije u boji na Nacionalnom natječaju za najbolje zidne kalendare. Maja Strgar Kurečić iskusna je fotografkinja; fotografijom se bavi od 1991. godine, radila je kao fotoreporter u Večernjem listu, objavljivala reportažne fotografije u raznim časopisima, a danas surađuje s hrvatskim izdanjem National Geographica. Radi kao asistentica na Katedri za reprodukcijsku fotografiju na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Izložbu njezinih Maski može se pogledati do 28. veljače.

The Photography Show u New Yorku

slikaNew York The Association of International Photography Art Dealers (AIPAD) ponovno održava godišnju izložbu svojih članova, ove godine u izložbenom prostoru njujorškog Hiltona u trajanju od 12. do 15. veljače. Osamdeset izlagača predstavit će se sa širokim spektrom radova — od vintage do suvremene fotografije, a planirano je i nekoliko predavanja, te godišnji katalog koji svake godine izlazi na preko 350 stranica, bogat ilustracijama i brojnim informacijama iz fotografskog svijeta. Za sve koji izložbu ne mogu posjetiti, kao i za stručnu publiku, taj je katalog vrijedan vodič kroz svjetske galerije koje izlažu fotografiju, s indeksom autora — članova tih galerija.

Podijeljena duša hispanskoga svijeta

slikaDavid Alan Harvey, Divided Soul, Phaidon Press, 2003. U knjizi pod nazivom Divided Soul sabrano je više od dvadeset godina Harveyevog bavljenja Hispanskom kulturom i običajima. Knjiga sadrži preko sto fotografija u boji, koje je Harvey snimao u Španjolskoj, Portugalu i južnoj Americi, na svojim samostalnim putovanjima ili kao putopisni fotograf National Geographica. David Alan Harvey dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, niz godina bio je stalni fotograf National Geographica, a širinu svog talenta dokazao je objavljujući radove drugačije tematike u magazinima kao što su Life, The New York Times i Sports Illustrated. Knjiga se može naručiti na www.amazon.com.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 259

259 - 5. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak