Vijenac 258

Fotografija

U FOKUSU

Britanska fotografija u Zagrebu

U FOKUSU

Britanska fotografija u Zagrebu

slikaZagreb U Domu HDLU-a na Trgu žrtava fašizma i u Galeriji Karas u Praškoj 4 otvorena je izložba pod naslovom Reality Check. Izložba se bavi, kako i stoji u podnaslovu, novijim događanjima u britanskoj fotografiji i videu, a predstavlja šesnaestero britanskih umjetnika mlađe generacije koji su se već potvrdili svojim radovima na području fotografije i videoinstalacija. Umjetnike povezuje interes za stvarno i propitivanje mogućih odnosa prema realnom. Izložba je nastala u suradnji kustosice Kate Bush iz londonske The Photographers’ Gallery i Brett Rogers iz Odjela vizualnih umjetnosti British Councila iz Londona, a dosad je obišla Sloveniju, Češku, Poljsku, Latviju, bila je postavljena u Londonu, a u Zagrebu ostaje do 15. veljače. Izložbu prati ilustrirani katalog s uvodnim tekstom autorice Kate Bush.

110. godina fotoamaterizma u Hrvatskoj

slikaVladko Lozić, Fotoamaterski pokret u Hrvatskoj, Fotoklub Zagreb, 2003. U nastojanju da se očuva barem zabilješka, sažeta faktografija našega fotografskog nasljeđa nastala je ova vrijedna knjiga Vladka Lozića koji je u jedanaest poglavlja kronološki popratio aktivnosti našeg fotoamaterskog pokreta u posljednjih 110 godina. Knjiga prati rad fotoklubova iz cijele Hrvatske, aktivnosti Hrvatskog fotosaveza, bilježi sve veće izložbe i događanja, organizatore i autore koji su izlagali te daje kratke prikaze o svim važnijim autorima. U knjizi nisu reproducirane fotografije, ona je povjesnica ili, kako sam autor kaže, prilog za povjesnicu, odličan priručnik za sve one koji žele znati nešto više o razvoju fotoamaterizma u nas, amaterizma koji je početak svakoga profesionalizma. Knjiga je posvećena 110. godišnjici Fotokluba Zagreb i organizirana fotoamaterskog pokreta u Hrvatskoj.

Slike Mediterana u KIC-u

slikaZagreb Ivan Bura, mladi splitski umjetnik koji je diplomirao kiparstvo na Likovnoj akademiji u Firenci, predstavio se zagrebačkoj publici s petnaestak fotografija u boji izloženih u Fotogaleriji KIC. Za vrijeme studija Bura se bavi fotografijom i videom, izlaže fotografiju kao samostalan medij ili je uključuje u svoje instalacije. Izlagao je samostalno i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, dobitnik je nagrade Giovani Artisti Fiorentini 1998. godine. Danas svoj interes za fotografiju ostvaruje kao profesionalni fotograf radeći za jedan od naših nautičkih časopisa. Radovi upravo izloženi u Zagrebu obrađuju temu morskoga, mediteranskog pejzaža i zanimljivi su kako svojom vizaulnom kvalitetom tako i tehničkom obradom. Bura je, naime, fotografije otisnuo na slikarsko platno postižući time zanimljive efekte, dodatnu taktilnost i toplinu. Izložbu možete pogledati do 10. veljače.

Mađarska fotografija u Velikoj Britaniji

slikaLondon Galerija Proud iz Londona ugostila je izložbu mađarske fotografije koja je ostvarena u suradnji s Mađarskim muzejom fotografije i vrsnim kustosom i osnivačem muzeja Károly Kincsesom. Izložba je dio velikoga projekta koji će trajati punih godinu dana, a u sklopu kojeg će se Mađarska predstaviti Velikoj Britaniji putem različitih događanja. Festival pod nazivom Magyar Magic želi predstaviti i upoznati europsku publiku s poviješću i kulturom svoje nove članice te obilježava i slavi ulazak Mađarske u Europsku uniju svibnja ove godine. Izložba fotografija u galeriji Proud predstavlja velika imena mađarske fotografije koja su zbog izoliranosti zemlje ostala nepoznata Europi, a uz autorski pristup daje i pregled socijalne, povijesne i političke fotografije. Više informacija i program događanja možete naći na www.magyarmagic.com.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak