Vijenac 258

Razgovor

Prva konferencija za novinare ministra kulture Bože Biškupića

Dogovorom do rješenja

Ministar je iznio nekoliko prijedloga za rješavanje problema filma u Hrvatskoj: osim donošenja učinkovita Zakona o filmu i izdvajanja dijela sredstava iz cijene kinoulaznice za financiranje domaće filmske proizvodnje tu su i povoljni krediti s dva posto kamate kojima bi se financirala obnova zapuštenih kinodvorana i tako izbjeglo njihovo zatvaranje

Prva konferencija za novinare ministra kulture Bože Biškupića

Dogovorom do rješenja

Ministar je iznio nekoliko prijedloga za rješavanje problema filma u Hrvatskoj: osim donošenja učinkovita Zakona o filmu i izdvajanja dijela sredstava iz cijene kinoulaznice za financiranje domaće filmske proizvodnje tu su i povoljni krediti s dva posto kamate kojima bi se financirala obnova zapuštenih kinodvorana i tako izbjeglo njihovo zatvaranje

U utorak 13. siječnja ministar kulture Božo Biškupić održao je prvu konferenciju za novinare u svom novom mandatu. Neposredni povod konferencije bilo je izvješćivanje novinara o sastanku ministra s čelnim ljudima gradskih ureda za kulturu Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, koji je organiziran kako bi se razmijenile sve relevantne informacije između gradova i Ministarstva, dogovorila bolja međusobna suradnja te se tako osigurali nužni preduvjeti za decentralizaciju kulturnog života u Hrvatskoj, što je kao jedan od prioriteta svoga mandata istaknuo ministar Biškupić.

Rješenje za Kinoteku

Osim ministra Biškupića konferenciji su prisustvovali i čelnici gradskih ureda navedenih gradova koji su okupljene novinare izvijestili o najvažnijim investicijama i zadaćama koje su pred njihovim uredima u ovoj godini.

Čelnica Gradskog ureda za kulturu Zagreba Andrea Zlatar kao najvažniji zajednički projekt koji stoji pred gradom i Ministarstvom navela je izgradnju Muzeja suvremene umjetnosti, koja treba biti završena do 2006. Gradnju Muzeja pratit će održavanje velikih domaćih i stranih izložbi suvremene umjetnosti, između ostalih i izložba Muzeja suvremene umjetnosti pariškog Centra Georges Pompidu (Boubourga). Ministar kulture obećao je da će pomoći pri preseljenju Muzeja naive na zagrebački Gradec, a grad Zagreb i Ministarstvo kulture uspjeli su se također dogovoriti i oko (pre)namjene zgrade bivšega kina Tuškanac, čime su konačno riješena višemjesečna nagađanja. Prostor kina dijelit će Filmski centar i Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu. Neki od mnogobrojnih velikih festivala koji se održavaju u Zagrebu, a kojima će se ovog ljeta pridružiti i Međunarodni festival barokne glazbe u sklopu Zagrebačkog ljeta, u smanjenu će se opsegu, kako je dogovoreno, predstaviti i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Muzej suvremene umjetnosti jedan je od prioriteta i riječkoga Gradskog ureda za kulturu, istaknula je njegova čelnica Maja Franković, za koji će se do kraja godine izraditi sva potrebna dokumentacija. Još je jedna kapitalna investicija pred Riječanima, a to je izgradnja gradske knjižnice.

Ambiciozan plan za ovu godinu izradili su splitski kulturnjaci, a u njemu su, kako je to naveo čelni čovjek splitske kulture Marijan Šare, kao prioriteti navedene investicije u Galeriju umjetnina, Muzej grada Splita, Galeriju Vidović te rješenje problema gradske knjižnice. Ministar Bišupić izrazio je nadu da se neće ponoviti prošlogodišnji slučaj kad, zbog problema koji su mogli i trebali biti riješeni, Split nije iskoristio 700 000 kuna proračunskoga novca namijenjena za uređenje Vidovićeve galerije.

Prema riječima Jasminke Novak Kovač osječki su prioriteti u kulturi za ovu godinu konačno rješavanje problema prostora Državnoga arhiva, razdvajanje Gradske i Sveučilišne knjižnice te pokretanje ljetnoga Festivala mjuzikla i operete.

Popunjavanje bijelih mrlja hrvatske kulture

Govoreći o problemima koji muče kazalište ministar Biškupić istaknuo je da treba izmijeniti postojeći Zakon o kazalištu i započeti s njegovom primjenom te najavio razgovore sa zagrebačkim čelnicima oko razrješenja problema u financiranju HNK. Ministar je upozorio da, usprkos tome što se u Rijeci ove godine održava svjetski kongres lutkara, u hrvatskom lutkarskom kazalištu ima dosta problema (Zadar, Split, Zagreb). Istaknuta je i potreba suradnje i sustavne razmjene predstava između nacionalnih kuća te potreba gostovanja manjih predstava na svim pozornicama koje za to imaju uvjete (Šibenik, Gospić), o čemu je više bilo govora na sastanku ministra s intendantima HNK iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka koji se održao u srijedu 14. siječnja. U program razmjene predstava mogu se, rekao je Biškupić, uključiti i druga zainteresirana kazališta.

Ministar je iznio i nekoliko prijedloga za rješavanje problema filma u Hrvatskoj: osim donošenja učinkovita Zakona o filmu i izdvajanja dijela sredstava iz cijene kinoulaznice za financiranje domaće filmske proizvodnje tu su i povoljni krediti s dva posto kamate kojima bi se financirala obnova zapuštenih kinodvorana i tako izbjeglo njihovo zatvaranje. Andrea Zlatar izrazila je želju Gradskog poglavarstva da se otkupi kino Europa kako bi zadržalo kinoprikazivačku djelatnost u tom reprezentativnom prostoru.

Ministar Biškupić najavio je i rigorozniju primjenu Zakona o zaštiti spomenika kulture i pojačavanje inspekcijskih službi (u cijeloj Hrvatskoj danas je samo pet inspektora), donošenje novog Zakona o kulturnim vijećima po kojem bi se oformila neka vijeća čiji sastav i rad nije definiran drugim zakonima. Vijeća, koja trebaju donositi strateške odluke što bi obvezivale mjerodavna tijela, dobit će i gradovi i županije. Ministar se također založio za čvršće veze između turizma i kulture jer, upozorio je, nije u redu da država izdvaja za kulturu koja potiče turizam, dok turizam za kulturu ne daje ništa od svoje dobiti.

Goran Ivaniš

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak