Vijenac 258

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Otisak prsta otvara vrata

FUTUROPOLIS

Računala — Otisak prsta otvara vrata

slikaPIN-ovi, passwordi, lozinke... Količina raznoraznih šifri koje se danas mora pamtiti radi korištenja modernih uređaja i usluga prerasta u nesavladivo. Veliko olakšanje nudi Bioscan, čitač otisaka prstiju. Spaja se s laptopom jednostavno putem PCMCIA-a, a dodaje neviđenu sigurnost. Umjesto unošenja raznolikih lozinki autorizacija se jednostavno daje otiskom prsta. Ugrađeni senzor pouzdano prepoznaje da li osoba ima pravo pristupa. Na taj se način može zaštiti samo računalo, ali i pojedini folderi ili čak i aplikacije. Isto vrijedi za sve moguće lozinke na internetu. Osim na sigurnosti Bioscanom se dobiva i u smislu udobnosti. Svaka autentifikacija događa se na isti jednostavan način, a traje, prema navodima proizvođača, samo 1,5 sekundi.

www.onclickcorp.com

Audio-video — Nostalgija

slikaU današnjem vremenu high-techa na tržištu postaje sve teže ponuditi nešto novo, inovativno. Tim je zgodnija muzička linija Spirit of Saint Louis proizvođača Polyconcepta. Hi-fi uređaj doduše nudi samo standardne funkcije: radio, kasetofon i CD-plejer, ali je zato dizajn poseban. Riječ je o drvenom kućištu ukrašenu elementima koji bude nostalgiju. Polyconcept je napravio cijelu seriju Spirit of Saint Louis, koja osim spomenute muzičke linije uključuje starinski dizajnirane telefone, gramofone pa čak i jukeboxove. Sve spomenuto ima staru fasadu, ali modernu unutrašnjost. To se i mora očekivati uz cijene od početnih 200 eura.

www.polyconceptusa.com

slikaGSM — Bežični freehand za Motorole

Sve se više rabe freehand-uređaji za mobilne telefone. Motorola je stoga napravila bitan korak u evoluciji tih pomagala predstavivši HF800, bežični freehand. HF800 se na mobitel spaja putem bluetootha. U praksi to znači da korisnik može u radijusu od deset metara od mobitela komotno telefonirati na razglas. Prednosti se otvaraju ponajprije u slučaju kod konferencijskih poziva ili za razgovore u kojima s jedne strane sudjeluje više osoba. HF800 opremljen je svim bitnim funkcijama, tako da se mobilnim telefonom može upravljati i posredno preko njega. Baterija uređaja trebala bi držati otprilike tri sata. Cijena još nije poznata.

www.motorola.com

Izumi — Ecosphere

slikaKućni ljubimci i ukrasne biljke imaju ključan nedostatak: i jedni i drugi traže brigu i njegu. Zapanjujući izum Ecosphere, međutim, nudi prednosti pravog akvarija bez ikakvih dodatnih obveza. Riječ je zatvorenoj staklenoj kugli ispunjenoj vodom i zrakom u kojoj se nalaze biljka i mali rakovi. Vrhunski usklađen omjer daje ekosferu koja je samoj sebi dosta — biljka daje kisik i hranu rakovima, koji pak biljku jedu tako brzo da ne preraste svoje stanište. Ecosphere je razvila NASA sa željom da stvori okoliš koji je samom sebi dosta. Kako se čini, u tome su i uspjeli — barem na rok od pet godina. Toliki je naime predviđeni vijek trajanja toga malog čuda.

www.eco-sphere.com

CD-ROM — Arhitektura uradi sam

slikaSanjate o vlastitom domu? Imate u glavi točnu sliku, ali je ne možete prenijeti dalje? Punch Home Design Architectural Series 3000 program je za vas. Objedinjuje 22 različita programa koji od osmišljavanja vlastite kuće čine dječju igru. Prilagođen početnicima (videoupute) i arhitektima (mogućnost izbora mnoštva funkcija) Home Design nevjerojatan je paket. Počevši od jednostavna rasporeda soba preko trodimenzionalnog prikaza kuće sve do tehničkih detalja poput provođenja kanalizacijskih cijevi i instalacija, ta aplikacija sadrži naprosto sve. Proizvođač je čak mislio i na unutarnje uređenje. Postoji poseban program s bogatim izborom ukrasnog bilja, pokućstva i rasvjete. Poseban je dodatak Fireplace Wizzard, program s pomoću kojega se osmišljava izgled kamina.

www.punchsoftware.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak