Vijenac 258

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Beč

Ogranak Matice hrvatske Beč ugostio je, uoči Božića, u prostorijama Hrvatsko-gradišćanskoga centra u Beču hrvatsku glumicu Mariju Kohn. Marija Kohn govorila je ulomke iz Krležina Vučjaka, Kolarova Svoga tela gospodar, Vojnovićeva Ekvinocija, Držićeva Grižule, Tomovićeve monodrame Koncert za ženski glas i hrkanje te Novakovih Mirisa, zlata i tamjana, koja do te večeri nikada nisu izvođena za Hrvate u Beču. S istim se programom, predstavom Vremepolov Marije Kohn, glumica s uspjehom predstavila i zagrebačkoj publici 16. studenoga 2003. na Sceni Strozzi u novoj zgradi Matice hrvatske. Neposredno nakon predstave pred mnogobrojnom publikom, koja je glumicu nagradila dugotrajnim pljeskom i cvijećem Marija Kohn zahvalila je što je dobila priliku da odigra svoje najvažnije uloge u njihovu izvornu obliku.

Beli Manastir

Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir organizirao je retrospektivnu izložbu slika Baranjske umjetničke kolonije do 1990. i božićni koncert renomiranoga crkveno-pjevačkoga zbora Mir iz Belišća. Izložba je svečano otvorena 19. prosinca u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta, a božićni je koncert, pod ravnanjem Želimira Sušića, održan u župnoj crkvi sv. Martina.

Bjelovar

Ogranak Matice hrvatske Bjelovar, HEP Distribucija d. o. o. i DP Elektra Bjelovar nakladnici su kalendara Tehnika i kultura / Bjelovarsko svjetlo za 2004. godinu.

Čakovec

Ogranak Matice hrvatske Čakovec organizirao je u dvorani Udruženja obrtnika, 16. prosinca, tribinu na kojoj je predavanje pod naslovom Stari zemljovidi hrvatskih zemalja od XII. do XIX. stoljeća održao ugledni znanstvenik prof. dr. Drago Novak. Kao veliki poznavatelj povijesti Hrvatske i znanstvenik, Drago Novak godinama sakuplja stare zemljovide, a mnogo putujući i razmjenjujući podatke s drugim kolekcionarima, sakupio je najveću zbirku starih karata u Hrvatskoj koja broji nekoliko stotina primjeraka. Neke su karte pravi rariteti, ali i kulturno blago važno za povijest hrvatskih zemalja. Dr. Novak trenutno surađuje sa skupinom povjesničara kako bi se karte valorizirale i izdale u nekoj publikaciji ili u više njih. Osim kulturno-povijesne, stare karte imaju i umjetničku vrijednost, a većina ih je na pergamentu. Prof. dr. Drago Novak najmarljiviji je hrvatski sakupljač starih karata te je toj djelatnosti posvetio velik dio svoga života, otkrivajući nove karte i autore u velikim svjetskim muzejima i privatnim kolekcijama. Smatra da bi kao Zbirka Novak te karte trebale jednoga dana završiti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, jer je to pravo mjesto za njih. Prof. dr. Drago Novak bit će uskoro ponovno gost Ogranka Matice hrvatske Čakovec, uz već dogovorenu temu Karte Međimurja u povijesti.

Čitluk

U Galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku Ogranak Matice hrvatske Čitluk 16. prosinca postavio je izložbu ulja na platnu Hame Ibrulja, a svaka je izložba Hame Ibrulja postavljena u Hercegovini u posljednjih dvadesetak godina doživljena poput malog obiteljskog blagdana.

Ogranak Matice hrvatske Čitluk i Župni ured Krista Kralja organizirali su Božićni susret s Maticom u Brotnju. Božićni koncert Rekoše proroci, na kojem su sudjelovali Veliki zbor Krista Kralja Frama iz Čitluka i Mali zbor Krista Kralja Dječjega vrtića Čitluk, održan je u Crkvi Krista Kralja u Čitluku.

Dvadeset i trećega prosinca Ogranak Matice hrvatske Čitluk organizirao je u Gradskoj športskoj dvorani u Čitluku humanitarni koncert Danijele Martinović. Prihod od prodanih ulaznica namijenjen je Domu Ivan Pavao II. u Čitluku i Majčinu Selu u Bijakovićima.

Dubrovnik

Izašao je novi broj časopisa za književnost i znanost Ogranka Matice hrvatske Dubrovnik »Dubrovnik«, br. 3-4/2003, god. XIV.

Đurđevac

U Gradskoj knjižnici i čitaonici potkraj protekle godine predstavljena je knjiga hrvatske spisateljice Božice Jelušić Pisanje u vjetar. Knjigu su predstavili Milovan Tatarin i Marijan Špoljar. Autorica je napomenula da su tekstovi u knjizi izbor iz kolumni koje su od 1990. do 2003. objavljivane u »Glasu Podravine i Prigorja«, »Podravskim novinama« te kao aktualni prilozi u »Republici« i »Hrvatskom slovu«. Njezina je nakana bila pravodobno reagirati na stanovite pojave naše burne stvarnosti, a u to doba mnoge su se pojave i sličnosti nametale kao paradigmatične, dok se s razmaka od desetak godina može vidjeti da su, zapravo, bile periferne.

Nakon predstavljanja knjige prof. Zdravko Seleš, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Đurđevac, predstavio je plakat poezije pokojnoga književnika Mate Kudumije, koji je izdao Ogranak Matice hrvatske Đurđevac.

Feričanci

Feričanci nekad i sad naslov je fotomonografije koja je posljednjih dana prošle godine izašla u nakladi Ogranka Matice hrvatske Feričanci i Osnovne škole Vladimira Nazora. Fotomonografija donosi stare, požutjele razglednice i fotografije iz prošlosti, ali i pregled današnjih najvažnijih društvenih i gospodarskih simbola Feričanaca, poput crkve, škole, vrtića, općinskoga sjedišta te spomenika kulture. Fotomonografiju su predstavili Silvija Lučevnjak, ravnateljica zavičajnoga muzeja Našice i predsjednica našičkoga Ogranka Matice hrvatske, te Zlatko Brkić, autor teksta, i Ivan Kočaj, autor fotografija.

Karlovac

Milan Sijerković i Tatjana Kren predstavili su u Knjižnici za mlade pretisak knjige Otona Kučere pod naslovom Vrieme — crtice iz meteorologije. Pretisak knjige koja je izdana 1897. izdalo je Hrvatsko meteorološko društvo u povodu sto i pedeset godina meteoroloških mjerenja u Zagrebu te sto godina zagrebačke zvjezdarnice.

Karlovac

Pjesnička nagrada Zdravko Pucak

Ogranak Matice hrvatske Karlovac raspisao je natječaj za Hrvatsku književnu nagradu za pjesništvo Zdravko Pucak. Po riječima Ivana Jurkovića, predsjednika karlovačkoga Ogranka Matice hrvatske, nagrada koja je u proteklom razdoblju stekla ugled i priznanja, u 2004. navršava desetu godišnjicu dodjeljivanja. Nagrada Zdravko Pucak ustanovljena je u siječnju 1995. odlukom Gradskoga vijeća kao izraz trajna sjećanja na nadarena mlada i tragično preminula karlovačkoga pjesnika Zdravka Pucaka, sa svrhom promicanja književnosti i poticanja mladih na pjesničko stvaralaštvo. Posmrtno su objavljene dvije Pucakove zbirke pjesama, Slomljena krila i Plaha intima, a u pjesnikovoj je ostavštini ostalo još više od sto i pedeset neobjavljenih pjesama.

U relativno kratku razdoblju dodjeljivanja nagrada je stekla ugled te se uz Goranovu nagradu uvrstila među prestižne književne nagrade isključivo namijenjene mladim pjesnicima. Sudeći po brojnim rukopisima koji svake godine pristižu iz cijele Hrvatske, za natječaj vlada veliki interes te se u karlovačkoj Matici nadaju da će tako biti i ove godine.

Dosadašnji dobitnici nagrada, Alen Galović, Tomislav Šarić, Katarina Mažuran, Tomislav Zajec, Ivan Herceg, Tihana Jendričko, Vlatko Grgurić, Nikolina Vaić, Lana Derkač, Hrvoje Lovrenčić, Nikolina Žunec, Goran Bogunović i Roman Karlović, ostali su i dalje u svijetu pjesništva, što je svakako potvrda dobre prosudbe stručnog povjerenstva.

Po tradiciji, nagrađenom autoru će uz dodjelu plakete Zdravko Pucak biti objavljena knjiga pjesama. Prosudbeno povjerenstvo može pohvaliti i stanovit broj autora rukopisa i odabrati pjesme koje će se objaviti u karlovačkom časopisu »Svjetlo«, a eventualno i u drugim časopisima za književnost.

Prema propozicijama natječaja pravo natjecanja imaju svi mladi stvaraoci s područja Republike Hrvatske do navršene tridesete godine života, bez obzira jesu li do sada objavljivali knjige. I ove godine predsjednik Prosudbenog odbora bit će akademik Slavko Mihalić, rođeni Karlovčanin, te Irena Lukšić i Gojko Sušac, književnici, koji su tu zadaću odrađivali svih ovih devet godina.

Radove treba slati u dva primjerka uredno otipkanih rukopisa do 14. lipnja 2004. na adresu Ogranak Matice hrvatske Karlovac — za natječaj, Pavleka Miškine 3, p. p. 29, 47000 Karlovac.

Kako uz organizatora natječaja Ogranka Matice hrvatske Karlovac nagradu dodjeljuje i Gradsko poglavarstvo Grada Karlovca, nagrada će svečano biti dodijeljena 13. srpnja 2004, na Dan grada Karlovca.

Knin

Dvadeset i devetoga prosinca u Kulturno informativnom centru u Kninu, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Knin, predavanje pod naslovom Nasilje kao oblik komunikacije održao je Fabijan Lovrić, kao posljednju aktivnost Ogranka u 2003. godini.

U Kulturno informativnom centru u Kninu 15. siječnja na književnoj tribini, koju je organizirao Ogranak Matice hrvatske Knin, akademici Dubravko Jelčić i Nedjeljko Mihanović predstavili su biblioteku Matice hrvatske Stoljeća hrvatske književnosti. Odabrane tekstove kazivali su Nela Kočiš i Vjekoslav Janković, glumci Hrvatskoga narodnoga kazališta iz Osijeka.

Ljubuški

Osamnaestoga prosinca u Gradskoj vijećnici u Ljubuškome u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Ljubuški predstavljena je knjiga Veselka Koromana Plaćene riječi, u izdanju Ogranka Matice hrvatske Ljubuški i Naklade Jurčić. O knjizi su govorili prof. dr. Miroslav Palameta, Željko Ivanković, književnik i autor.

Za samo pet mjeseci ljubuški se Ogranak Matice hrvatske nametnuo kao nositelj kulturnih događanja u tom gradu, i šire, a sudeći prema ambicioznu planu rada u sljedeće dvije godine tako će i nastaviti. Ogranak Matice hrvatske Ljubuški osnovan je 7. srpnja prošle godine, sto dvadeset i jednu godinu nakon što je zabilježen rad prvih matičara u Ljubuškom. Izdavanjem knjige Ljubuški u hrvatskoj matici obilježena je sto dvadeset i peta godišnjica agresije austrougarske vojske na Bosnu i Hercegovinu te potaknuta zaštita arheološkog lokaliteta Gračine i tvrđave Hercega Stjepana. Ljubuški je Ogranak obilježio i šezdesetu obljetnicu smrti Kasima Gujića i tiskao knjigu Plaćene riječi Veselka Koromana. Od profesora Radoslav Dodiga, jednog od čelnika ljubuškoga Ogranka doznajemo da će u 2004. godini obilježiti četiristo i šezdesetu obljetnicu spomena Ljubuškoga, zatim sto i dvadesetu obljetnicu utemeljenja Muzeja na Humcu te šestotu obljetnicu rođenja Stjepana Vukčića Kosače. Ambiciozan je i plan nakladničke djelatnosti, pa se u sljedeće dvije godine planiraju monografije Ljubuškoga i Župe Humac te Hercegovina Carla Patscha, monografija Ljubuški na starim razglednicama i zemljovidima, zbornici djela Kasima Gujića i dr. fra Bonifacija Rupčića. Uz simpozije, okrugle stolove i predstavljanja Ogranak Matice hrvatske Ljubuški planira poticati istraživanja, sondiranja i iskapanja. Riječ je o lokalitetima Stari grad i Crkvice u Ljubuškom, Dračevica i Doci u Crvenom Grmu, kao i zaštitnom iskapanju u srednjovjekovnoj kuli na Starom gradu.

Metković

U povodu obilježavanja sto dvadeset i pete godine djelovanja Ogranka Matice hrvatske Metković, 27. prosinca u Gradskom kulturnom središtu održan je Božićno-novogodišnji koncert, na kojem su nastupili glazbenici heterogenih stilskih profila. Domaćin koncerta, kantautor izgrađena šansonijerskog habitusa Darko Matičević, predstavio se nizom uglazbljenih pjesama hrvatskih pjesnika (Stojan Vučićević Neretva, Jure Kaštelan Volio bih da me voliš, Ivan Slamnig Ne mogu te više zavoditi, Dobriša CesarićPjeni se more), najavivši skorašnje predstavljanje novoga nosača zvuka s naslovom Pjevam pjesnike. Jazz pjevačica Tereza Gabrić izvodeći evergreen standarde (Don’t cry for me Argentina, Watch what happens, Smile) te sopranistica Sanja Erceg-Vrekalo uz glasovirsku pratnju Ivane Tomić Ferić s ciklusom tradicionalnih božićnih pjesama (White Christmas, Holly Night, Silent Night). Bila je to nadasve ugodna i nadahnuta večer, kakve priželjkujemo i ubuduće, rekao je prof. Ivo Gabrić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Metković. Ratko Krstičević, potpredsjednik Ogranka, rekao je kako je ovo posljednja manifestacija u ovoj godini u kojoj je metkovska Matica obilježavala značajnu obljetnicu, sto i dvadeset i petu obljetnicu plodnoga kulturnoga djelovanja u gradu na Neretvi. Nakon završetka koncerta, koji je bio iznimno dobro posjećen, Ivo Gabrić i Ratko Krstičević darovali su izvođačima mapu Naronska siesta Ive Donelija.

Mostar

U Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače 18. prosinca Vojni orkestar Prvoga hrvatskoga gardijskoga zbora priredio je tradicionalni božićni koncert na kojem je nastupio solist Nikša Radovanović, a Ogranak Matice hrvatske Mostar i ove je godine darivao sugrađane svečanim božićnim koncertom Splitskih liječnika pjevača i prvaka Opere Hrvatskoga narodnog kazališta iz Splita.

Knjiga prof. dr. Zdravka Tomca Prijepori o nacionalnom predstavljena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Mostar. U knjizi Tomac, uz ostalo, obrađuje pitanje politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, dvojbe oko rješavanja hrvatskoga nacionalnog pitanja, a iznio je i svoje viđenje izlaza iz krize Bosne i Hercegovine te proces stvaranja moderne europske države. U ime Ogranka prisutne je pozdravio Josip Muselimović, predsjednik mostarskoga Ogranka Matice hrvatske, a o knjizi su govorili prof. dr. Bože Žepić i Martin Raguž.

Novalja

Ogranak Matice hrvatske Novalja i Denona d.o.o. iz Zagreba suizdavači su knjige Nikole Crnkovića Paška pučka poetika kao povijestni govor, izašle u biblioteci Kisanska didovina. Glavni je urednik knjige prof. Goran Crnković.

Ogranak Matice hrvatske Novalja objavio je knjigu pjesama Antona Puljića Boškinca Pinčokanje, koja je jezično i tematski vezana uz novaljsko područje otoka Paga. Šuljić u zbirci čakavski pjesama, istražujući poetske mogućnosti materinskoga jezika, pjeva o otoku koji mu u možjaniman zvižje, o svojim starima, koji su va voj škrapi i groti živit umili, o babi koja je prid barkunon od tinela preju života namatala o svemu onom što nosi kao zavičajnu popudbinu kroz život. Zbirka je podijeljena u šest dijelova, a na kraju je rječnik čakavskih novaljskih izraza koji se pojavljuju u pjesmama.

Orebić

U cijeloj se Hrvatskoj nakon požara u općinskom domu u Jelsi, koji je početkom studenoga progutao općinsku knjižnicu i čitaonicu, arhiv i vijećnicu, prikupljaju knjige i novac za njihovu obnovu. Svi su sa zaprepaštenjem primili vijest da su Jelsa i otok Hvar ostali bez knjižnice, sljednice najstarije čitaonice na dalmatinskim otocima, koja je upravo obilježavala sto trideset i petu obljetnicu postojanja. Na inicijativu gospodina Frana Vlatkovića i Vlastimira Vekarića, koji su osobno darovali nekoliko stotina knjiga, Ogranak Matice hrvatske Orebić, i Narodna knjižnica Orebić organizirali su prikupljanje knjiga za knjižnicu u Jelsi.

Osijek

Izašao je novi broj časopisa za književnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek »Književna revija«, god. 43, br. 4-6/2003.

Sedmoga siječnja u prepunoj dvorani Hrvatske gospodarske komore osječki je ogranak Matice hrvatske predstavio novu knjigu najpoznatijega hrvatskoga političkoga zatvorenika, dr. Marka Veselice, pod naslovom Moja hrvatska sudbina, koja je autentičan i transparentan dnevnik o vlastitom progonu i problemima cijeloga hrvatskoga naroda u okviru bivše Jugoslavije. O knjizi, koja na više od četiristo stranica pokriva razdoblje od uhićenja Marka Veselice 1972. do 2003. godine govorili su prof. dr. Stanislav Marijanović, prof. dr. Srećko Jelinić, prof. dr. Katija Čatipović Veselica, dr. Anto Kovačević, mr. Niko Vidović, direktor Nakladnoga zavoda Matice hrvatske, koji je izdavač knjige i sam autor.

Osijek

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Osijek i Instituta Vlado Gotovac u klubu Knjižare Nova održana je 8. siječnja prva ovogodišnja književno predstavljačka večer posvećena kraljici pisane riječi — poeziji i spomenu na književnika i političara Vladu Gotovca. U prvom je dijelu večeri predstavljena zanimljiva džepna zbirka haiku poezije Krune Fürst Medić 50 + 1 ili Osama ljubavi, proljet, ljeto, jesen i Gotovac, objavljena u izdanju osječkoga Ogranka Matice hrvatske. Zbirku je predgovorom popratio Zlatko Kramarić, a o poeziji Krune Fürst Medić i haiku formi govorili su Josip Cvenić, tajnik osječkoga Ogranka i Anto Gardaš, više puta nagrađivan haiku pjesnik. Baklja od pepela i sunca — stih je kojim je prof. dr. Stanislav Marijanović, član predsjedništva osječkoga Ogranka, otvorio drugi dio večeri posvećen Vladi Gotovcu, hrvatskom književnom, likovnom i filozofskom esejistu, publicistu i kroničaru, višegodišnjem predsjedniku Matice hrvatske. Prvi predsjednik obnovljene Matice hrvatske bio je anima croatorum, duh, svijest i savjest hrvatstva i Hrvatske — istaknuo je prof. dr. Stanislav Marijanović, pročitavši fragment oproštajnoga uvodnika Vlade Gotovca iz trideset i četvrtoga broja Hrvatskoga tjednika. Ulomke iz opusa Vlade Gotovca interpretirao je Velimir Čokljat, osječki dramski umjetnik.

Podstrana

Polugodišnjak za kulturu i društvena pitanja koji izdaje Ogranak Matice hrvatske Podstrana pod naslovom »Podstranska revija«, br. 7, god. III, izašao je 25. prosinca. Revija je zajednički uradak svih članova uredništva, na čelu s Zoranom Jurišićem, glavnim urednikom. Iduće četiri godine Ogranak Matice hrvatske Podstrana vodit će Dražen Vlašić, predsjednik, Danica Bartulović, potpredsjednica, Zoran Jurišić, tajnik, te članovi Predsjedništva Mirjana Medvidović i Vinko Vidučić, bez čijeg truda ovaj broj »Podstranske revije« ne bi došao pred čitatelje.

Rama

Potkraj prošle godine u Rami je tiskan prvi kalendar u nakladi Ogranka Matice hrvatske Rama s motivima s prostora ramske općine. Svaka slika kalendara popraćena je kratkim tekstom pa će kalendar i onima koji Ramu ne poznaju ukratko predstaviti tu najsjeverniju i po mišljenju mnogih, najljepšu općinu Hercegovačko-neretvanske županije, što je i bio cilj Ogranka Matice hrvatske Rama.

Sisak

Novi broj časopisa za književnost, kulturu i znanost »Riječi«, br. 3-4/2003, predstavio je 16. prosinca u prostorijama Ogranka Matice hrvatske Sisak Branimir Donat, ugledni književnik i književni kritičar, član Glavnoga odbora Matice hrvatske. Glavna i odgovorna urednica časopisa je Đurđica Lasić-Vuković, dok je urednik broja Slavko Jendričko. Najnoviji broj časopisa »Riječi« posvećen je ruskom postmodernizmu, a u dijelu posvećenu hrvatskoj književnosti posebno mjesto zauzima Danijel Nančinović, koji se predstavlja novim, dosad neobjavljivanim pjesmama.

Split

Devetoga prosinca u Pinakoteci samostana Gospe od zdravlja Ogranak Matice hrvatske Split i Ogranak Paneuropske unije Split organizirali su predavanje Izgledi za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koje je održao nadvojvoda Otto von Habsburg, predsjednik Paneuropske unije. Govorio je ne samo o izgledima nego o razlozima i potrebi ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kao i o iskustvima i saznanjima koje je stekao kao zastupnik u Europskom parlamentu. Na kraju ga je stotinjak nazočnih slušatelja, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za Hrvatsku, pozdravilo toplim pljeskom.

U povodu blagdana Bogojavljenja, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, predstavljena je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Split knjiga pjesama Wojtyline obale drniškoga pjesnika i šansonjera Miljenka Galića i mape grafika u svilotisku splitskog akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, nadahnuta pjesmama iz Galićeve knjige. Knjiga, poetsko-likovna mapa Miljenka Galića i Josipa Botterija Dinija, nastala je uz namisao ponovna trećeg dolazak Svetog Oca u Hrvatskoj, kao izraz duboke radosti. Mapa sadrži 24 minijature popraćene crtežima i likovnom obradom Botterija Dinija, a uručena mu je u Dubrovniku za vrijeme sv. mise.

Slikarsko-pjesnička večer uveličana je pjesmama Miljenka Galića, koje su popraćene glasovirskom pratnjom Tomislave Lojić, učenice Glazbene škole u Drnišu. I. L.

Široki Brijeg

U organizaciji širokobriješkog Ogranka Matice hrvatske, u dvorani kina Borak, predstavljena je knjiga Dunje Ujević Ministar obrane — jedno sjećanje na Gojka Šuška. Uz autoricu, knjigu su predstavili Vladimir Šoljić, predsjednik Hrvatske zajednice Bosne i Hercegovine i dugogodišnji prijatelj Gojka Šuška, i Josip Jović, novinar i publicist.

Vis

U prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana iz tiska je izašao trideset i šesti broj »Hrvatske zore«, prosinac 2003, glasila Ogranka Matice hrvatske Vis, koji donosi niz zanimljivih tekstova iz povijesti, znanosti, kulture i obrazovanja te života otočana. Uz blagdansku poruku msgr. Andrije Vojka Mardešića, glavnoga urednika, Boris Čargo piše sedmi nastavak serijala Vodič po antičkoj Issi, msgr Mardešić iznosi Kratka razmišljanja o povijesno-kulturnoj baštini Komiže, a dr. Lorenzo Dojmi de Luis piše o Visu u Dalmaciji kao klimatskom lječilištu.

Zadar

Posljednjih dana protekle godine organizirana je smotra Domaća rič na kojoj je sudjelovao impozantan broj izlagača, od Zadra i Zagreba do Gospića i Karlobaga. Svrha ovogodišnje smotre Domaća rič 8, koju je organizirao Ogranak Matice hrvatske Zadar, jest ponajprije afirmirati hrvatske dijalektalne govore te ih aktualizirati u novim, globalizaciji nažalost sve izloženijim vremenima, kojih smo svjedoci. Ipak, autentična vrijednost hrvatske kulturne i jezične baštine neprijeporno je etničko blago koje smo baštinili od predaka, za svoje suvremenike, ali i nadolazeće, neizvjesne generacije. Ovogodišnja smotra Domača rič 8 u potpunosti je uspjela, a putem znanstvenog i literarnog izlaganja afirmirala se i naša bogata jezična baština koja još živi na zemljopisnim prostorima šire zadarske regije i diljem Hrvatske.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Zadar i Ogranka Matice hrvatske Ogulin održana je 17. prosinca zapažena znanstvena večer na kojoj je predstavljena vrijedna knjiga pod naslovom Školovanje glagoljaša, autora mr. fra Petra Runje. O knjizi fra Petra Runje govorili su prof. dr. Stjepan Damjanović, Višnja Lipošćak i sam autor.

Zadar — Povjereništvo Kukljica

Od 18. prosinca 2003. do 30. siječnja 2004. u Galeriji Otok u Kukljici otvorena je izložba fotografija Ante Jaše, predsjednika Ogranka Matice hrvatske Zadar — Povjereništvo Kukljica, pod naslovom Vukovar 1991. Ante Jaša izložbom je predstavio sve važnije objekte grada koji je stradao od jugoslavenske i četničke vojske. U tekstu kataloga koji prati izložbu Ante Bačić Fratrić napisao je »...i kada napustimo ovu izložbu tuge i boli, zavjetujmo se i recimo: Vukovare, nikada te nećemo zaboraviti«; čini se kako se istom misli vodiljom rukovodio i autor fotografija.

Županja

Dvadeset devetoga prosinca prošle godine izašao je jedanaesti broj županjskoga Zbornika u nakladi Ogranka Matice hrvatske Županja, a predstavljen je u županjskoj Gimnaziji. Zbornik je likovno opremio Zlatko Kokanović, slikar i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Županja. Na početku Zbornika Stjepan Tomić, glavni urednik, daje bibliografske podatke svih dosadašnjih zbornika, a među prilozima zapaženi su Pretpovijesna arheološka nalazišta kod Županje dr. Boška Marijana, Etnološki odjel u Zavičajnom muzeju u Županji Janje Juzbašić te Porijeklo prezimena tzv. špic-namena u Županji i tuđica u lokalnim toponimima Stanislava Oršolića. Tom prigodom KUD Tomislav pobrinuo se za priredbu, a Stanislav Oršolić, voditelj programa, podsjetio je okupljene na domete županjske kulturne prošlosti.

Orahovica

Osamnaestoga prosinca Ogranak Matice hrvatske Orahovica bio je organizator i domaćin Izložbe knjiga tridesetak ogranaka Matice hrvatske iz Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine. Predstavljeno je stvaralaštvo Matičinih ogranaka s naglaskom na knjige o povijesnoj i kulturnoj baštini naših gradova i krajeva, a osnovna misao susreta bila je promicanje zajedništva Matice hrvatske.

U prostoru Školskog centra Orahovica središnje mjesto na predstavljanju pripalo je karlovačkom Ogranku Matice hrvatske, koji je predstavio desetak vrijednih knjiga i pretisaka naše baštine, ali i suvremenika čija su djela objavili, a za koja su proteklih godina osvajali niz vrijednih nagrada i priznanja, poput nagrade Josipa Jurja Strossmayera ili povelje Glavnoga odbora Matice hrvatske. Knjige poput Dnevnika Dragojle Jarnević, Karlovačke povjesnice Ivana Otta, Ćaskanja u suton Stjepana Mihalića, Karlovac — utvrde, granice i ljudi dr. Milana Kruheka, Karlovačka kazališna stoljeća Branka Hećimovića te Obranjen Karlovac — obranjena Hrvatska Mije Laića privukle su posebnu pozornost mnogobrojnih prisutnih. Karlovački je Ogranak predstavio i časopis »Svjetlo«, kojega je glavna urednica Irena Lukšić, a prof. Neda Omrčen, koja je u Orahovici predvodila karlovačku delegaciju, govorila je i o Nagradi za mlade pjesnike Zdravko Pucak, koju Ogranak dodjeljuje već desetu godinu. Predstavljanje karlovačkih Matičara u Orahovici bilo je iznimno uspješno.

Kratkim predstavljanjem i zahvalom domaćinima, posebno Zorislavu Milkoviću, predsjedniku Ogranka Matice hrvatske Orahovica, obratili su se Ante Vrhovac iz senjskoga, Fabijan Lovrić iz kninskoga te Danica Krehula iz slatinskoga Ogranka Matice hrvatske. Kninski se Ogranak predstavio povijesnim knjigama dr. fra Petra Bezine i prof. Paška Pajića te s petnaestak izdanja Kninskog književnog kruga.

Na prikladan je način obilježena i sto i trideseta obljetnica rođenja Stjepana Ivšića, hrvatskoga filologa, jezikoslovca, sveučilišnoga profesora, rektora Sveučilišta i akcentologa svjetskoga glasa.

Priredbu su glazbenom točkom upotpunile učenice Srednje škole Stjepan Ivšić iz Orahovice.

Susretu je prisustvovao i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, a Ogranak Matice hrvatske Orahovica obogatio je knjižnicu s dvjestotinjak vrijednih knjiga povijesne građe, ali i drugih sadržaja, koje su bile izložene, a ostaju trajan dar Ogranku u Orahovici.

Održan skup o djelu A. G. Matoša u Kaćmaru

Glavnogradska hrvatska samouprava iz Mađarske i Hrvatska samouprava iz Kaćmara 29. studenog 2003. godine organizirale su u Kaćmaru skup posvećen A. G. Matošu. Tom prigodom o njegovu djelu i kaćmarskim bunjevačkim korijenima — piščev djed Grga bio je čuven po Bačkoj i Srijemu ne samo kao učitelj nego i kao vrstan pjevač i orguljaš — govorili su dopisni član HAZU-a prof. dr. Ante Sekulić, prof. dr. Marko Samardžija, prof. dr. Milivoj Solar i književnik iz Subotice Milovan Miković.

Nakon skupa i umjetničkog programa što su ga priredili domaćini u Hrvatskom domu u Kaćmaru otkrivena je spomen-ploča A. G. Matošu, koju je posvetio župnik subotičke katedrale msgr. Stjepan Beretić, na koju su položili vijence predstavnici svih hrvatskih samouprava iz Mađarske i predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice.

A. Č.-K.

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak