Vijenac 258

Časopisi, Matica hrvatska

Zlatno doba i zemaljski raj

»Mogućnosti«, br. 10-12 (listopad-prosinac), Književni krug Split, Split, 2003.

Zlatno doba i zemaljski raj

»Mogućnosti«, br. 10-12 (listopad-prosinac), Književni krug Split, Split, 2003.

Dugogodišnji, ustaljeni koncept splitskih »Mogućnosti« nije se promijenio ni s novim brojem, ujedno i posljednjim u protekloj godini. Sve su uobičajene rubrike tu, kao i prepoznatljiv izgled časopisa, stoga je jedino na što u ovom prikazu možemo usmjeriti pozornost njegov sadržaj.

Predstavljanja pojedinih nacionalnih pjesništva pripadaju kvalitetnijim projektima ovoga časopisa, pa su se posljednjih godina čitatelji »Mogućnosti« mogli upoznati s portugalskim pjesništvom, kao i kritičkim pregledom novije hrvatske poezije. Posljednji takav prikaz odnosi se na talijansko pjesništvo, a riječ je o prilogu Liricima Italije zakutcima novecenta, autora Joje Ricova (izbor i prijevod), kojeg je drugi i posljednji dio objavljen u ovome broju. Izbor obuhvaća pjesme tridesetak pjesnika od kojih je u drugom dijelu, podijeljenom u tri cjeline pod nazivima Između eksperimentalizma i neoavangarde, Eksperimentalizam neoavangarde te Vizualno konkretne, zastupljeno četrnaest autora. Uz prijevode, na kraju ovoga rada nalazi se i biobibliografija svih pjesnika. Jedina zamjerka mogla bi se uputiti na to što cjelina nije objavljena u kontinuitetu, pa smo na drugi dio morali pričekati dva broja.

Poticaj mladim i suvremenim pjesnicima u ovom se broju realizira objavljivanjem poezije Mile Pavićević, vrlo mlade dubrovačke pjesnikinje i dobitnice novoutemljene nagrade za pjesnike do trideset godina na pjesničkim susretima Dobro jutro more u Podstrani. Ovaj broj donosi i poeziju Biljane Bogdanovski, dok su ulomak iz djela Slutiti Kytheru Ljerke Schiffler, Zabadanja i odustajanja Zvonimira Buljevića te pripovijest Pismo Jozefine Dautbegović dijelovi proznoga bloka. Objavljeni radovi variraju kvalitetom, a nedostatak je što uza sve predstavljene tekstove ne stoji barem poneka informacija o autoru (ovaj put to je slučaj jedino uz pjesme Mile Pavićević), što bi, pretpostavljam, bilo korisno i čitateljima i samim autorima.

Stručniji dio časopisa, namijenjen užem krugu čitatelja, čine dva rada. U prvom i opsežnijem Vinko Grubišić razmatra pojmove zlatnoga doba i zemaljskog raja, koji se kao književne teme i motivi javljaju u svim razdobljima. Najprije iznoseći poimanja tog koncepta u različitim književnim tradicijama i kulturama, autor se bavi petoricom hrvatskih renesansnih književnika, u čijim djelima prepoznaje spomenute motive. U drugome tekstu, Promišljanju o Prvotisku, Petar Runje piše o dokumentu iz 15. stoljeća u kojem se nalazi ispravak popisa blagdana, a za koji autor smatra da se odnosi na Prvotisak, glagoljski misal iz 1483. godine, što predstavlja još jedan prinos u otkrivanju podataka o dokumentu koji svojim nepoznanicama još pobuđuje znanstvenu znatiželju.

Preostali dio časopisa sadrži razgovor s dubrovačkim slikarom Josipom Škerljom te nekoliko prikaza novijih izdanja. Kao zaključak još jedne godine izlaženja na kraju se nalazi popis sadržaja svih ovogodišnjih brojeva »Mogućnosti«.

Ljubica Anđelković

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak