Vijenac 256

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Hans Hotter

GLAZBENI GLOBUS

slikaPreminuo Hans Hotter

Beč Slavni njemački bas-bariton preminuo je 6. prosinca u devedeset i četvrtoj godini života. Njegova karijera, dulja od pola stoljeća, obilježila je programe mnogih svjetskih koncertnih dvorana i slavnih opernih kuća, poput Covent Gardena, Bečke državne opere, Metropolitana, Bayreutha, Salzburga i dr. U sjećanju mnogih ljubitelja opere ostat će ponajprije kao veliki tumač uloga iz Wagnerovih opernih ostvarenja.

slikaLille — europska prijestolnica kulture 2004.

Lille, francuski grad smješten na granici s Belgijom dvjestotinjak kilometara sjeverno od Pariza, proglašen je europskom prijestolnicom kulture 2004. Manifestacije su, međutim, već otpočele: 6. prosinca orkestar i zbor sastavljen od tisuću trideset i pet glazbenika, uključujući pjevače iz Belgije i Velike Britanije, okupili su se na lokalnoj željezničkoj postaji ne bi li tamo izveli Le chant des chemins de fer Hectora Berlioza, kantatu za orkestar, tenor i zbor iz 1846. ostvarenu u povodu otvaranja željezničke pruge od Lillea do Pariza. Manifestacije su nastavljene već 9. prosinca otvaranjem nove gradske operne kuće, u kojoj je američki koreograf Bill T. Jones obilježio dvadesetu obljetnicu osnutka svoje njujorške plesne skupine. Temeljna tema svih programa što će se u Lilleu održavati tijekom godine koja slijedi jest demokratizacija pristupa kulturi. U projekt je uloženo sedamdeset milijuna eura za poboljšanje uvjeta smještaja i života u gradu te sedamdeset i tri milijuna eura za organizaciju kulturnih priredbi tijekom godine.

Velike obljetnice

slikaObljetnica rođenja Hectora Berlioza

Pariz Jedanaestoga prosinca Francuska je obilježila 200. obljetnicu rođenja Hectora Berlioza. Njegova djela izvođena su na radijskim postajama, u koncertnim dvoranama i u muzejskim prostorima. Među mnogim priredbama koje su obilježile važnu obljetnicu izdvaja se četverodnevni festival u pariškom Musée d’Orsay koji je zainteresirane upoznao sa skladateljevim manje poznatim zborskim ostvarenjima, koja su tumačili Solista iz Lyona pod ravnanjem Bernarda Tétua.

Iz svijeta opere

slikaOtvorena La Fenice

Venecija U nedjelju, 14. prosinca, sedam godina nakon što je uništena u podmetnutom požaru, otvorena je operna kuća La Fenice, gala koncertom kojem je među ostalim uzvanicima prisustvovao i sam talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi. »Slavno venecijansko kazalište vraćeno je Italiji i svijetu«, izjavio je u povodu otvaranja venecijanski gradonačelnik Paolo Costa. »Noćna je mora završena«. Riccardo Muti ravnao je kućnim zborom i orkestrom na svečanom koncertu na kojemu su izvedena djela Ludwiga van Beethovena te nekolicine skladatelja životima vezanih uz Veneciju — Igora Stravinskoga, Antonija Caldare i Richarda Wagnera. U trenutku izazvane nesreće kuća je bila u postupku obnove. Dva električara podmetnula su požar u noći 29. siječnja 1996. ne bi li na taj način izbjegli novčanu globu zbog prekoračenih rokova izvedbe radova. Uhvaćeni su i osuđeni na kaznu do sedam godina zatvora. Koristeći se skicama i fotografskom dokumentacijom Aldo Risso pokušao je rekonstruirati izvorni izgled zgrade iz 1792, od drvenih podova do freskama oslikanih stropova i detalja na kućištima loža. Ukupni troškovi popeli su se na devedeset milijuna američkih dolara. Obnovljena dvorana može primiti tisuću sedamdeset i šest posjetitelja, a nove su pokusne i konferencijske dvorane izgrađene ispod orkestralne rupe. Novi zastor donirala je talijanska modna dizajnerica Laura Biagiotti. Svečanost otvaranja prati niz drugih konceratnih događaja, uključujući nastupe više gostujućih dirigenata i orkestara, ali i pop zvijezda poput Eltona Johna. Na Novu godinu Lorin Maazel ravnat će kućnim orkestrom u televizijskom prijenosu novogodišnjega koncerta. Potom će kuća ponovno zatvoriti vrata, sve do studenoga sljedeće godine, kad će isti dirigent otvoriti opernu sezonu Verdijevom Traviatom, praizvedenom upravo u ovoj opernoj kući 1853.

Borko Špoljarić

Vijenac 256

256 - 25. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak