Vijenac 258

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mehta prvi počasni dirigent Minhenske filharmonije

GLAZBENI GLOBUS

Mehta prvi počasni dirigent Minhenske filharmonije

slikaMünchen Dirigent Zubin Mehta (67) postat će prvi počasni dirigent Minhenske filharmonije. Novoutemeljeno mjesto preuzet će na svečanosti 25. siječnja u Bavarskoj državnoj operi.

4’33’’ u eteru BBC-a

slikaVećina radijskih djelatnika živi u vječnom strahu od tišine u eteru. Ipak, Treći program BBC-a emitirao je 16. siječnja koncert Simfonijskog orkestra BBC-a pod ravnanjem Lawrencea Fostera tijekom kojega je izvedena i skladba 4’33’’ Johna Cagea koja je, uglavnom, tišina. Točnije, čine je svi zvukovi koje se pojave u koncertnom prostoru za izvedbe, tijekom koje sami glazbenici ne sviraju. Koncert se održava u sklopu anualnog siječanjskog tjedna posvećenog djelu Johna Cagea, naslovljena John Cage Uncaged. Prema Vijestima BBC-a, uprava kuće uspjela je nagovoriti tehničku službu da isključi sigurnosni sustav koji se javlja uvijek kad zapazi tišinu u eteru.

Haitink prvi počasni dirigent Bostonskoga simfonijskog orkestra

slikaBoston Bernard Haitink prihvatio je poziv Bostonskoga simfonijskog orkestra da preuzme mjesto njihova prvoga počasnog dirigenta. Dirigent koji je BSO-om prvi put ravnao 1971, a glavni gost dirigent postao 1995, uživa posebni ugled među članovima bostonskoga orkestra i njegovom publikom. Mjesto mu otvara mogućnost »da nastupi s orkestrom kad god je u mogućnosti i kad god on to želi«.

Milijun funti za nove menadžere

Velika Britanija uložit će milijun funti ne bi li poboljšala stvaranje i razvoj uspješnijih visokih činovnika u britanskoj kulturi. Trend prema kojem sve više visokih pozicija u kulturnim institucijama preuzimaju stranci, kao i kriza u području visokoga menadžmenta, otvorila je pitanje pokretanja projekta obrazovanja dvadesetak polaznika godišnje. »Kriza je vrlo ozbiljna«, izjavio je Chris Smith, bivši ministar kulture i jedan od voditelja novoga projekta. »Tijekom posljednjih nekoliko godina za novim ljudima sve više gledamo preko granica Velike Britanije. To u načelu nije loše, ali bismo morali moći stvarati više domaćih talenata. Mi imamo mnoge izvanredne menadžere, ali oni nisu nastali planom, već prije slučajnošću.«

Natjecanja

Piano E-Competition

slikaTwin Cities Završen je prvi krug Drugoga međunarodnog internetskog natjecanja, održan tijekom tri dana na Sveučilištu Hamline. Članovi prosudbenog vijeća pratili su ranije ostvarene videozapise nastupa natjecatelja putem velikoga televizijskog zaslona sinkronizirana s koncertnim Yahaminim glasovirom uz pomoć MIDI tehnologije. Organizatori napominju da je snimanje natjecatelja videotehnologijom, organizirano što je moguće bliže gradovima iz kojih natjecatelji dolaze, uvelike smanjilo broj onih koji, najčešće zbog troškova puta, prije prvoga kruga odustanu od natjecanja. Od šezdeset prijavljenih natjecatelja u prvom je krugu nastupilo tako njih pedeset i sedam, a nakon prvoga kruga ostalo ih je dvadeset i četiri. Pobjednik, koji će primiti nagradu u vrijednosti od dvadeset i pet tisuća USD i veliki koncertni glasovir, bit će proglašen 5. lipnja ove godine. http://www.piano-e-competition.com/

Obljetnice

Počele pripreme za veliku obljetnicu Mozartova rođenja

slikaIako nas od dvjesto pedesete obljetnice rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta dijeli dvije godine, Austrija je već počela s pripremama za taj veliki događaj. Peter Marboe, voditelj bečkoga dijela proslave, izjavio je da će Beč biti domaćin mnogim kulturnim i glazbenim događajima, uključujući i nekoliko novih opernih ostvarenja nadahnutih životom i djelom velikoga skladatelja. U bečkome Volkstheateru već sada igraju dvije dramske predstave nadahnute Mozartom: Mozart’s Vision pisca pod pseudonimom Franzobel te Amadeus Petera Schaffera prema kojemu je Miloš Forman 1985. snimio istoimeni, mnogim Oscarima nagrađeni film. Turistička zajednica grada Beča stavila je proslavu Mozartove obljetnice na sam vrh popisa nadolazećih manifestacija, tik uz Europsko nogometno prvenstvo 2008. Vijeće kojim predsjedava Marboe sastavljeno je od šest članova, a jedan među njima je i američki redatelj Peter Sellars. Njemu samu povjeren je budžet od deset milijuna eura za osmišljavanje i realizaciju projekata uz obljetnicu. I drugi europski gradovi planiraju 2006. kao Mozartovu godinu, a među njima očekivano prednjači Salzburg, koji planira cjelogodišnji program naslovljen Viva Mozart, otvaranje novoga muzejskoga prostora te narudžbe lokalnim skladateljima za nova djela koja će obilježiti obljetničku godinu.

Borko Špoljarić

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak