Vijenac 256

Filatelija

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Sveta tri kralja

Autor Đuro Seder, akademski slikar, dimenzije 35,50 x 29,82 mm, naklada 1 000 000, datum izdanja 20. studenoga 2003.

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Sveta tri kralja

Autor Đuro Seder, akademski slikar, dimenzije 35,50 x 29,82 mm, naklada 1 000 000, datum izdanja 20. studenoga 2003.

Kad Božić dolazi, dolaze Sveta tri kralja. Oni su putovali dugo i izdaleka i nisu stigli na dan rođenja, ali su prispjeli potvrditi blagdan. Večer uoči Svetih triju kraljeva posljednja je sveta večer, njome završava božićno vrijeme, njome bi Božiću bio kraj. Da pojavi Svetih triju kraljeva nije svrha upravo produljiti tu najljepšu svečanost. Učiniti je, štoviše, trajnom. Dar koji je svijet dobio Isusovim rođenjem, rođenjem Djeteta, svakim rođenjem naprosto — Kraljevi uzvraćaju. Oni donose darove. Oni ukazuju na smisao darivanja. Oni dešifriraju Božić kao prignuto koljeno, kao poniznu ponudu svoga najboljeg trajanja obnovi svijeta. Oni su proživjeli put prema Istini i Životu.

Tom završnom božićnom akordu posvećena je ove godine hrvatska božićna marka. Njezin je autor Đuro Seder (1927), klasik suvremenoga hrvatskog slikarstva, profesor zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, redovni član HAZU. Isusov život kao najviša stilizacija, paradigma ljudskog postojanja, vrata su na koja se ljudski lik s najčvršćim pokrićem vratio u medij slikarstva. Taj visoki znak pogodovao je sklonosti slikara Sedera za jaka sažimanja, za ispisivanje ideogramskih silnica unutar polja slike. Sederov rukopis gotovo je reljefan, on gotovo mijesi svoje velike znakove, uvodeći u sliku igru sjena što nemirno naliježe na površinu. Tako i ova božićna marka strogo suzdržanim sredstvima kazuje poetski smisao prizora: »...što na plavom svodu srebro i zlato noćnih zvijezda pališ«: modra nebesa sa srebrnim svjetlima sav su krajolik kraljeva, njihove su kretnje, kretnje duga hoda, prignuti su od beskonačne melodije istih koraka kao stabla od uvijek istog vjetra, hodaju i nose, hodaju i pružaju, hodaju i daruju. Taj dar kao smisao Božića, susret zemlje i neba u darivanju, poruka je ovogodišnje hrvatske božićne marke.

Autorica teksta u letku koji prati izdanje je Željka Čorak. Marka je izdana u arku od dvadeset maraka i u praktičnom samoljepivom arku od deset maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Priredila Sandra Cekol

Vijenac 256

256 - 25. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak