Vijenac 256

Film

FILMSKA ČETVRT

Izložba Treći čovjek

FILMSKA ČETVRT

slikaFilmski centar: Izložba Treći čovjek

Zagreb Jednomjesečnu pauzu u kinoprojekcijama do kraja siječnja Filmski centar upotpunjuje izložbom Treći čovjek — koracima filmskog klasika. Dakako, izložba je posvećena remek-djelu Carola Reeda iz 1949. s Orsonom Wellesom, Josephom Cottenom i Alidom Valli, a autori su joj Austrijanci Brigitte Timmermann i Frederick Baker. Riječ je o 47 samostalnih panela s podnaslovima od kojih je svaki posvećen nekom od aspekata Reedova trilera. Tako je dvije stotine kadrova iz filma smješteno uz prizore sa snimanja i rijetke fotografije poslijeratnog Beča. Inicijator je izložbe bečka izdavačka kuća Czernin, dok je u Zagrebu postavljena u Muzeju Mimara od 18. prosinca 2003. do 11. siječnja 2004.

slikaU kinima: Povratak kralja

Zagreb Otvaranje multipleksa Cinestar Zagreb uvišestručilo je broj novih naslova u kinima. Uz drame Dogville Larsa von Triera s Nicole Kidman i Nepovratno Gaspara Noéa s Monicom Bellucci, u Hrvatsku stiže i posljednji dio trilogije Gospodar prstenova Petera Jacksona Povratak kralja s Elijahom Woodom i Viggom Mortensenom, već sada proglašen jednim od filmova godine. Slijede komedija Šašavi petak Marka S. Watersa, parodija Mrak film 3 Davida Zuckera, te pustolovni Dobrodošli u džunglu! Petera Berga. Napokon, stižu nam i kineski povijesni spektakl Heroj Zhanga Yimoua, te hvaljena brazilska kriminalistička drama Božji grad Kátie Lund i Fernanda Meirellesa.

slikaTV-premijere: Filmski maratoni

Zagreb Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana Hrvatska je televizija na Prvom programu pripremila svakonoćne filmske maratone s nizom kinohitova, ali i s art-naslovima. Među ostalima, to su triler o liječniku osvetniku Veliki brat Francisa Giroda s Gérardom Depardieuom (26. prosinca, 01.05), zatim kriminalistička drama Ubojica redatelja i glavnog glumca Mathieua Kassovitza (27. prosinca, 02.15), gangsterska saga Veliki oprost Alexandrea Arcadyja s Rogerom Haninom (29. prosinca, 04.20), te klasična melodrama Ekstaza Gustava Machatya s Hedy Lamarr i Zvonimirom Rogozom (30. prosinca, 01.40).

slikaHrvatska: Festivalski kalendar

Zagreb Hrvatska ni u 2004. neće oskudijevati filmskim festivalima. Za ožujak i kinodvorane u Zagrebu najavljeni su 13. dani hrvatskog filma te 3. revija amaterskog filma. Potkraj svibnja slijedi 12. hrvatska revija jednominutnog filma u Požegi, a početkom lipnja 42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži u Zadru. U lipnju je i 16. svjetski festival animiranog filma u Zagrebu, dok bi se 51. pulski festival trebao održati u srpnju. Početak je kolovoza rezerviran za 6. motovunski festival, druga polovica rujna za 9. međunarodni festival novog filma u Splitu, a listopad za 2. zagrebački filmski festival. U Osijeku se u studenom priređuje 36. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva.

slikaNjemačka: Guten Tag, Daniel!

Berlin Kada krene, krene. Doslovce je u toj fazi karijera mladoga njemačkog glumca Daniela Brühla koji je upravo nagrađen priznanjem Europske filmske akademije za najboljeg glumca u komediji Good Bye, Lenin! Wolfganga Beckera, inače europskog filma godine. Daroviti se dvadesetpetogodišnjak ni u 2004. neće odmarati, jer ga upravo sljedeće godine očekuju dva obećavajuća naslova. Prvi je romantična drama Was nützt die Liebe in Gedanken sunarodnjaka Achima von Borriesa u kojoj glumi s Annom Mariom Mühe, dok je drugi britanska drama Ladies in Lavender Charlesa Dancea s oskarovkama Judi Dench i Maggie Smith.

slikaSAD: Minghellina planina

Los Angeles Oskarovac je i redatelj Anthony Minghella čiji novi film Cold Mountain u američka kina dolazi na sam Božić. Ponovno jedan od favorita za nagrade Američke filmske akademije Minghellin je posljednji uradak povijesna drama o svršetku Građanskog rata u Sjedinjenim Državama čiji je protagonist bivši vojnik Inman. Inman, naime, kreće na težak put od bojišnice do svoje farme u Sjevernoj Carolini gdje ga čeka voljena djevojka. Film je snimljen prema istoimenom romanu Charlesa Fraziera, središnji lik tumači Jude Law, a partnetrica mu je Nicole Kidman. U ostalim su pak ulogama Renée Zellwegger i Natalie Portman.

slikaKnjiga: Božićni klasik

Stephen Cox, It’s A Wonderful Life: A Memory Book, Cumberland House, 2003. Kada ju je snimio 1946. redatelj Frank Capra nije ni slutio da će njegova fantastična priča Divan život s Jamesom Stewartom postati neprijeporni božićni klasik. Caprin je film godinama stjecao aureolu savršena blagdanskog naslova, dok je ove godine o njemu objavljena izvrsna monografija Stephana Coxa, koja uz niz intervjua, brojne fotogalerije, biografske prikaze i priče sa snimanja potanko raščlanjuje redateljev film fenomen.

Boško Picula

Vijenac 256

256 - 25. prosinca 2003. | Arhiva

Klikni za povratak