Vijenac 256

Ples

Mama: Trsatske stube, Prostor Plus

Mjesto prepuno značenja

Dodatnu mističnost atmosferi pridaje i oko kamere, sa slučajno ili namjerno uporabljenim zelenkastim filtrom night-shota. S još malo truda, mogao bi to postati i vrlo zanimljiv plesni video

Mama: Trsatske stube, Prostor Plus

Mjesto prepuno značenja

Dodatnu mističnost atmosferi pridaje i oko kamere, sa slučajno ili namjerno uporabljenim zelenkastim filtrom night-shota. S još malo truda, mogao bi to postati i vrlo zanimljiv plesni video

Posve dovoljan broj zainteresiranih, koliko prostorije Mame u Preradovićevoj mogu ugostiti, okupio se 16. prosinca kako bi se upoznao s radom i posljednjim projektom Udruge za scenske umjetnosti Prostor Plus iz Rijeke. Njih je u Zagreb pozvala sestrinska udruga Eks-scena s kojom već neko vrijeme dijele radna iskustva i surađuju na pedagoškoj razini. Gostovanje realizirano putem platforme Clubture, ujedno je bila i prigoda da Riječani na osnovi videozapisa Danice Mračević prezentiraju iznimno zanimljiv kazališni projekt, Trsatske stube, realiziran protekloga ljeta na istoimenoj riječkoj povijesno-urbanoj lokaciji.

Autori, koautori i izvođači polaznici su edukacijskih programa koje Prostor Plus organizira tijekom (školske) godine, kao i oni već nekoliko godina aktivni na nešto alternativnijoj riječkoj kazališno-plesnoj sceni, poput Mile Čuljak, Jelene Lopatić, Petre Corva i Jasmine Safić. Neki od njih bili su prisutni i na ovoj prezentaciji, iako je najviše o projektu i samoj udruzi govorio njezin suosnivač i mentor na projektu, Žak Valenta. Već prokušana ekipa u radu na specifičnoj lokaciji (tu je i Magdalena Lupi), odabrala je doista jednu od najzanimljivijih u svom gradu, jer je prepuna značenja, a ona proizlaze iz bogate povijesti, religijskoga duha i legendi, a i priča koje uza stube vežu svakoga stanovnika grada. Također je i doba izvedbe, sredina srpnja, kamenitom stubištu koji povezuje središte grada s Trsatskim svetištem pružila dodatnu turističku valorizaciju. Nama prikazan videozapis nije cjelovita izvedba, koja je trajala devedesetak minuta, nego su odabrane neke od reprezentativnih scena. Tako smo vidjeli da su u projektu korišteni i interijeri okolnih stambenih zgrada, terase, zidići, a dio se odvija i na cesti koja na jednom dijelu presijeca stube. Publika se, prateći tijek izvedbe, penje od dna prema vrhu stuba, sudjelujući u jedinstvenu i živu umjetničko-turističkom obilasku, s glumcima-plesačima kao vodičima. Dodatnu mističnost atmosferi pridaje i oko kamere, sa slučajno ili namjerno rabljenim zelenkastim filtrom night-shota. S još malo truda, mogao bi to postati i vrlo zanimljiv plesni video.

Dosad poznat po Hichcockovim ženama iz predstave Olakšanje/Relief (XX. tjedan suvremenog plesa), Prostor Plus djeluje registrirano dvije godine, o čemu su prisutni članovi pričali u kratkom i opuštenom razgovoru s prisutnima nakon projekcije. Kao što to nastoji istovrsna udruga Eks-scena u Zagrebu, i ova udruga želi prerasti u svojevrstan obrazovni centar koji bi pružao prostor za profesionalno usavršavanje i kreaciju/produkciju mladim autorima iz Rijeke i šire okolice. Također želi u umjetnički život grada integrirati one koji su obrazovanje stekli u inozemstvu. Prostor Plus profesionalno je povezan s Moving Academy for Performing Arts (MAPA) iz Nizozemske na način da članovi redovito sudjeluju na ljetnim akademijama, radeći s nekim od najvažnijih europskih kazališnih pedagoga i umjetnika. Dnevnim treninzima, specijaliziranim radionicama, produkcijama i predavanjima prošlo je dosad šezdesetak polaznika, dok će njih tridesetak redovitih uskoro iz KUC Kalvarije prijeći u nešto primjerenije prostore za rad, u zgradi Filodrammatike u središtu grada. Kako bi omogućili i valjano predstavljanje svoga rada, kombinacije mime, plesa, vizualnoga teatra i teksta, iz udruge je proizašla repertoarna grupa kojoj svakako treba poželjeti uspješan rad i dalje razumijevanje istaknutih sugrađana.

Jelena Mihelčić

Vijenac 256

256 - 25. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak