Vijenac 258

Glazba

CD klasika

Najslabija slavljenikova ploča

Zagrebački solisti (1954–2004), Cantus

CD klasika: Zagrebački solisti (1954–2004), Cantus

Najslabija slavljenikova ploča

U paketu izdanja objavljenih početkom ove godine, uz prigodnu proslavu pedesete obljetnice djelovanja Zagrebačkih solista, našla se i kompaktna ploča ansambla snimljena prošloga ljeta. U pola stoljeća djelovanja Zagrebački su solisti realizirali popriličan broj nosača zvuka, no te se snimke, kao i samo muziciranje ansambla, mogu prema ostvarenoj kvaliteti podijeliti u dvije vremenski razgraničene zone: prije i poslije Antonija Janigra.

Razumljiva je stoga nebriga ansambla, a još više intencija njegovih današnjih institucionalnih podupiratelja (onih što vlastitu važnost traže u priključku na kulturne vrijednosti koje niti razumiju niti su s njima imali ikakve veze), da kompletnu diskografiju Zagrebačkih solista, čak i u prigodi njihove pedesete obljetnice, ne učine dostupnom hrvatskoj kulturnoj javnosti. Posvemašnja nezainteresiranost, a možda i potpuno neznanje o postojanju suvremenih reedicija LP ploča, koje su I solisti di Zagreb na čelu s Antoniom Janigrom svojedobno snimali za Vanguard, RCO ili EMI, savršeno korespondira s nakanom da se nekadašnji svjetski ugled ansambla drži u vezi s danas željenim imidžem, bez svjedočanstva (a što je drugo tonski zapis nego najautentičnije svjedočanstvo?!) koje bi dovelo u pitanje takvu mezalijansu.

Ukratko, u zagrebačkim se prodavaonicama ploča, kao ni u fonoteci Hrvatske radiotelevizije, ne mogu naći ove snimke Zagrebačkih solista. Mogu se naći samo diskografski zapisi novijeg datuma, među kojima spomenuti obljetnički CD u izdanju Cantusa ulazi, nažalost u popis najmanje kvalitetnih nosača zvuka ansambla uopće.

Što se repertoara tiče, na CD-u su zabilježena djela u širokom rasponu od samog početka djelovanja Solista do današnjih dana. Tako se među odabrane četiri skladbe našao Divertimento u D-duru, K. V. 136 W. A. Mozarta, izveden i na njihovu prvom koncertu u Bjelovaru 5. siječnja 1954. godine. Od svih snimaka zabilježenih na ovom nosaču zvuka, Mozartov Divertimento ostavlja najbolji dojam — uredne i tonski prilično kultivirane svirke. Pitka, izvođački ne osobito zahtjevna Muzika za gudače Frane Paraća, odabrana je kao obvezatni, možda ne najsretniji, ali današnjoj razini muziciranja Zagrebačkih solista svakako savršeno prilagodljivi uzorak hrvatskoga glazbenog stvaralaštva. Nimalo reprezentativni prilog sadržaju CD-a predstavljaju, međutim, snimke bezizražajne izvedbe Komorne simfonije D. Šostakoviča i sasvim neizrađene, tonski nekultivirane Čajkovskijeve skladbe Souvenir de Florence. Čajkovski zahtijeva preciznost i tonsku profinjenost, uklopljene u prepoznatljivo uzbuđeni romantičarski dah melodijske fraze. Besprijekorni Zusammenspiel tu je conditio sine qua non. A upravo toga u najvećoj mjeri nedostaje na ovoj snimci Zagrebačkih solista, koja svjedoči o nedorađenosti i netransparentnosti njihova skupnog muziciranja.

Home made audiouradak

Tehnička strana snimaka također ne odgovara očekivanom visokom standardu. Nije svaki muzičar dobar producent, niti svatko tko zna baratati aparaturom za snimanje, mora nužno biti i dobar tonmajstor. Ovaj CD predstavlja svojevrsni home made audio ostvaraj (kao producent potpisao se Tonko Ninić, a kao producent, violist sastava, Krešimir Petar Pustički). Snimke, mjestimice bez čistog obrisa, prostorno su poprilično neujednačene (ostvarene su u Kapeli Poklonstva triju kraljeva u Betlehemu, u Kominu), najvjerojatnije zbog naknadnih intervencija u dinamiku, odnosno umjetnog izvlačenja pojedinih instrumentalnih linija iz konteksta cjelovite zvučne slike. Popratna knjižica sadrži tekstove o skladateljima i djelima, uz uvodni, vrlo konvencionalni, upravo protokolarno nedefinirani tekst o ansamblu, iz pera Nataše Leverić-Špoljarić. Izdanje je dvojezično (hrvatski, engleski). Fotografija nema. To bi jedva smetalo da su izvedbe i snimke barem standardne kvalitete. Međutim, nisu, pa poštovateljima Zagrebačkih solista preporučam web site www.amazon.com, gdje pod oznakama: Antonio Janigro i Solisti di Zagreb mogu pronaći lijep broj kompaktnih ploča iz slavnih dana ansambla. Naručite i uživajte!

Bosiljka Perić Kempf

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak