Vijenac 258

Mm

Kultura na internetu

Bitak svemira

www.poezijaonline.com

Kultura na internetu: www.poezijaonline.com

Bitak svemira

Početak nove kalendarske godine vrijeme je kada se rade godišnje liste najboljih i najuspješnijih tijekom protekle godine. Jedan od najuglednijih izbora za najbolju domaću web-stranicu svakako je onaj BUG-ov. Na njihovoj listi od pedeset najboljih svoje mjesto našlo je i nekoliko stranica iz područja kulture, od kojih je moju pozornost ovaj put privukla www.poezijaonline.com. Možda me dojam vara, no čini mi se da s poezijom na internetu uopće ne stojimo loše, ali kako to obično biva, te su stranice nastale kao plod ljubavi njihovih kompjuterski nadarenih pokretača prema poeziji i ovise isključivo o njihovu entuzijazmu, koji ponekad splasne.

Entuzijazam Petra Tomaševića, vlasnika i idejnog pokretača projekta Poezijaonline čini se nepresušnim jer stranice je pokrenuo, iz računarske perspektive gledano, vrlo daleke 1999. (sretan ti peti rođendan poezijaonline!), a zamislio ih je kao projekt koji se ponajprije (iako ne i isključivo) bavi poezijom na internetu. Osnovna je namjera projekta, po njegovim riječima, stvaranje virtualne knjižnice namijenjene pisanoj riječi.

Projekt se sastoji od nekoliko dijelova koji su na naslovnici izloženi pod duhovitimm zajedničkim naslovom — bitak svemira, a to su: poezija (djela svjetskih pisaca prevedena na hrvatski jezik); otvoreni prostor (na kojem se objavljuju pjesme koje šalju ljudi koji pišu, ali nemaju mogućnosti nigdje objaviti radove); bajke (zasad skromna baza bajki) te download-knjiga (neobjavljene knjige koje šalju posjetitelji stranice u želji da one dođu do čitatelja moguće je skinuti i čitati offline).

Pregledna organizacija, kako naslovnice tako i ostalih stranica, autorski pristup koji polazi od vrlo dobra razumijevanja internetskog medija i njegovih zakonitosti te suvremenost u načinu prezentacije koja je svjetlosnim godinama udaljena od suhoga akademizma čine od www.poezijaonline.com zanimljivu stranicu kojoj se posjetitelji rado vraćaju.

Sandra Cekol

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak