Vijenac 258

Film

FILMSKA ČETVRT

Ciklus za ciklusom

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Ciklus za ciklusom

slikaZagreb Nakon jednomjesečne stanke Filmski centar nastavlja s projekcijama klasika hrvatske i svjetske kinematografije. Tako će posjetitelji zagrebačke Kinoteke u prva tri mjeseca 2004. vidjeti nekoliko filmskih ciklusa. Prvi je posvećen Alfredu Hitchcocku, odnosno njegovim radovima nastalim u Velikoj Britaniji između 1932. i 1937. Nadalje, prikazivat će se i filmovi redatelja Mikea Leigha, Miklósa Jancsóa i Luchina Viscontija, a u pripremi je i ciklus Mladi francuski film. Od hrvatskih autora najavljeno je šest filmova Nikole Tanhofera te igrani i dokumentarni filmovi Branka M. Marjanovića.

U kinima: Izgubljeni u prijevodu

slikaZagreb Počelo je odbrojavanje do dodjele najčuvenijih filmskih nagrada na svijetu, a u hrvatska kina stižu kandidati. Ponajprije, jedno od najugodnijih iznenađenja u 2003. — humorna drama Izgubljeni u prijevodu redateljice Sofije Coppole. U tom izvrsno ocujenjenu filmu o dvoje Amerikanaca u Tokiju glavne uloge tumače Scarlett Johansson i Bill Murray. U Hrvatsku dolazi još jedan ozbiljan pretendent na nagrade. To je konjanička drama Utrka života Garyja Rossa s Tobeyjem Maguireom, a ni Osmijeh Mona Lise Mikea Newella s Julijom Roberts u ulozi napredne sveučilišne profesorice iz pedesetih ne bi smio biti nezapažen. Napokon, otvara se i Povjerljivo, triler Jamesa Foleyja s Dustinom Hoffmanom.

TV-premijere: Od Pariza do Lisabona

slikaZagreb Od novih filmova na Hrvatskoj televiziji ističe se lepršava nostalgična komedija Alla rivoluzione sulla due cavalli talijanskoga redatelja Marca Ferrarija. Radnja se filma odvija 1974, a glavni su mu junaci dvojica mladića, Talijan Marco i Portugalac Victor, koji u žutom spačeku kreću na dugo putovanje od Pariza do Lisabona. Film je višestruki dobitnik nagrada na festivalu u Locarnu, a središnje likove tumače Adriano Giannini i Andoni Gracia (HTV 1, 25. siječnja, 22. 30). Uz talijanski film ceste treba izdvojiti i britansku komediju Food of Love Stephena Poliakoffa o nekolicini bivših studenata koji u engleskom mjestašcu postavljaju Shakespeareovu dramu (HTV 1, 24. siječnja, 00. 25).

Hrvatska: Složno u koprodukcije

slikaZagreb Osim dovršetka postojećih i početka rada na novim igranofilmskim produkcijama, u Hrvatskoj će se u 2004. realizirati i nekoliko koprodukcija. Tako su najavljeni Bruce Lee redatelja Ognjena Sviličića, čiji partneri dolaze iz Njemačke, Ta divna splitska noćArsena Antuna Ostojića, čiji su kofinancijeri također Nijemci, zatim film u hrvatsko-slovenskoj koprodukciji Dva igrača s klupe Dejana Šorka te Živi i mrtvi Eduarda Galića, koji će uz domaće potpomoći i koproducenti iz Bosne i Hercegovine. Naposljetku, na slovenskom filmu Od groba do groba Jana Cvitkoviča radi i hrvatska producentska tvrtka.

Afganistan: Osama

slikaKabul Kada debitant snimi film koji odmah osvoji tri nagrade na festivalu u Cannesu, nađe se među nominiranima za Zlatni globus, te je jedan od vodećih kandidata u prognozama oko Oscara, treba mu dobro zapamtiti ime. To je afganistanski redatelj i scenarist Siddiq Barmak, čija je drama Osama osvojila i svjetsku kritiku i svjetsku publiku. U središtu joj je dvanaestogodišnja djevojčica koja je prisiljena pretvarati se da je dječak Osama ne bi li dobila bilo kakav posao u rigidnom talibanskom režimu. Osama je snimljen prema istinitim događajima, a riječ je o prvom afganistanskom filmu realiziranu nakon 2001.

SAD: Freeman i Kilmer

slikaLos Angeles Siječanjsko zatišje i kada su u pitanju potencijalni blockbusteri i kada je riječ o mogućim slavodobitnicima na dodjelama filmskih nagrada, iskoristila su dva glumca za predstavljanje svojih novih filmova. Morgan Freeman u komediji The Big Bounce redatelja Georgea Armitagea glumi havajskoga suca o kojem se počne brinuti bivši lopov. Freemanov je partner Owen Wilson, a film u američka kina stiže 30. siječnja. Tjedan prije otvara se triler Mindhunters u kojem Val Kilmer tumači agenta FBI-a na tragu serijskog ubojice unutar vlastitih redova. Film je režirao Renny Harlin.

Knjiga: Nezavisni film

slikaPeter Biskind, Down and Dirty Pictures: Miramax, Sundance and the Rise of Independant Film, Simon & Schuster, 2004. Od 15. do 25. siječnja u američkom se zimovalištu Park City održava ovogodišnji Sundance Film Festival. Festival je pak nadahnuo publicista Petera Biskinda na lucidnu analizu američkoga nezavisnog filma, čiji su rodonačelnici upravo Redfordova manifestacija i tvrtka Miramax Harveyja i Boba Weinsteina. Je li doista riječ o filmašima sklonim vizijama i samoprijegornom radu ili je riječ i o nečem drugom, Biskind analizira na više od pet stotina stranica dosad najdojmljivijega prikaza američke indie-kinematografije.

Boško Picula

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak