Vijenac 258

Časopisi

Uspješno prvo desetljeće

»Zapis«, bilten Hrvatskog filmskog saveza, gl. ur. Diana Nenadić, br. 44, Zagreb, 2003.

Uspješno prvo desetljeće

»Zapis«, bilten Hrvatskog filmskog saveza, gl. ur. Diana Nenadić, br. 44, Zagreb, 2003.

Posljednji prošlogodišnji, zimski broj »Zapisa«, otvara rubrika festivali, koja podsjeća ma burnu festivalsku filmsku jesen u Zagrebu (One Take Film Festival i Zagreb Film Festival) te tradicionalna filmska događanja u Splitu (Međunarodni festival novog filma) i Rijeci (KRAF). Između dva novopokrenuta zagrebačka festivala uredništvo je za otvaranje časopisa izabralo tekst o onom s kasnijim terminom održavanja i sigurno medijski manje eksponiranom — One Take Film Festivalu (OTFF). Antonija Majača odabrala je i čitateljima predstavila nekoliko filmova koji su »izazvali najveću gledateljsku ’zahvalnost’ organizatorima«. Malo je čudno što se u njezinu izboru nisu našla dva dobitnika nagrada, kako onaj nesuđeni (The Musical Chairs) tako ni stvarni (Real Time), no možda dio razloga za to leži u istodobnim projekcijama više filmova na koji kao jedan od problema OTFF upozorava Majača. Za svaki od četiri navedena filmska festivala u »Zapisu« saznajemo filmografiju i popis nagrađenih.

Tijekom listopada protekle godine u dalekom Kyotu u Japanu održan je Bijenale koji je tamošnjoj publici predstavio šezdeset umjetnika. Troje hrvatskih predstavnika Aleksandar Batista Ilić, Ivana Keser i Tomislav Gotovac predstavili su se projektom Weekend Art: Hallelujah the Hill, a posjetitelji su mogli vidjeti i neke od filmova Tomislava Gotovca. Mnogi su mediji izvještavali o nastupu naših umjetnika u Kyotu, a »Zapis« nudi pogled na projekt iz ponešto drukčijeg kuta jer je autorica teksta Ivana Keser.

Sugovornik Duška Popovića u malom filmskom razgovoru ovaj je put Branko Bubenik jedan od članova Kinokluba Zagreb (KKZ), koji je za svoj rad nagrađen statusom zaslužna člana. Na razgovor se nadovezuje i drugi nastavak Bunarenja po sjećanjima, teksta Ivice Hripka napisana uz 75. godišnjicu KKZ-a.

Desetogodišnjica »Zapisa« (prvi broj izašao je u travnju 1993) bila je povod Dušku Popoviću za malu inventuru svih tekstova koje je bilten Hrvatskoga filmskog saveza do sada objavio.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak